Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky αγνόησε τις ΗΠΑ για το Bakhmut - Οδήγησε στον θάνατο πάνω από 30.000 Ουκρανούς

Ο Zelensky αγνόησε τις ΗΠΑ για το Bakhmut - Οδήγησε στον θάνατο πάνω από 30.000 Ουκρανούς
Από τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι οι Ουκρανοί θα περικυκλωθούν στο Bakhmut
(upd) Στην αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο την Ουκρανία ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τους δεν θα μπορούσαν να «κρατήσουν» το Bakhmut, προειδοποίηση όμως που αγνόησε επιδεικτικά ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος όχι μόνο αποφάσισε να μην εγκαταλειφθεί η πόλη, αλλά επέμεινε να στέλνει διαρκώς ενισχύσεις με αποτέλεσμα να οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, Washington Post, η κυβέρνηση Biden είχε προειδοποιήσει το Κίεβο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν το Bakhmut, άρα το καλύτερο που είχαν να κάνουν, ήταν να αποχωρήσουν από την πόλη.

Περικύκλωση

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι Αμερικάνοι είχαν ενημερώσει ήδη από τον Ιανουάριο το Κίεβο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επρόκειτο να περικυκλωθούν από το ρωσικό στρατό.
«Η σταθερή προέλαση της Ρωσίας από το Νοέμβριο απειλεί την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατήσει την πόλη και οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να απειληθούν με περικύκλωση εάν δεν αποσυρθούν μέσα στον επόμενο μήνα» επισημαίνει ένα άκρως απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ με ημερομηνία Ιανουαρίου.
Παρά τις σαφείς αυτές προειδοποιήσεις των Αμερικάνων, οι οποίες τελικά επιβεβαιώθηκαν, το Κίεβο και ο πρόεδρος Zelensky τις αγνόησαν παντελώς.

Η πρόταση των ΗΠΑ

Μάλιστα το έγγραφο αυτό υποστηρίζει πως προτάθηκε από τις ΗΠΑ, πέρα από την αποχώρηση των Ουκρανών, και προκειμένου να υπονομευθεί το ηθικό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, να σταλούν στο μέτωπο του Bakhmut «βελτιωμένα συμβατικά όπλα διπλής χρήσης», δηλαδή να συνδυαστούν οι δυνάμεις του πυροβολικού με πυραύλους εδάφους – αέρος.

Δραματικές απώλειες

Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των Αμερικάνων για την αποχώρηση των Ουκρανών από το Bakhmut, το Κίεβο επέλεξε να στέλνει διαρκώς ενισχύσεις προκειμένου να κρατήσει την πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ υποστήριζαν πως η απώλεια της πόλης δεν επρόκειτο να επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου, κάτι που ωστόσο αμφισβητούσαν οι Ρώσοι, οι οποίοι με την κατάληψη του Bakhmut, θα καταφέρουν να διεισδύσουν πιο βαθιά στην ουκρανική άμυνα, ενώ παράλληλα τους ανοίγει ο δρόμος και για την «απελευθέρωση» και άλλων σημαντικών πόλεων προκειμένου να καταλάβουν όλη την επαρχία του Donetsk.
Εκτιμάται πως στο Bakhmut οι Ουκρανοί χάνουν καθημερινά πάνω από 500 στρατιώτες.
Στα μέσα Απριλίου, αναφερόταν πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν χάσει πάνω από 38.000 στρατιώτες τόσο στο Bakhmut όσο και στο Soledar.
Συνεπώς, είναι προφανές πως οι απώλειες των Ουκρανών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 40.000.


Αδύνατος ο ανεφοδιασμός των Ουκρανών στο Bakhmut – Είναι περικυκλωμένοι

Την θέση πως είναι αδύνατος πλέον ο ανεφοδιασμός των Ουκρανών στρατιωτών που μάχονται στο Bakhmut διατύπωσε ο Yan Gagin, σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, καθώς όπως υποστήριξε οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την περικύκλωση των Ουκρανών.
«Οι μαχητές της Wagner έφτασαν στο δρόμο Bakhmut – Chasov Yar, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών που μάχονται στην πόλη.
Έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους εκατοντάδες μέτρα του δρόμου, κάτι που καθιστά αδύνατη πλέον την προμήθεια της φρουράς» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Gagin.

Στους Ρώσους το 90% της πόλης


Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ελέγχουν το 90% της πόλης του Bakhmut
Την περασμένη Τετάρτη ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγος Igor Konanshekov υποστήριξε ότι οι προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Bahkmut και σε αρκετούς οικισμούς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk για αντεπίθεση στα αποσπάσματα εφόδου, σταμάτησαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης