Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στην παγκόσμια αγορά λιθίου - Η Χιλή, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, κρατικοποιεί τη βιομηχανία της

Ανατροπή στην παγκόσμια αγορά λιθίου - Η Χιλή, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, κρατικοποιεί τη βιομηχανία της
Η Χιλή διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα
Σε μια χρονική στιγμή που οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αρχίζουν και πάλι να καταγράφουν σημαντική αύξηση (π.χ. +58% στην Ευρώπη για τον μήνα Μάρτιο του 2023), η Χιλή, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός λιθίου – υλικού κρίσιμου για τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ανακοίνωσε πως προχωρά στην εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου.
Ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την εθνικοποίηση της βιομηχανίας προκειμένου να τονώσει την οικονομία και να προστατεύσει το περιβάλλον της χώρας, είπε πως η κρατική Codelco (ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως) θα αναλάβει να βρει τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας μιας κρατικής εταιρείας λιθίου ενώ σημείωσε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για αυτό το σχέδιο.

Τα μεγαλύτερα αποθέματα

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά λιθίου δεδομένου ότι η Χιλή διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο έλεγχος των αποθεμάτων αυτών αναμένεται να περάσει από τις εταιρείες – κολοσσούς SQM και Albemarle σε μια νέα κρατική εταιρεία.
Η απόφαση αυτή πάντως αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμα πρόκληση για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά για τις μπαταρίες τους, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη κάνουν κινήσεις για την προστασία των φυσικών τους πόρων.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Μεξικό που κρατικοποίησε πέρσι και αυτό τα αποθέματα λιθίου αλλά και η Ινδονησία που απαγόρευσε τις εξαγωγές νικελίου – επίσης βασικού υλικού για τις μπαταρίες – το 2020.
2_115.JPG
Τα συμβόλαια

Ο Boric υπογράμμισε πως τα μελλοντικά συμβόλαια για πωλήσεις λιθίου θα εκδίδονται ως σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα με κρατικό έλεγχο.
Αν και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταγγείλει τις τρέχουσες συμβάσεις, εξέφρασε την ελπίδα πως οι βιομηχανικοί κολοσσοί θα είναι ανοικτοί στην κρατική συμμετοχή πριν τη λήξη τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι συμβάσεις με την SQM λήγουν το 2030 και με την Albermale το 2043.
Σε ανακοίνωση της η Albermale - προμηθεύει μεταξύ άλλων την Tesla, την LG Energy Solution, κα - υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να έχει κάποια ουσιαστική επίδραση στις επιχειρήσεις της.
3_77.JPG
Οι τιμές

Πάντως οι ανακοινώσεις της Χιλής δεν επηρέασαν την πορεία της τιμής του λιθίου, η οποία έχει υποχωρήσει πάνω από 70% από τον περασμένο Νοέμβριο, εξέλιξη που έχει αποδοθεί στο μειωμένο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον είναι πιθανό να υπάρξει μια στροφή στις μελλοντικές επενδύσεις στο λίθιο σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο παραγωγό λιθίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης