Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Έρχεται διάταγμα για τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα

Biden: Έρχεται διάταγμα για τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό των επενδύσεων αμερικανικών επιχειρήσεων σε βασικούς τομείς της κινεζικής οικονομίας πρόκειται να υπογράψει πολύ σύντομα ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Η αμερικανική κυβέρνηση, που συζητά το μέτρο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, θα αναλάβει δράση πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου στην Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τους εταίρους τους για τους περιορισμούς των επενδύσεων και ελπίζουν στη σύνοδο να πάρουν το «πράσινο φως» παρόλο που οι άλλες χώρες δεν αναμένεται να ανακοινώσουν ταυτόχρονα παρόμοιους περιορισμούς, λένε οι πηγές.
Η κίνηση ανοίγει μια νέα φάση στην πολυετή οικονομική αμερικανική εκστρατεία κατά της Κίνας, που ξεκίνησε από την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές επί Trump και πιο πρόσφατα έφτασε στο περιορισμό εξαγωγών βασικών αμερικανικών τεχνολογιών.
Τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο οι ροές κεφαλαίων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι την επιβολή περιορισμών επιτάσσουν λόγοι εθνικής ασφάλειας και όχι η επιθυμία να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη μιας αντίπαλης υπερδύναμης, όπως ισχυρίζεται το Πεκίνο. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν κλιμακωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια σύγκρουση στην οποία ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται ουσιαστικά σε αντίθετες πλευρές, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που θα μπορούσε να διασπάσει την παγκόσμια οικονομία σε αντίπαλα μπλοκ.
Το εκτελεστικό διάταγμα θα καλύπτει τους τομείς ημιαγωγών, τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικών υπολογιστών και θα περιλαμβάνει venture capital, private equity, καθώς και ορισμένες μορφές μεταφοράς τεχνολογίας και κοινοπραξίες.
Ορισμένοι τύποι επενδύσεων θα αποκλειστούν εντελώς, ενώ για άλλους θα απαιτείται ενημέρωση της κυβέρνησης. Θα προηγηθεί, βέβαια, σχετική διαβούλευση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι περιορισμοί στις επενδύσεις έχουν σκοπό να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση τεχνογνωσίας που θα μπορούσε να προωθήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης