Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Ο Biden πρέπει από τώρα να σκεφτεί τι θα κάνει με το χρέος... αλλιώς οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν

Krugman: Ο Biden πρέπει από τώρα να σκεφτεί τι θα κάνει με το χρέος... αλλιώς οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν
Στο χειρότερο σενάριο θα επιταχυνθεί μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πιθανώς εξίσου άσχημη ή χειρότερη από την κρίση του 2008
Μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία - αλλά υπάρχουν τρία πράγματα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Biden αν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, σύμφωνα με τον νομπελίστα Paul Krugman.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος επεσήμανε την τρέχουσα κρίση του ανώτατου ορίου χρέους σε άρθρο του στους New York Times, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με το αν θα αυξήσουν το όριο δανεισμού των ΗΠΑ.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ήδη από τον ερχόμενο Ιούνιο, εκτιμά η Goldman Sachs - ένα γεγονός που θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία.
Το Κογκρέσο εξακολουθεί να διαπληκτίζεται για μια συμφωνία, με τους Ρεπουμπλικάνους να συνθέτουν ένα πακέτο που περιλαμβάνει βαριές περικοπές στον προϋπολογισμό, όπως η απαγόρευση της διαγραφής φοιτητικών δανείων.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους έως το 2024, αν και δεν διευκρίνισε τι θα περιλαμβάνει.
"Η μη αύξηση του ορίου χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες", προειδοποίησε ο Krugman, καθώς το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αποτελεί τον άξονα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών.
"Στο ελάχιστο, θα διαταράξει τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Στη χειρότερη περίπτωση, θα επιτάχυνε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πιθανώς εξίσου άσχημη ή χειρότερη από την κρίση του 2008", πρόσθεσε.

Οι εναλλακτικές

Αλλά υπάρχουν τρία πιθανά σχέδια Β για την κυβέρνηση Biden, αν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους, δήλωσε ο Krugman:
- Η μετά τον εμφύλιο πόλεμο προσθήκη στο Σύνταγμα εξασφαλίζει την ίση προστασία από το νόμο, αλλά λέει επίσης ότι η ακεραιότητα των δημόσιων χρεών του έθνους "δεν πρέπει να αμφισβητείται".
- Να κόψει ένα νόμισμα από πλατίνα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την εξουσία να κόβει αναμνηστικά νομίσματα.
Ένα νόμισμα πλατίνας αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την αποπληρωμή των εθνικών χρεών.
Η Fed θα πωλούσε στη συνέχεια μέρος του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δανείζονται χρήματα μέσω μιας εναλλακτικής μεθόδου.
- Να εκδώσει ομόλογα με ασφάλιστρα.
Τέτοια ομόλογα θα αντιμετώπιζαν μια ασυνήθιστα μεγάλη ετήσια πληρωμή τόκων.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να τα βγάλει σε δημοπρασία σε τιμή πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία.
Ο Krugman είπε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να δανειστεί κανείς χρήματα χωρίς να προσθέσει τεχνικά στο βάρος του εθνικού χρέους.
"Όλα αυτά τα σχέδια έχουν μειονεκτήματα, και εξεταζόμενα μεμονωμένα το καθένα ακούγεται λίγο ανόητο.
Αλλά θα πρέπει να βαθμολογηθούν σε μια καμπύλη - σε σύγκριση όχι με την κανονική δημοσιονομική διαχείριση, αλλά με τις καταστροφικές συνέπειες αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ απλά σταματήσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της", είπε.
"Όταν το κόμμα που ελέγχει το ένα σώμα του Κογκρέσου δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει την Αμερική κυβερνητική, η καταστροφή είναι πάντα μια πραγματική πιθανότητα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης