Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος προκαλούν τα ρωσικά Lancet και 2K25 Krasnopol – Οι Ουκρανοί κατέλαβαν το «πιο τρομακτικό» όπλο της Ρωσίας

Χάος προκαλούν τα ρωσικά Lancet και 2K25 Krasnopol – Οι Ουκρανοί κατέλαβαν το «πιο τρομακτικό» όπλο της Ρωσίας
Το ρωσικό Lancet ίσως είναι από τα πιο επιτυχημένα οπλικά συστήματα του πολέμου, ξεπέρασε σε απόδοση τα HIMARS που είναι άλλης κατηγορίας οπλικά σύστημα
Τρία σημαντικά – στρατιωτικού χαρακτήρα – γεγονότα έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της Ουκρανίας που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

1)Οι ρώσοι χρησιμοποιούν την βόμβα 2K25 Krasnopol με μεγάλη επιτυχία για να καταστρέψουν Ουκρανικά συστήματα πυροβολικού κυρίως αμερικανικής προέλευσης.

2)Το ρωσικό Lancet ίσως είναι από τα πιο επιτυχημένα οπλικά συστήματα του πολέμου, ξεπέρασε σε απόδοση τα HIMARS που είναι άλλης κατηγορίας οπλικά σύστημα.
Το Lancet χτύπησε Ουκρανικό πολεμικό πλοίο ενώ συνολικά έχει 210 βεβαιωμένες επιτυχίες σε στόχους.

3)Οι Ουκρανοί κατέλαβαν το «πιο τρομακτικό» όπλο της Ρωσίας το TOS-1A Thermobaric MLRS που ρίχνει θερμοβαρικούς πυραύλους, στο σημείο που θα πέσει ο πύραυλος από το TOS κανείς δεν επιβιώνει.

Το 2K25 Krasnopol προκαλεί μεγάλες καταστροφές στον Ουκρανικό στρατό

Στις 19 Απριλίου, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει ένα χτύπημα του ρωσικού πυροβολικού εναντίον ενός αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενου οβιδοφόρου M109 των 155 mm των Ουκρανικών δυνάμεων.
Το ουκρανικό οβιδοβόλο καταστράφηκε ολοσχερώς, το οποίο αναπτύχθηκε κοντά στον οικισμό Petropavlivka στην περιοχή του Kharkiv.
Για το χτύπημα χρησιμοποιήθηκε ένα κατευθυνόμενο βλήμα 2K25 Krasnopol.

Το Krasnopol μπορεί να εκτοξευθεί από τα περισσότερα πυροβόλα 152 mm ή 155 mm.
Το βλήμα καθοδηγείται από ημι-ενεργό λέιζερ και έχει εμβέλεια από 20 έως 30 χιλιόμετρα.
Ένα drone εξοπλισμένο με σήμα λέιζερ, πιθανότατα ένα Orlan-10, χρησιμοποιήθηκε για να χτυπηθεί το ουκρανικό οβιδοβόλο.

Το Krasnopol είναι οπλισμένο με μια ισχυρά εκρηκτική κεφαλή που ζυγίζει μεταξύ 6,50 και 11 κιλών, ανάλογα με την έκδοση.
Οι Ουκρανοί παρέλαβαν δεκάδες οβιδοφόρα τύπου M109 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, τη Λετονία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Βελγίου από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.
Πολλά από αυτά τα οβιδοβόλα έχουν ήδη καταστραφεί, σχεδόν το 70% αυτών των οβιδοβόλων έχει καταστραφεί στον πόλεμο.

Το Lancet ανατίναξε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας

Ένα ρωσικό drone καμικάζι Lancet-3 ή περιπλανώμενος πύραυλος χτύπησε ένα ουκρανικό περιπολικό στον ποταμό Δνείπερο κοντά στη Zaporizhia.
Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό ενός ουκρανικού θαλάσσιου σκάφους που χτυπήθηκε από πυρομαχικά Lancet, το πρώτο σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2022.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά, όπως το Lancet-3 ειδικότερα, έχουν αναδειχθεί ως το κορυφαίο και επαναστατικό όπλο του πολέμου, προκαλώντας όλεθρο στον ουκρανικό επίγειο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σε συνδυασμό με το drone καμικάζι Geranium-2 (ή Geran-2), τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) είχαν σημαντικό στρατηγικό αντίκτυπο στον πόλεμο, παρά το γεγονός ότι είναι μικρά τακτικά όπλα, σηματοδοτώντας ένα μοναδικό φαινόμενο στον πόλεμο του εικοστού πρώτου αιώνα.
Το ιρανικό Shahed-136 (γνωστό ως «Geran» στη ρωσική υπηρεσία) κατέστρεψε την ουκρανική αεράμυνα λειτουργώντας ως δόλωμα για να αποκαλύψει τα ουκρανικά ραντάρ ελέγχου πυρός ή χτυπώντας πολιτικοστρατιωτικούς στόχους όπως κέντρα διοίκησης και συντονισμού ή δίκτυα διανομής ενέργειας.
Το Lancet χτύπησε ένα περιπολικό σκάφος Project 376 Yaroslavets όπως το κατέγραψε ένα drone Orlan-10, στον ποταμό Δνείπερο

Η Ουκρανία θέλει να περάσει τον ποταμό Δνείπερο;

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν μια βάση μάχης σκαφών και επιθετικών σκαφών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στην περιοχή Zaporizhzhia.
Περιπολούν τον Δνείπερο και προετοιμάζονται για επιχείρηση ώστε να καταλάβουν το Energodar.
Αλλά η εμπειρία από την απόσυρση των ρώσων στο Kharkiv δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί επίσης να παραπλανά να στοχεύει τη μία περιοχή και μετά να χτυπά την άλλη.
Μέσα στο 2023 η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει καμία τακτική επιτυχία.
Το Ουκρανικό σκάφος, εν τω μεταξύ, που ονομάζεται Project 376 Yaroslavets, χρησιμοποιείται εκτενώς από την Ουκρανία. Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet-3, επίσης, έχουν υποστεί αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μια εκσυγχρονισμένη έκδοση με νέο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα και βελτιωμένο λογισμικό ενίσχυσε τον έλεγχο της πτήσης.
Στο περιστατικό του Νοεμβρίου, ένα Lancet-3 είχε χτυπήσει και σχεδόν καταστρέψει ολοσχερώς ένα Gyurza-M (Project 58155) ενώ έπλεε στο λιμάνι Ochakiv της Μαύρης Θάλασσας.

Το «πιο τρομακτικό» όπλο της Ρωσίας κατασχέθηκε από την Ουκρανία

Ένα από τα πιο τρομακτικά όπλα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έπεσε στα χέρια των Ουκρανών.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν και αιχμαλώτισαν ένα ρωσικό θερμοβαρικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων TOS-1A (MLRS) μάλλον κοντά στο Bakhmut.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως θερμοβαρικά όπλα στη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Είναι διαβόητο αυτό το οπλικό σύστημα λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που προκαλεί και την τάση που έχει να διαλύει τα ανθρώπινα όργανα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το στρατιωτικό ιστολόγιο παρακολούθησης Oryx με βάση οπτικές επιβεβαιώσεις, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει 5 συστήματα TOS-1A και ένα σύστημα έχει υποστεί κάποια ζημιά.
Από αυτά, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 4 και δύο καταστράφηκαν.
Οι τελευταίες τεκμηριωμένες σύλληψης συστημάτων TOS-1A επιβεβαιώθηκαν την 1η Απριλίου 2023.

Το TOS-1A Thermobaric MLRS

Το TOS-1A είναι ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων της Σοβιετικής εποχής (MLRS) ικανό να εκτοξεύει θερμοβαρικές κεφαλές.
Ο πύραυλος εδάφους-εδάφους σχεδιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 για να επιτεθεί σε οχυρωμένες θέσεις και να καταστρέψει ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα.
Τα εξαρτήματα του συστήματος περιλαμβάνουν ένα όχημα μάχης BM-1 και ένα τροποποιημένο πλαίσιο άρματος μάχης T-71A εξοπλισμένο με περιστρεφόμενο εκτοξευτή πυραύλων στην κορυφή.
Μπορεί να αποθηκεύσει 24 μη κατευθυνόμενους θερμοβαρικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευτούν σε 12 δευτερόλεπτα.
Το TOS1-A υποστηρίζεται από οχήματα ανεφοδιασμού TZM-5. Κάθε όχημα ανεφοδιασμού μπορεί να μεταφέρει έως και 24 πυραύλους και 400 λίτρα καυσίμου.
Το TOS-1A μπορεί να εκτοξεύσει δύο πύραυλους – τον MO.1.01.04 και τον MO.1.01.04M.
Ο πρώτος πύραυλος έχει μήκος 3300 χιλιοστά και βάρος 173 κιλά, ενώ ο δεύτερος έχει μήκος 3700 χιλιοστά και ζυγίζει 217 κιλά.
Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν σε απόσταση έως και 12 χιλιομέτρων.

Οι θερμοβαρικές βόμβες, που ονομάζονται επίσης βόμβες καυσίμου-αέρα, είναι πολύ πιο καταστροφικές από τα συμβατικά εκρηκτικά.
Λειτουργούν σε δύο στάδια.
Όταν αναπτύσσεται ένα φορτίο, η πρώτη έκρηξη εκτοξεύει έναν εξαιρετικά εύφλεκτο ατμό καυσίμου σε όλη τη γύρω περιοχή.
Μια δεύτερη έκρηξη αναφλέγει το σύννεφο ατμών στον αέρα, με αποτέλεσμα μια κολοσσιαία έκρηξη, πυροδοτώντας μια βολίδα υψηλής θερμοκρασίας που απορροφά το οξυγόνο στη γύρω περιοχή και δημιουργεί ένα τεράστιο κύμα έκρηξης που μπορεί να αφανίσει εγκαταστάσεις στο έδαφος και υπέδαφος και να διαμελίσει ανθρώπους ή να καταστρέψει εσωτερικά όργανα.

Ταυτόχρονα, η βολίδα μπορεί να εξατμίσει τα ανθρώπινα σώματα που έχουν εγκλωβιστεί στην περίμετρο της έκρηξης.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις βόμβες διασποράς, δεν απαγορεύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων.

Οι βόμβες καυσίμου-αέρα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, τις οποίες έριχναν αεροπορικώς για να καθαρίσουν ζώνες προσγείωσης ελικοπτέρων και ναρκοπέδια.
πίσης, το 2002, ενώ προσπαθούσαν να συλλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στα βουνά της Τόρα Μπόρα, τα αμερικανικά αεροσκάφη εκτόξευαν πυραύλους με θερμοβαρικές κεφαλές.
Αυτές οι κεφαλές θα ρουφούσαν το οξυγόνο από τις σπηλιές όπου κρύβονταν οι Ταλιμπάν.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με πληροφορίες υιοθέτησε επίσης θερμοβαρικά όπλα τα οποία εξέλιξε περισσότερο, χρησιμοποιώντας τα κατά τη διάρκεια μιας συνοριακής αψιμαχίας με την Κίνα το 1969 αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία.

Στη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε το TOS-1A MLRS ικανό να εκτοξεύει θερμοβαρικές κεφαλές για να επιτεθεί σε οχυρωμενές θέσεις και να καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματα.
Μια έκρηξη TOS-1 δημιουργεί πίεση 30,02 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό, διπλάσια από την πίεση που παράγεται από τις συμβατικές εκρήξεις βομβών.
Οι άνθρωποι κοντά στο κέντρο μιας ακτίνας έκρηξης TOS-1 συνθλίβονται – εξαϋλώνονται.
Επίσης, απορροφά τον αέρα από τους πνεύμονες των θυμάτων, προκαλώντας ασφυξία και θάνατο.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε πρώτα για πρώτη φορά τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022.
Έκτοτε, αρκετά τρομακτικά βίντεο έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν θανατηφόρες εκρήξεις από τα ρωσικά συστήματα TOS-1A σε ουκρανικές θέσεις.
Το ρωσικό TOS-1A MLRS
tossss1_bn_1.png

image_2023-04-19_165927792-768x432.jpg
Ο ρωσικός πύραυλος Lancet
Zala-Lancet-3-Drone-1_2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης