Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων - Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό

De Cos: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων - Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό
«Το πόσες αυξήσεις θα γίνουν και το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκτιμήσεις», πρόσθεσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández De Cos
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμείνουν αμετάβλητες, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernández De Cos.
Εάν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στις προβλέψεις του Μαρτίου, θα έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφορτωθεί τον πληθωρισμό» τόνισε ο De Cos μιλώντας στο συνέδριο New Economy Gateway Europe του Bloomberg.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ τόνισε ότι το μέγεθος της επόμενης κίνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
«Το πόσες αυξήσεις θα γίνουν και το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκτιμήσεις», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναμένεται πως θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στις 4 Μαΐου, αν και ο ρυθμός σύσφιξης παραμένει αβέβαιος, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων σύσφιξης των νομισματικών πολιτικών τους.
Κλειδί για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί ο υποκείμενος πληθωρισμός - ένας δείκτης τιμών που εξαιρεί τα ευμετάβλητα αγαθά όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.
Ο De Cos τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το «πώς θα εξελιχθούν οι και διαφορετικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες».
Παρότι δε οι διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν ενταθεί τελευταία, το μέλος της ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα λαμβάνονται με ισχυρή πλειοψηφία.
«Στις πολύ δύσκολες στιγμές επιτυγχάνουμε πάντα πολύ ευρεία συναίνεση» ανέφερε ο Ντε Κος. «Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει και τα επόμενα τρίμηνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης