Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα τα βλέμματα στην πιο σορταρισμένη τράπεζα στον κόσμο - Πάνω από 6,1 δισ. δολ. κατά της TD Bank του Καναδά

Όλα τα βλέμματα στην πιο σορταρισμένη τράπεζα στον κόσμο - Πάνω από 6,1 δισ. δολ. κατά της TD Bank του Καναδά
Σορτάρισμα μαμούθ…
Τα στοιχήματα των hedge funds κατά της TD Bank Group του Καναδά ξεπέρασαν τα 6,1 δισ. δολάρια στις 20 Απριλίου 2023, καθιστώντας την την πιο σορταρισμένη τραπεζική μετοχή παγκοσμίως (αύξηση 45% των short μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του παρόχου δεδομένων ORTEX.
Αναλυτές αποδίδουν το μέγεθος το σορταρίσματος στα σχέδια της TD Bank να εξαγοράσει την αμερικανική περιφερειακή τράπεζα First Horizon, μία συναλλαγή που έχει τεθεί στο "μικροσκόπιο" μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank τον περασμένο μήνα, με ορισμένους από τους μετόχους της καναδικής τράπεζας να έχουν ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση για χαμηλότερη τιμή.
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι η μετοχή της TD Bank είναι ο πλέον σορταρισμένος τραπεζικός τίτλος στον πλανήτη και με μεγάλη διαφορά, με περίπου 5,5% του συνόλου των μετοχών της να είναι δανεισμένες σε hedge funds που ποντάρουν εναντίον της τράπεζας.
Ενδεικτικά, η δεύτερη σε θέσεις short τράπεζα είναι η Bank of America με σορτάρισμα ύψους 2,9 δισ. δολαρίων ή 1,2% των μετοχών της.
Υπενθυμίζεται ότι επενδυτές (κυρίως hedge funds) μπορούν να δανειστούν μετοχές από θεσμικούς, με σκοπό να τις πουλήσουν και να τις αγοράσουν ξανά σε χαμηλότερη τιμή προτού τις επιστρέψουν, αποκομίζοντας ως όφελος τη διαφορά της τιμής (πρακτική γνωστή ως short-selling - σορτάρισμα).
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Edward Jones, James Sanahan, «το σορτάρισμα αυξήθηκε μάλλον από επενδυτές αρμπιτράζ που ποντάρουν στη συμφωνία (First Horizon)... κάτι που υποδηλώνει ότι η αγορά πιστεύει πως η συμφωνία κινδυνεύει να κλείσει».
Ο τίτλος πάντως της TD ήταν χτες στο +0,1% από όταν ξέσπασε η κρίση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και στο +3,4 εντός της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι οι καναδικές Bank of Montreal και Royal Bank of Canada, που είναι επίσης εκτεθειμένες στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, έχουν σορτάρισμα περίπου 2,1 δισ. και 2,2 δισ. δολάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της ORTEX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης