Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «αντεπίθεση» των Ουκρανών ξεκίνησε... - O Stoltenberg (NATO) στο Κίεβο - Η ανωτερότητα του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου

Η «αντεπίθεση» των Ουκρανών ξεκίνησε... - O Stoltenberg (NATO) στο Κίεβο - Η ανωτερότητα του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου
Γιατί η Δύση ξαφνικά επαινεί τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας;
(upd 16) Η αντεπίθεση των Ουκρανών ξεκίνησε… όχι δεν αποτελεί ανάγνωση κάποιου δυτικού μέσου ενημέρωσης αλλά οι ίδιοι οι ουκρανοί δηλώνουν ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις σε Avdiivka και Bakhmut ως «μέρος της αντεπίθεσης»
Εν τω μεταξύ ξαφνικά… στην Δύση αναγνωρίζουν την ανωτερότητα των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας…

Ξεκίνησε η «αντεπίθεση»

Ο στρατός της Ουκρανίας διεξάγει ενεργή επιθετική επιχείρηση στην Avdiivka και στο Artyomovsk (γνωστό ως Bakhmut στην Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές Maryinka και Liman, και όλα αυτά μαζί μπορούν να θεωρηθούν «μέρος της αντεπίθεσης» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar.
«Η αντεπίθεση δεν πρέπει να περιορίζεται σε ορισμένες ενεργές επιθετικές ενέργειες.
Αλλά ο στρατηγικός μας στόχο, περιλαμβάνει τακτικές αντεπίθεσης»
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν προετοιμάζουν μια κίνηση τη φορά σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν μια ολόκληρη σειρά αμυντικών και αντεπιτιθέμενων μέτρων καθημερινά.
Και ως εκ τούτου, οι ενέργειες αντεπίθεσης στο Bakhmut, στη Maryinka καθώς και στην περιοχές Avdiivka και Liman, μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως μέρος της αντεπίθεσης»

Οι ρώσοι έχουν επιτυχίες…

Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar αναγνώρισε τις επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων «σε ορισμένες περιοχές»
Ναι είναι αλήθεια σε ορισμένες περιοχές οι Ρώσοι τα πήγαν καλά…
Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν του 90% της πόλης Bakhmut και όπως δηλώνουν από το ρωσικό υπουργείο άμυνας οι προσπάθειες των Ουκρανών να αντεπιτεθούν στο Bakhmut αποτυγχάνουν.

Συνάντηση Zelensky - Stoltenberg, παραμονή της συνόδου στο Ramstein

Συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky είχε την Πέμπτη (20/4/2023) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο.
«Καλωσορίζω τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο Κίεβο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτή η επίσκεψη ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Το ερμηνεύουμε ως ένδειξη ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ουκρανία - ένα κεφάλαιο φιλόδοξων αποφάσεων», τόνισε.
Ο Zelensky ζήτησε επίσης ολοκληρωμένη υποστήριξη για τις ουκρανικές προτάσεις με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης, την οποία το Κίεβο αποκαλεί «φόρμουλα ειρήνης».
Από την πλευρά του, ο Stoltenberg τόνισε τη διαρκή υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη Stoltenberg στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των συμμάχων της Ουκρανίας στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ramstein στη Γερμανία.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Απριλίου.
Η Ουκρανία ελπίζει η συνάντηση να καταλήξει στην απόκτηση πρόσθετων μέσων αεράμυνας, μαχητικών αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου.
O Stoltenberg εμφανίστηκε βέβαιος πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους έχουν παράσχει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης, εκ των οποίων τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν προμήθειες όπλων.

Μήνυμα Ρωσίας: Η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ

Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ένας από τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης.
Και είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα αποτελούσε μια σοβαρή και σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας» υπογράμμισε ο Peskov.

Δεν συνδέεται με ένταξη η επίσκεψη Stoltenberg

Ερωτηθείς για τη σημερινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg στο Κίεβο, ο Peskov είπε πως η Μόσχα δεν έχει ενδείξεις ότι αυτή συνδέεται με τα περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πράγματι, οι Σύμμαχοι δεν έχουν κρύψει την απροθυμία τους να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στη Συμμαχία.
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα που να ορίζει τη διαδικασία για τη μελλοντική εισδοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι Ρώσοι χτυπούν Dzerzhinsk, Avdiivka

Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν πλήγματα σε περιοχές συγκέντρωσης των εφεδρειών του ουκρανικού στρατού κοντά στο Dzerzhinsk και την Avdiivka και κατέστρεψαν έναν ουκρανικό εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών Grad κοντά στο Novoselvka Pervaya.
«Μονάδες πυροβολικού της ομάδας μάχης του Νότου πραγματοποίησαν πλήγματα στα κέντρα προσωρινής ανάπτυξης και συγκέντρωσης εφεδρειών της 24ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού κοντά στο Dzerzhinsk και της 110 μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στην Avdiivka».
Επίσης οι ρώσοι έπληξαν ένα κέντρο προσωρινής ανάπτυξης της 54ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού κοντά στο Slavyansk και κατέστρεψαν τη θέση ενός ουκρανικού εκτοξευτήρα πολλαπλών ρουκετών Grad κοντά στη Novoselovka Pervaya.

Scholz: Η Ουκρανία δεν χρειάζεται νέους τύπους όπλων

Η Ουκρανία συνεχίζει να χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια και η Δύση θα συνεχίσει να την παρέχει, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη λόγος για νέους τύπους όπλων, ανέφερε ο γερμανός καγκελάριος Scholz από την Πορτογαλία.
«Τώρα η Ουκρανία χρειάζεται βασικά τα ίδια όπλα, αλλά περισσότερα» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος τονίζοντας ότι χρειάζεται συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, άρματα μάχης και πυρομαχικά.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία δεν διάκεινται θετικά να διατεθούν πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία.

Δανία και Ολλανδία στέλνουν 14 Leopard στην Ουκρανία… αρχές του 2024

Στην προμήθεια της Ουκρανίας με 14 τανκ Leopard 2 προχωρούν Δανία και Ολλανδία.
Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Δανίας, Lars Løkke Rasmussen και ο υπ. Άμυνας, Troels Lund Poulsen υποστήριξαν πως τα 14 τανκ δωρίζονται από τη Δανία και την Ολλανδία και θα φτάσουν στην Ουκρανία στις αρχές του 2024.
Μάλιστα ο Poulsen υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για τανκ της Δανίας, αλλά για άρματα μάχης που αγοράστηκαν από κοινού με την Ολλανδία.

Crawford: Χωρίς πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας S - 300 και Buk - M1 η Ουκρανία

Ο συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Stuart Crawford αποκάλυψε ότι, στις αρχές Μαΐου, οι Ουκρανοί θα μείνουν χωρίς πυραύλους για συστήματα αεράμυνας S - 300 και Buk - M1.
Το Κίεβο πλέον εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στα δυτικά συστήματα αεράμυνας, εκτιμά ο ειδικός επί των στρατιωτικών θεμάτων Yuri Knutov.
Η Ουκρανία ενισχύθηκε με συστήματα αεράμυνας SAMP-T Mamba από τη Γαλλία, IRIS-T από τη Γερμανία, Patriot και NASAMS από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.
Επικαλούμενος τα έγγραφα του Πενταγώνου, που διέρρευσαν, ο συνταγματάρχης Crawford επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα Express πως με τους τρέχοντες ρυθμούς χρήσης η Ουκρανία θα εξαντλήσει τους πυραύλους για το σύστημα S-300 στις 2 Μαΐου ενώ εκείνοι για το Buk μπορεί να τελειώσουν ακόμη νωρίτερα.

ΗΠΑ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία…

«Αυτός είναι ένας πόλεμος επιλογής του Putin».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και δεν θα είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Ήταν η επιλογή της Ρωσίας να κάνει την αρχή» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin όταν ρωτήθηκε από την Washington Post εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων …

Οι προφανείς επισημάνσεις της Washington Post

Αλλά στη συνέχεια η Washington Post επισημαίνει το προφανές: «Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά η κυβέρνηση έχει δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, μαζί με συστήματα στόχευσης σε πραγματικό χρόνο και εξελιγμένα οπλικά συστήματα στα οποία έχει εκπαιδεύσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας».
Οι διαρροές του Πενταγώνου αποδεικνύουν πως αντιλαμβάνονται οι αμερικανοί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος στην Ουκρανία καθώς και στελέχη της CIA.
Πριν καιρό ο Lloyd Austin υποστήριζε ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι να «αποδυναμώσει τη Ρωσία» υποστηρίζοντας την Ουκρανία
Επίσης οι αμερικανοί δήλωναν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να «πολεμήσουν τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Πόλεμος με αντιπροσώπους 

Οι αμερικανοί έχουν παρελθόν να χρησιμοποιούν άλλες χώρες, οι άλλες δυνάμεις σε μια χώρα για να πετύχουν τους στόχους τους.
Υπενθυμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κόντρας της Νικαράγουας υπό την κυβέρνηση Ρήγκαν τη δεκαετία του 1980 — συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των ΗΠΑ στη δημιουργία στρατιωτικών μονάδων εκτός του τακτικού στρατού της Νικαράγουας.
Οι ΗΠΑ ναρκοθέτησαν τα λιμάνια της Νικαράγουας με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνησης των Σαντινίστας — ήταν ένας κλασικός πόλεμος αντιπροσώπων.
Το Διεθνές Δικαστήριο διαπίστωσε το 1986 ότι η ναρκοθέτηση λιμανιών και άλλες δραστηριότητες των ΗΠΑ είχαν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Αφγανούς μουτζαχεντίν κατά της κατοχής της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου της δεκαετίας του 1980 θεωρείται ευρέως ως σύγκρουση αντιπροσώπων, όπως και η υποστήριξη των Λίβυων αντιφρονούντων που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μοαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.
Εξάλλου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύουν Ουκρανούς στην Ευρώπη και στο έδαφος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα για το πώς να χειρίζονται τανκς μάχης και μαχητικά αεροσκάφη δυτικής κατασκευής.

Αναγνωρίζεται ότι οι ΗΠΑ… κρύβονται πίσω από τον πόλεμο της Ουκρανίας

Φαίνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αληθινή φύση της σύγκρουσης και τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζουν οι ξένες δυνάμεις όσον αφορά την προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας.
Αυτό είναι ίσως τουλάχιστον ένα από τα κύρια θετικά επιτεύγματα της διαρροής των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου:
είναι δύσκολο ή αδύνατο για την ηγεσία των ΗΠΑ να αρνηθεί ότι η Ουκρανία είναι το μέσο για να αποδυναμωθεί η Ρωσία…

Οι ΗΠΑ… δεν ξέρουν τίποτε για τα σχέδια ειρήνης του Macron

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Macron για την Ουκρανία, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε εντολή σε σύμβουλο του να συνεργαστεί με τον επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, για να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Γιατί η Δύση ξαφνικά επαινεί τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας;

Πώς λύνει τα προβλήματα το μεγαλύτερο καρτέλ παραγωγής όπλων στον κόσμο με τα ζητήματα ακρίβειας των όπλων τους;
Με περισσότερα όπλα!
Με το καθεστώς της Ουκρανίας να αποκτά δυνητικά χιλιάδες επιπλέον JDAM, οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ θα λάβουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων και συχνά αποτελεί τη Λυδία λίθο για το πόσο προηγμένες είναι οι ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους.
Είναι μέρος της «αόρατης» και όμως εξαιρετικά έντονης μάχης που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε άμεσα.
Ωστόσο, η επίδρασή του είναι αναμφισβήτητη.
Η Ρωσία είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στο ηλεκτρονικό πόλεμο και οι πολεμικές της ικανότητες από αυτή την άποψη αποτελούν πηγή ανησυχίας για την Δύση.
Η ρωσική κυριαρχία στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας είναι τόσο ξεκάθαρη που είναι ένα από τα λίγα πράγματα που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν επιχείρησαν να αμφισβητήσουν.
Ακόμη και οι θερμοπυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας ήταν θύματα προπαγάνδας αλλά όχι τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Γιατί η Δύση αναγνωρίζει τα Ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου;

Οι «διαρροές» περιλαμβάνουν τεράστιο όγκο πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι οι αμερικανικές βόμβες JDAM (Joint Direct Attack Munition) ή έξυπνες βόμβες αποτυγχάνουν στην Ουκρανία λόγω των επιτυχημένων ρωσικών μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου.
Τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν όχι μόνο εξετάζουν τη χρήση ρωσικών αντίμετρων για να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα JDAM, αλλά υποδεικνύουν επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βόμβες να απενεργοποιηθούν χωρίς να εκραγούν.
Η περίπτωση των βομβών JDAM-ER (Extended Range) είναι μια απόδειξη αποτυχίας.

Το Politico ισχυρίζεται ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί παρεμβολές GPS για να παρεμβαίνει στη διαδικασία στόχευσης των όπλων». «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ρωσική εμπλοκή κάνει τα JDAM, αλλά και άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους, να χάνουν τον στόχο τους».

Ο Mick Mulroy, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA ισχυρίζεται τα εξής:
«Πιστεύω ότι υπάρχει ανησυχία ότι οι Ρώσοι μπορεί να παρεμποδίζουν το σήμα που χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν τις βόμβες JDAM, εξηγώντας γιατί αυτά τα πυρομαχικά δεν λειτουργούν στην εμπόλεμη ζώνη».

Αυτή ήταν μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη για τον Ουκρανικό στρατό, καθώς περίμενε ότι οι βόμβες JDAMs θα ήταν η αιτία για την «αλλαγή παιχνιδιού» στην Ανατολική Ουκρανία.
Ακόμη και οι πύραυλοι M270 και HIMARS αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία από τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Πολλά μυστικά έγγραφα δείχνουν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Ουκρανίας πλήττονται από ελλείψεις πυρομαχικών αλλά και αδυναμία στόχευσης με βλήματα ή πυραύλους ακριβείας λόγω των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου .

Υπάρχει λύση για τους αμερικανούς;

Το American Military Industrial Complex (MIC) δηλαδή οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ αναζητούν λύση.
Πώς, λοιπόν, το μεγαλύτερο καρτέλ παραγωγής όπλων στον κόσμο λύνει τα προβλήματα με την ακρίβεια των όπλων που δίνει στην Ουκρανία;
Η απάντηση είναι δίνοντας περισσότερα όπλα!
Με το καθεστώς της Ουκρανίας να αποκτά δυνητικά χιλιάδες επιπλέον JDAM, προφανώς χρησιμοποιώντας κεφάλαια που παρέχει η πολιτική Δύση, καθώς η Ουκρανία είναι «οικονομικά νεκρή», όπως εκτίμησε ο Ούγγρος Πρόεδρος Orban, οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ καρπούνται ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων.
Η σύμβαση για την τροποποίηση ή/και την αναβάθμιση χιλιάδων JDAM και άλλων πυρομαχικών θα παρείχε μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε εταιρείες όπως η Boeing, η Lockheed Martin, η Raytheon, η BAE Systems κ.λπ.

Περίεργο δημοσίευμα NYT για επίθεση στη Ρωσία με Tomahawk

Με ένα εξαιρετικά... «περίεργο» δημοσίευμα η γνωστή αμερικανική εφημερίδα New York Times επικαλούμενη κάποια ανώνυμη πηγή, ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χτυπήσουν τη Ρωσία με χιλιάδες πυραύλους Tomahawk.
Το δημοσίευμα των ΝΥΤ αναδημοσιεύουν αρκετά μέσα ενημέρωσης και το ουκρανικό Tsargrad.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται την ιδέα ενός στιγμιαίου χτυπήματος στο έδαφος της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν έως και 5.000 πυραύλους Tomahawk σε στόχους εντός της Ρωσίας για να υπερφορτώσουν τη ρωσική αεράμυνα και να αποτύχουν όλες οι αναχαιτίσεις.
Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυραύλους cruise μεσαίου βεληνεκούς όπως τους Tomahawks για το χτύπημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν έτσι να αποκεφαλίσουν το «εχθρικό κράτος» καθώς οι πύραυλοι θα καταστρέψουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ρωσίας, ισχυρίζεται ο φαντασιόπληκτος «συντάκτης» του άρθρου.
Πολλοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Vladimir Kozin, αντεπιστέλλοντος μέλους της Ρωσικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αξιοπιστία τέτοιων δημοσιευμάτων.
Στόχος τέτοιων δημοσιευμάτων είναι να παραπλανήσουν και να ενσπείρουν τη σύγχυση στη ρωσική διοίκηση, σημείωσε ο Kozin.
Οι ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να αναμένουν απάντηση από τη Ρωσία για να καταδικάσουν ξανά τη ρωσική ηγεσία.
Οι New York Times καταφεύγουν συχνά σε ανώνυμες πηγές, σημείωσε ο ειδικός.
Εφόσον δεν υπάρχουν πηγές, τότε αυτό θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει κανείς παραπληροφόρηση.
«Σε απάντηση, θα δημοσίευα κάτι παρόμοιο σε μια ρωσική εφημερίδα για να ξύνουν τα κεφάλια τους από απορίες στο εξωτερικό», είπε ο Vladimir Kozin.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν drones Shahed… για να αποκαλύψουν την Ουκρανική αεράμυνα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και άλλα συστήματα χαμηλότερης ακρίβειας.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131 και 136 στη νότια Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα τη νύχτα της 18ης προς 19η Απριλίου, 10 εκ των οποίων κατέρριψε η ουκρανική αεράμυνα.
Ωστόσο οι Ουκρανοί κατάλαβαν ότι το χτύπημα με drones Shahed ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια εύρεσης και καταστροφής ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.
Οι ρώσοι χρησιμοποιούν τα Shahed για να αποκαλύψουν που βρίσκονται τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν όλο το απόθεμα στρατηγικών πυραύλων της από τις 11 Σεπτεμβρίου 2022 και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει 750 από τους συνολικά 850 πυραύλους που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου

Τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης;

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κοντά στην Kreminna στις 19 Απριλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Kreminna και την Dibrova (5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης πολύ βόρεια της Kreminna στην περιοχή Kupyansk κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις πέριξ της Kreminna.
Στοιχεία της 76ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Επιθέσεων (VDV) επιχειρούν κοντά στην Kreminna.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των πράξεων σαμποτάζ από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή Zaporizhia μειώθηκε σε μόλις μία τον τελευταίο μήνα, γεγονός που επέτρεψε τη μείωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη, Yevgeny Balitsky.

Πάνω από 93% του Bakhmut ελέγχεται από τους Wagner

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Bakhmut στις 19 Απριλίου, όπου ελέγχουν το 93% της πόλης από αρχική εκτίμηση 90%. 
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι συνεχίζονται σφοδρές μάχες εντός του ίδιου του Bakhmut και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Stupochky (12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου T0504 Kostyantynivka - Chasiv Yar – Bakhmut.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανατολικής Ομάδας των Ουκρανικών Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty δήλωσε ότι οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συμμετείχαν σε 34 μάχιμες συγκρούσεις στο Bakhmut την τελευταία ημέρα
Ο διοικητής μιας ουκρανικής ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας, συνταγματάρχης Dmytro Zavorotnyuk, σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο Bakhmut επιτίθενται σε ομάδες επίθεσης μεγέθους διμοιρίας πέντε έως έξι ατόμων.
Άλλες πηγές ανάφεραν ότι οι δυνάμεις της ομάδας Wagner σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε αστικές περιοχές στο βορειοδυτικό Bakhmut και έχουν πάρει τον έλεγχο της περιοχής βόρεια της οδού Vesela, συμπεριλαμβανομένης της επικράτειας του νοσοκομείου του Bakhmut (Hospital No 2).
Οι Wagner κατέλαβαν θέσεις της Ουκρανίας μέχρι την οδό Marshal Tolbukhina, η οποία βρίσκεται μεταξύ του δυτικού Bakhmut και του ανατολικού Khromove.
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Yan Gagin ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 90% του Bakhmut.

Σχεδόν 500 Ουκρανοί νεκροί σε 24 ώρες στο Bakhmut

Τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα και το πυροβολικό της Ρωσική Ομάδας «Νότια» συνέδραμαν στις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του Bakhmut ( στα ρωσικά Artyomovsk) αποτρέποντας τις προσπάθειες των Ουκρανών για αντεπίθεση.
Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δέκα εξόδους για να υποστηρίξουν τις ενέργειες των μονάδων επίθεσης στο Bakhmut.
Το Ρωσικό πυροβολικό έβαλε 64 φορές κατά των εχθρικών θέσεων στην περιοχή.
Εξουδετερώθηκαν οι ουκρανικές μονάδες σε Bogdanovka, Krasny και Stupochka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR).
Οι ημερήσιες απώλειες της Ουκρανίας στο Bakhmut ανήλθαν σε 470 στρατιώτες.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης τρία τανκς, πέντε άρματα μάχης πεζικού και τέσσερα στρατιωτικά οχήματα.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο O-0506 που συνδέει το Bakhmut με τον οικισμό Chasov Yar.

Σκληρές μάχες στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka στο Donetsk στις 19 Απριλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές ενέργειες στην περιοχή Avdiivka προς την ίδια την Avdiivka.
Το Stepove (7 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), Berdychi (10 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης του Donetsk κοντά στο Vodyane, το Pervomaiske και το Nevelske και στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης του Donetsk κοντά στη Marinka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά της Novobakhmutivka (12 χλμ βόρεια της Avdiivka) και κοντά στο Keramik (13 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και σημείωσαν κέρδη κοντά στο Pervomaiske και το Nevelske.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μάχες θέσης και προελαύνουν κατά μήκος της λεωφόρου Druzhba στη Marinka.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_192023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_192023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_192023.png

1389805.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης