Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο... 81% αύξησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής

Στο... 81% αύξησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής
Η Αργεντινή κάνει τώρα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να αποφύγει μια νέα νομισματική κρίση
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, μετά την εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού τον Μάρτιο και την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Το βασικό επιτόκιο Leliq αυξήθηκε στο 81%, ένα από τα υψηλότερα επιτόκια νομισματικής πολιτικής στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Η Αργεντινή εμφάνισε επίσης εμπορικό έλλειμμα 1,1 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών.
Οι γεωργικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία.
Το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες μείωσε την εκτίμησή του για την παραγωγή σόγιας σε 22,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από 25 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως, καθώς η ξηρασία ρεκόρ έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της βασικής καλλιέργειας.
Οι αγορές της Αργεντινής έχουν δεχθεί πλήγμα τις τελευταίες ημέρες, αφού ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 104% τον Μάρτιο και η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με την επανεπεξεργασία του προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η ξηρασία ωθεί την οικονομία προς την ύφεση.
Ενισχύοντας τις ανησυχίες, ο επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου Alberto Fernandez παραιτήθηκε την Τετάρτη χωρίς να δώσει τον λόγο.
Συν τοις άλλοις, τα διεθνή αποθέματα υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε χαμηλό ρεκόρ για το έτος, ακόμη και μετά την εκταμίευση από το ΔΝΤ ενός δανείου ύψους 5,4 δισ. δολαρίων στα τέλη του περασμένου μήνα.
Η Αργεντινή κάνει τώρα αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να αποφύγει μια νέα νομισματική κρίση, καθώς οι ντόπιοι επενδυτές προσπαθούν να δολαριοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, "η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με ελέγχους τιμών και εισαγωγών, ένα θετικό αλλά χαμηλό πραγματικό επιτόκιο, πολλαπλές συναλλαγματικές ισοτιμίες για να παρακάμψει τις επιπτώσεις ενός υπερτιμημένου επίσημου νομίσματος και επαναδιαπραγματεύσεις χρέους που μεταθέτουν τις λήξεις στη νέα προεδρική θητεία.
Αυτά τα μέτρα μπορεί να αποτρέψουν μια βραχυπρόθεσμη κατάρρευση, αλλά φυτεύουν τους σπόρους για μια δύσκολη μετεκλογική προοπτική".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης