Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Stoltenberg κοροϊδεύει τους Ουκρανούς - Κάποια στιγμή θα μπείτε στο ΝΑΤΟ - Στέλνουν και μαχητικά

Ο Stoltenberg κοροϊδεύει τους Ουκρανούς - Κάποια στιγμή θα μπείτε στο ΝΑΤΟ - Στέλνουν και μαχητικά
Το ΝΑΤΟ έχει προσφέρει στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Διαβεβαιώσεις ότι κάποια στιγμή η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δίνει ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg, αν και επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα πιθανό καθώς αποτελεί μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής στη ΝΑΤΟική βάση του Ramstein στη Γερμανία, ο Stoltenberg υποστήριξε πως μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κίεβο θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αποτρέψει νέες επιθέσεις.
Αν και το Κίεβο έχει υποβάλλει επίσημα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Σύμμαχοι όχι μόνο το έχουν αγνοήσει, αλλά αρνούνται ακόμα και να προσδιορίσουν ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα που να ορίζει τη διαδικασία για τη μελλοντική ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Όπως πάντως υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, από την έναρξη του πολέμου, το ΝΑΤΟ έχει προσφέρει στρατιωτική στήριξη ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Πρόσκληση σε Zelensky

Πάντως, ο Soltenberg απηύθυνε πρόσκληση στον Zelensky να δώσει το παρών στην επόμενη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία.
Από την προεδρία της Ουκρανίας έγινε γνωστό πως ο Zelensky είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Ιουλίου, αν και επισημαίνεται πως η παρουσία του ή όχι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στο πεδίο της μάχης.

Εξετάζουν αποστολή μαχητικών

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι συμμαχικές δυνάμεις κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Ramstein θα εξετάσουν και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» και που απέρριπταν κατηγορηματικά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Stoltenberg υποστήριξε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης πως τα κράτη του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους θα συζητήσουν για την παροχή διαφόρων τύπων μαχητικών στην Ουκρανία.
Πάντως, ήδη κράτη του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, έχουν στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG29 στην Ουκρανία και αυτό που θα εξεταστεί είναι αν μπορούν να αποσταλούν και άλλοι τύποι αεροσκαφών.

Συνεχής αξιολόγηση

«Πρέπει να αξιολογούμε συνεχώς τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας και να εξετάζουμε συνεχώς, όχι μόνο την παροχή νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και τη διατήρηση των υπαρχόντων συστημάτων σε κατάσταση λειτουργίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος για ακόμα μια φορά έκανε λόγο για πόλεμο φθοράς.
«Είναι ένας πόλεμος επιμελητείας και προμηθειών.
Ίσως τα θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης να μην είναι τόσο ενδιαφέροντα, αλλά η επιτυχία στο πεδίο της μάχης εξαρτάται από αυτήν» σημείωσε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας ότι για αυτό το λόγο οι χώρες του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται τώρα στη διασφάλιση της προμήθειας ανταλλακτικών και στην παροχή συντήρησης για διάφορα οπλικά συστήματα που παρέχονται σε Ουκρανία.

Τι ζητούν οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία, ενόψει της επικείμενης μεγάλης αντεπίθεσης τους, ζητούν από τους Δυτικούς περισσότερα τεθωρακισμένα, πυροβολικό, πυρομαχικά αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, όπως και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να πλήξει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου.
Η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία διχάζει τους συμμάχους του Κιέβου, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, σε μια χρονική στιγμή που οι Ουκρανοί καταγράφουν τεράστιες ελλείψεις στην αντιαεροπορική τους άμυνα.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, ενώ γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 βρίσκονται ήδη στο πεδίο της μάχης, όπως και βρετανικά και γερμανικά βαρέα άρματα μάχης, τα οποία παραδόθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης