Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτες καταγγελίες από τον Richard Gere - Η Κίνα σφάζει τους Θιβετιανούς για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο

Απίστευτες καταγγελίες από τον Richard Gere - Η Κίνα σφάζει τους Θιβετιανούς για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο
Η Κίνα χρησιμοποιεί εξαιρετικά ρυθμισμένη τεχνολογία ψηφιακής κατασκοπείας και παρακολούθησης για τις κινήσεις των Θιβετιανών
Ο θρυλικός ηθοποιός και ανθρωπιστής Richard Gere έκανε πρόσφατα θραύση κατά την επίσκεψή του στο Καπιτώλιο.
Έχοντας μια ατημέλητη, πλέον κατάλευκη χαίτη μαλλιών, ο 73χρονος Gere έδειξε το ακαταμάχητο χαμόγελό του στα μέλη του Κογκρέσου, το προσωπικό και τους επισκέπτες που συνέρρευσαν για να τον δουν, ενώ πολλοί τράβηξαν φωτογραφίες με τον νικητή της Χρυσής Σφαίρας, τις οποίες μοιράστηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενώ ο Gere, ο οποίος προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Εκστρατείας για το Θιβέτ, ήταν ευγενικός, είχε ένα πολύ πιο σοβαρό μήνυμα κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα, τον λόγο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ο σταρ του "Ιπτάμενος και τζέντλεμαν" και του "Pretty Woman" έχει χρησιμοποιήσει τη διεθνή φήμη του για να παροτρύνει την παγκόσμια κοινότητα να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην προστασία του λαού του Θιβέτ από τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να εξαφανίσει τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία του.

Οι καταγγελίες

Παρόλο που οι Θιβετιανοί αντιστέκονται εδώ και πολύ καιρό στην κινεζική καταστολή, το ΚΚΚ έχει πρόσφατα θεσπίσει πιο συστηματικές και εξελιγμένες μεθόδους, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ρυθμισμένη τεχνολογία ψηφιακής κατασκοπείας και παρακολούθησης για τις κινήσεις, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα και τις συνήθειες κάθε πολίτη στο Διαδίκτυο, δήλωσε ο Gere.
"Η επιτήρηση της Κίνας δεν σταματά πλέον στα θιβετιανά σύνορα", δήλωσε ο Gere στην επιτροπή.
"Ο τεχνο-αυταρχισμός και οι τακτικές φόβου του ΚΚΚ επεκτείνονται και στις θιβετιανές κοινότητες στο εξωτερικό.
Αυτή η καταπίεση διαπράττεται πίσω από ένα ψηφιακό σιδερένιο παραπέτασμα για να κρύψει την πραγματικότητα στο έδαφος.
Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων καταστολής, που φτάνουν σε όλο τον κόσμο, αντικατοπτρίζει τα μέτρα που θα κάνει το ΚΚΚ για να διαλύσει τον θιβετιανό πολιτισμό".
Η κλιμακούμενη καταστολή της Κίνας στο Θιβέτ αποτελεί μέρος της ολοένα και πιο σκληρής καταστολής του Κινέζου προέδρου Xi Jinping εναντίον όλων των μορφών θρησκείας.
Τα τελευταία χρόνια, τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων έχουν επικεντρωθεί κυρίως στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους που είναι έγκλειστοι σε στρατόπεδα εργασίας.
Ο Xi Jinping έχει επίσης εντείνει τις διώξεις που διαρκούν δεκαετίες κατά των Θιβετιανών βουδιστών και των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής πειθαρχίας διαλογισμού, και οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις επιθέσεις και τις τακτικές εκφοβισμού κατά των υπόγειων χριστιανικών εκκλησιών, με στόχο τόσο τους προτεστάντες όσο και τους καθολικούς.
Η επίθεση του Πεκίνου κατά του θιβετιανού βουδισμού έχει εξελιχθεί από τη στρατιωτική εισβολή του 1950, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, και από την καταστροφή θρησκευτικών ιδρυμάτων και την απαγόρευση συγκεντρώσεων και πρακτικών μετατράπηκε σε αυστηρό έλεγχο με στόχο την εξάλειψη των βασικών χαρακτηριστικών του βουδισμού και τη συνδιαλλαγή των δικαιωμάτων των Θιβετιανών βουδιστών να καθορίζουν τους δικούς τους ηγέτες.
Καταθέτοντας στην ίδια ακρόαση, ο Pnepa Tsering, ο Sikyong, ή επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν την αφομοίωση του θιβετιανού λαού μέσω μεγάλης κλίμακας αναγκαστικών μετεγκαταστάσεων των Θιβετιανών από την παραδοσιακή τους πατρίδα σε κινεζικά εδάφη και άλλα μέρη του Θιβέτ.
Ταυτόχρονα, η κινεζική κυβέρνηση παρέχει κίνητρα σε Κινέζους πολίτες Χαν να μετακομίσουν στο Θιβέτ και είτε εξαναγκάζει είτε υποχρεώνει τα παιδιά σε όλο το Θιβέτ σε αποικιακού τύπου οικοτροφεία μακριά από τις οικογένειές τους είτε τα μεταφέρει σε περιοχές της Κίνας.

Παιδομάζωμα

Αρκετοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο Lhadon Tethong, διευθυντής του Ινστιτούτου Δράσης για το Θιβέτ, και ο Tenzin Dorjee, ανώτερος ερευνητής και στρατηγικός σύμβουλος της ίδιας ομάδας, αναφέρθηκαν στην πρωτοποριακή έκθεση της οργάνωσής τους για το 2021, η οποία διαπίστωσε ότι το 80% των παιδιών του Θιβέτ εκπαιδεύονται σε ένα τεράστιο σύστημα οικοτροφείων που διευθύνει το ΚΚΚ, χωρισμένα από τις οικογένειές τους και τον πολιτισμό τους.
Κάποια μόλις τεσσάρων ετών, κατέθεσε ο Dorjee, αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα που περιλαμβάνουν παιδικά τραγουδάκια και παραμύθια που απαγγέλλονται μόνο στα μανδαρινικά σε ένα αμιγώς κινεζικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε αναπαραστάσεις πολέμου ντυμένα με στολές του Κόκκινου Στρατού.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο βουλευτής Chris Smith, Ρεπουμπλικάνος από το Νιου Τζέρσεϊ και επί μακρόν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, αναφέρθηκε σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του 2022, στην οποία διαπιστώνεται ότι το ΚΚΚ έχει θέσει ουσιαστικά τον θιβετιανό βουδισμό υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης και έχει υποβάλει τις Θιβετιανές γυναίκες σε "εξαναγκαστικές αμβλώσεις ή αναγκαστική στείρωση".
Στο τέλος της κατάθεσής του, ο Gere προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να ακολουθήσουν τα χρήματα - και να εξετάσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κίνας και κάθε συνεχή ρόλο που έχουν διαδραματίσει αυτοί οι δεσμοί στην υποβοήθηση της δίωξης των Θιβετιανών από το ΚΚΚ.
"Όλα γίνονται για τα χρήματα", παραπονέθηκε ο Gere στο τέλος της ακρόασης.

Τεστ DNA

Τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου που συμπροεδρεύουν στην επιτροπή είχαν ήδη ξεκινήσει έρευνα για την πώληση από μια αμερικανική εταιρεία κιτ δοκιμών DNA και ανταλλακτικών στις αρχές του Θιβέτ, παρά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η πώληση τέτοιων τεχνολογιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εντατικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες περιοχές της Κίνας.
Η Thermo Fisher Scientific, μια εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη που κατασκευάζει αναλυτικά και εργαστηριακά προϊόντα, χημικές ουσίες και προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στα κιτ δοκιμών COVID και στα εμβόλια, είχε προηγουμένως σταματήσει την πώληση παρόμοιων προμηθειών στην αστυνομία της Σιντζιάνγκ.
Ωστόσο, το έπραξε μόνο αφού επιστήμονες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι προμήθειες ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν σε περίπλοκες βάσεις δεδομένων και συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης ανθρώπων - ή, ακόμη χειρότερα, για τον εντοπισμό ιδανικών ακούσιων δωρητών οργάνων μεταξύ των διωκόμενων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων σε ολόκληρη την Κίνα.
Η Σιντζιάνγκ είναι η περιοχή όπου οι κινεζικές αρχές έχουν φυλακίσει ένα εκατομμύριο ή περισσότερους κατοίκους, κυρίως μουσουλμάνους Ουιγούρους, τοποθετώντας τους σε στρατόπεδα εργασίας.
Τόσο η κυβέρνηση Trump όσο και η κυβέρνηση Biden χαρακτήρισαν επίσημα τη συστηματική δίωξη του πληθυσμού των Ουιγούρων από την Κίνα ως γενοκτονία, επικαλούμενες συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει μειώσει τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων μέσω της αναγκαστικής στείρωσης και του ελέγχου των γεννήσεων.
Το 2019, η κυβέρνηση Trump απαγόρευσε την πώληση αμερικανικών προϊόντων στις περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Σιντζιάνγκ, εκτός εάν οι εταιρείες έπαιρναν άδεια.
Το 2020, διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση ότι οι εταιρείες που πωλούν βιομετρική τεχνολογία και άλλα προϊόντα στη Σιντζιάνγκ θα πρέπει να γνωρίζουν τους "κινδύνους φήμης, οικονομικούς και νομικούς κινδύνους".
Αλλά το 2021, οι New York Times ανακάλυψαν ότι τα εργαλεία συλλογής DNA που κατασκευάζονται από δύο αμερικανικές εταιρείες, τη Thermo Fisher και την Promega, συνέχιζαν να ρέουν στην περιοχή της Σιντζιάνγκ, με τις πωλήσεις να πραγματοποιούνται μέσω κινεζικών εταιρειών που αγοράζουν τα προϊόντα και τα μεταπωλούν στην αστυνομία της Σιντζιάνγκ.
Πιο πρόσφατα, το Intercept αποκάλυψε το περασμένο φθινόπωρο μια συμφωνία μεταξύ της Thermo Fisher και της αστυνομίας του Θιβέτ για την αγορά κιτ για την κατάρτιση προφίλ DNA και άλλων προμηθειών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
Η είδηση αυτή έγινε γνωστή λίγο μετά την καταγραφή από δύο ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκτεταμένων εκστρατειών της κινεζικής κυβέρνησης για τη συλλογή DNA από εθνοτικούς Θιβετιανούς.
Τον Σεπτέμβριο, το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο δημοσίευσε μια έκθεση του συγγραφέα Emile Dirks που εκτιμά ότι οι αρχές έχουν συλλέξει DNA από 919.000 έως 1,2 εκατομμύρια Θιβετιανούς, το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής.

Βιομετρικές συλλογές

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποκάλυψε τα πρώτα ευρήματα σχετικά με τις πωλήσεις κιτ DNA στην αστυνομία της Σιντζιάνγκ, διαπίστωσε ότι η βιομετρική συλλογή περιλαμβάνει δείγματα αίματος από παιδιά στο Θιβέτ και τη γύρω περιοχή.
Τον Δεκέμβριο, οι διακομματικοί συμπρόεδροι της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Thermo Fisher Marc Casper, με την οποία τον ρωτούσαν γιατί τα κιτ DNA και τα ανταλλακτικά του DNA sequencer πωλήθηκαν απευθείας στην αστυνομία του Θιβέτ.
Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνεται ο Smith, μαζί με τον βουλευτή Jim McGovern, Δημοκρατικό της Μασαχουσέτης, τους Sens. Marco Rubio, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, και Τζεφ Μέρκλεϊ, Δημοκρατικός από το Όρεγκον.
"Όπως ίσως γνωρίζετε, η διακομματική ηγεσία της Επιτροπής Κογκρέσου-Εκτελεστικής Επιτροπής για την Κίνα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εξαγωγές που διευκολύνουν τις προσπάθειες μαζικής συλλογής βιομετρικών στοιχείων και παρακολούθησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας", έγραψαν τα μέλη.
"Υπάρχουν τόσο λίγες διασφαλίσεις για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγεται και χρησιμοποιείται το DNA στη ΛΔΚ, ώστε ανησυχούμε ότι οι αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Thermo Fisher Scientific, μπορεί να βοηθούν ή να υποθάλπουν ηθελημένα ή αθέλητα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Τα μέλη ζήτησαν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων εάν η Thermo Fisher είχε διεξάγει έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα της αγοράστηκαν από την αστυνομία στο Θιβέτ και γιατί τα προϊόντα DNA της φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν στο Xinjiang ακόμη και μετά την απαγόρευση της εταιρείας να πουλάει στην αστυνομία εκεί.
Ευρύτερα, ρωτήθηκε αν η εταιρεία θα εξέταζε το ενδεχόμενο μιας γενικής απαγόρευσης πώλησης σε κρατικές και μη κρατικές οντότητες σε όλη την Κίνα "για να διαβεβαιώσει τους μετόχους της και το αμερικανικό κοινό ότι τα προϊόντα της δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν" για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η απάντηση που έλαβαν δεν ήταν δεσμευτική και δεν απαντούσε σε αρκετές από τις ερωτήσεις τους, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής.
"Η αποτυχία της Thermo Fisher να δώσει μια ουσιαστική απάντηση στη διμερή επιστολή μας εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της εταιρείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αδυναμία της να καταδικάσει τα εγκλήματα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος", δήλωσε εκπρόσωπος του Rubio στο RealClearPolitics.
Ο Smith προχώρησε περαιτέρω και καταδίκασε την εταιρεία επειδή συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αρχές του ΚΚΚ παρά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι πωλήσεις πιθανόν να βοηθούν στην παρακολούθηση των πολιτών της κινεζικής κυβέρνησης.
"Βιομετρικά δεδομένα - σαρώσεις DNA και ίριδας - από πάνω από ένα εκατομμύριο Θιβετιανούς έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί από το ΚΚΚ", δήλωσε ο Smith.
"Δείγματα αίματος ελήφθησαν ακόμη και από παιδιά στο νηπιαγωγείο".
"Και ξέρετε τι είναι ακόμη πιο σοκαριστικό;" συνέχισε.
"Είναι ο ρόλος μιας αμερικανικής εταιρείας, της Thermo Fisher Scientific, σε αυτό το πρόγραμμα συλλογής γενετικών δεδομένων και γενετικής παρακολούθησης".
Τον Φεβρουάριο του 2019, η Thermo Fisher ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλάει τα προϊόντα της για εξετάσεις DNA στις αρχές της Σιντζιάνγκ "ως σύμφωνη με τις αξίες, τον κώδικα δεοντολογίας και τις πολιτικές της Thermo Fisher".
Ωστόσο, σε επιστολή του Ιανουαρίου προς τους συμπροέδρους του CECC, την οποία εξασφάλισε η RealClearPolitics, ο Casper, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thermo Fisher, υπερασπίστηκε σθεναρά τις πωλήσεις της εταιρείας του στο Θιβέτ.
Τα κιτ και τα εξαρτήματα που πούλησε στις αρχές εκεί το 2022 είναι "απολύτως συμβατά με μια οντότητα επιβολής του νόμου που διεξάγει συνήθεις εγκληματολογικές έρευνες σε έναν τόπο με πληθυσμό που βρίσκεται σε τμήμα με την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ".

Η ιστορία των παραβιάσεων

Η κινεζική κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία στο Θιβέτ, καθώς αδυνατεί να θεσπίσει και να επιβάλει νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τις πιο βασικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης, της φυλάκισης και της εκτέλεσης - νόμοι που είναι τυπικοί για τους πολίτες της ηπειρωτικής Κίνας (αν και συχνά παραβιάζονται για την τιμωρία των αντιφρονούντων).
Και η κινεζική κυβέρνηση έχει περάσει νέους νόμους, όπως ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, που ψηφίστηκε το 2020, για να θέσει εκτός νόμου τις δημόσιες διαμαρτυρίες και την έκφραση διαφωνιών μέσω του Διαδικτύου - οτιδήποτε θεωρεί ανατρεπτικό για την εξουσία του ΚΚΚ.
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις εκτεταμένες εξουσίες για να εποπτεύει και να διαχειρίζεται σχολεία και κοινωνικές οργανώσεις, να κλείνει μέσα ενημέρωσης και να επιβάλλει μπλακ άουτ στο Διαδίκτυο.
Τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησαν το νόμο για να καταδικάσουν τον καρδινάλιο Ζεν, έναν 90χρονο καθολικό καρδινάλιο, και άλλους πέντε επειδή δεν καταχώρισαν ένα ταμείο που είχε στόχο να βοηθήσει ανθρώπους που συνελήφθησαν σε εκτεταμένες διαδηλώσεις πριν από τέσσερα χρόνια.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει διεξάγει τη μακροβιότερη εκστρατεία καταστολής κατά του θιβετιανού λαού.
Οι βάναυσες διώξεις ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 υπό το καθεστώς του προέδρου Μάο Τσετούνγκ. Περίπου 6.000 μοναστήρια καταστράφηκαν και χιλιάδες βουδιστές μοναχοί και μοναχές συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν.
Η κυβέρνηση του Θιβέτ καταργήθηκε πλήρως μετά την αποτυχία της εξέγερσης του 1959 και τη φυγή του Δαλάι Λάμα στην Ινδία.
Μια άλλη περίοδος βιαιότητας ήρθε κατά τη διάρκεια της καταστολής κάθε μορφής διαμαρτυρίας μετά τη φονική σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, όταν ο τότε πρόεδρος Τζιανγκ Ζεμίν κατέστειλε βίαιες εξεγέρσεις κατά της κινεζικής κυριαρχίας στο Θιβέτ. Εκατοντάδες Θιβετιανοί σκοτώθηκαν και χιλιάδες φυλακίστηκαν.
Ο Δαλάι Λάμα έχει πει ότι, συνολικά, η κινεζική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το θάνατο 1,2 εκατομμυρίων Θιβετιανών, δηλαδή του ενός πέμπτου του πληθυσμού, ενώ χιλιάδες Θιβετιανοί εξακολουθούν να λιμνάζουν σε φυλακές και στρατόπεδα εργασίας.
Η κινεζική κυβέρνηση αμφισβητεί τους αριθμούς και υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα στη γη, επικαλούμενη την κυριαρχία της δυναστείας Τσινγκ τον 18ο αιώνα.

Γιατί στοχοποιείται το Θιβέτ;

Οι λόγοι πίσω από τη στοχοποίηση του Θιβέτ από την Κίνα είναι πολλαπλοί: Η περιοχή είναι πλούσια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά και το Θιβέτ σηματοδοτεί το δυτικό άκρο της Κίνας και αποτελεί ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ της Κίνας και της Νότιας και Κεντρικής Ασίας.
Δεδομένης της ιστορίας της αντίστασης στην κυριαρχία της Κίνας, οι υποστηρικτές του Θιβέτ υποστηρίζουν ότι το καθεστώς απειλείται από τον πολιτισμό του Θιβέτ, την ξεχωριστή γλώσσα και θρησκεία του.
"Η Κίνα διαπράττει γενοκτονία στο Θιβέτ και εργάζεται εδώ και δεκαετίες για να αλλάξει την ιστορία, να διαστρεβλώσει και να συσκοτίσει την παρούσα κατάσταση επί τόπου, ώστε να διαγράψει το Θιβέτ από την παγκόσμια σκηνή, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν", δήλωσε ο Tethong κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
Η αδιαλλαξία της Thermo Fisher απέναντι στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Θιβέτ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του συνεχιζόμενου αγώνα της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την αμερικανική τεχνολογία από το να γίνει εργαλείο καταστολής από αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.
Ο γερουσιαστής Rubio έχει συντάξει νομοθεσία για την αυστηροποίηση των νόμων περί ελέγχου των εξαγωγών με στόχο να αποτρέψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το να επιτρέπουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κίνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ πραγματοποίησε ακρόαση σχετικά με την επιδίωξη της Κίνας να αποκτήσει αμυντικές τεχνολογίες και τις επιπτώσεις στους αμερικανικούς και πολυμερείς νόμους και κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών.
Αρκετοί ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αναθεωρήσει τους ξεπερασμένους αμερικανικούς νόμους που διέπουν τις πωλήσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα και σε άλλα καταπιεστικά καθεστώτα.
Το 1990, μετά την πλατεία Τιενανμέν, το Κογκρέσο ψήφισε νόμους που απαγόρευαν στις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν συσκευές δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπλα και πυρομαχικά στην κινεζική αστυνομία.
Ο Rubio και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να συμπεριλάβουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στα προϊόντα παρακολούθησης, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και τον εξοπλισμό DNA.
Τώρα που η Κίνα έχει γίνει πιο πολεμοχαρής απέναντι στην Ταϊβάν και έχει επιβάλει αυστηρότερο έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ πλησιάζει περισσότερο στη Ρωσία, οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι αυξημένοι επιχειρηματικοί και διπλωματικοί δεσμοί με την Κίνα απέτυχαν εντελώς να την κάνουν πιο συνεργάσιμη με τις ΗΠΑ ή να βελτιώσουν το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές του Θιβέτ.
"Οι ΗΠΑ, και η Δύση γενικότερα, έχουν παραχωρήσει τόσο πολύ έδαφος στην Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και έχουν μετακινήσει την ισορροπία τόσο πολύ προς τη βασική γραμμή του Πεκίνου", δήλωσε ο Tenzin Dorjee.
"Ήρθε η ώρα να απελευθερωθούμε από την τραγικά λανθασμένη αντίληψη ότι το σκούπισμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτω από το χαλί θα κάνει με κάποιο τρόπο την Κίνα πιο πρόθυμη να συνεργαστεί σε θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης