Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως το 4% - Δεν πείθουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως το 4% - Δεν πείθουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ ανέφερε πως αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί σταδιακά στον στόχο του 2% έως το 2025
Σχετικά Άρθρα
Υπερβολικά αισιόδοξες έκριναν κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τις νέες οικονομικές προβλέψεις για τους μισθούς, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα [ρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν έως το 4%.
Η ΕΚΤ ανέφερε πως αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί σταδιακά στον στόχο του 2% έως το 2025, οι αυξήσεις των μισθών θα μετριαστούν, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί.
Αλλά ορισμένοι από τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτό που αποκαλούσαν "άψογο αποπληθωρισμό", όπως προκύπτει από τον απολογισμό της ΕΚΤ για τη συνεδρίαση της 15ης και 16ης Μαρτίου.
"Ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι υπήρχε μικρή μόνο πιθανότητα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα τόσο γρήγορα όσο υποδεικνύεται στις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Μαρτίου, οι οποίες έδιναν την εντύπωση ενός "άψογου αποπληθωρισμού" (δηλαδή μιας επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο με πολύ χαμηλό κόστος από την άποψη της απώλειας παραγωγής)", ανέφερε η ΕΚΤ στον απολογισμό.
Πρόσθεσε ότι "ορισμένα μέλη" του Διοικητικού Συμβουλίου έβλεπαν τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού "να κλίνουν προς τα πάνω σε ολόκληρο τον ορίζοντα".
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε εκείνη τη συνεδρίαση, αλλά δήλωσε ότι οι προοπτικές ήταν πολύ αβέβαιες για να δεσμευτεί για περισσότερα, στη σκιά της κρίσης της Credit Suisse.

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, ο απολογισμός της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, επιβεβαιώνει ότι μόνο οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα ήταν αυτές που απέτρεψαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να δώσουν σήμα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που θα ακολουθήσουν.
«Καθώς αυτά τα τραπεζικά προβλήματα έχουν πλέον υποχωρήσει, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μ.β. περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με ανώτατο όριο το 4,0%», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ο απολογισμός που δημοσιεύεται σήμερα αναφέρεται στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μ.β. στο 3,0%, αλλά απέφυγε να παράσχει συγκεκριμένες μελλοντικές κατευθύνσεις για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Επιβεβαιώνει τη δήλωση της προέδρου Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου ότι "μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία" υποστήριξε την απόφαση, αν και ο απολογισμός σημειώνει επίσης ότι "ορισμένοι θα προτιμούσαν να μην αυξηθούν τα βασικά επιτόκια μέχρι να υποχωρήσουν οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης