Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη σε συνέντευξη Τύπου: Ο Vucic κατηγόρησε τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ότι τον πίεσε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Αποκάλυψη σε συνέντευξη Τύπου: Ο Vucic κατηγόρησε τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ότι τον πίεσε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
«Ο κ. Billstrom επιμένει, η Σερβία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το επανέλαβε αρκετές φορές, απαιτώντας η εξωτερική μας πολιτική να ευθυγραμμιστεί με εκείνη των χωρών που είναι είτε μέλη της ΕΕ είτε βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν μέλη», είπε ο Vucic
Πρωτοφανής ένταση αλλά και αποκαλύψεις σε συνέντευξη Τύπου του Σέρβου προέδρου και του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι την Τετάρτη 19/4/2023.
Η Σερβία επιδιώκει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη παρά την απαίτηση της Σουηδίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
και να ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας με την ευρωπαϊκή, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Tobias Billstrom.
«Ο κ. Billstrom επιμένει, η Σερβία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το επανέλαβε αρκετές φορές, απαιτώντας η εξωτερική μας πολιτική να ευθυγραμμιστεί με εκείνη των χωρών που είναι είτε μέλη της ΕΕ είτε βρίσκονται στο δρόμο για να γίνουν μέλη», είπε ο Vucic.

«Θέλετε να ενταχθείτε στη Συμμαχία που μας επιτέθηκε»

«Επισήμανε ότι μετά από 200 χρόνια στρατιωτικής ουδετερότητας, η Σουηδία αποφάσισε τώρα να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Εξήγησα ότι κατανοώ τη θέση της Σουηδίας, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή και η δική μας.
Ήταν αυτό το στρατιωτικό μπλοκ που μας επιτέθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1999, επομένως τα συναισθήματά μας είναι κάπως διαφορετικά και προσπαθούμε να παραμείνουμε στρατιωτικά ουδέτεροι και να μην ενταχθούμε σε εκείνο το μπλοκ που μας επιτέθηκε ενάντια στις επιθυμίες του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και να καταπατήσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Φυσικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες μεταξύ πολιτών, στρατιωτικών και αστυνομικών στη χώρα μας», σημείωσε ο Vucic.

Κυνική ειλικρίνεια της Σουηδίας

Ευχαριστώντας τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών για την κυνική ειλικρίνειά του, τόνισε πως αντιλαμβάνεται όλα τα «μηνύματα» της Σουηδίας, από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί το Βελιγράδι απέναντι στην Πρίστινα.
Ο Vucic υπενθύμισε ότι η Σερβία είναι «ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος» που λαμβάνει τις αποφάσεις του ενώ «έχει οπωσδήποτε υπόψη» του τις απόψεις των εταίρων του.
Αφού η Ρωσία άρχισε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic ανακοίνωσε στην ομιλία του προς το έθνος μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Βελιγράδι υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Vucic έκανε γνωστό ότι η Σερβία θα αναστείλει οποιεσδήποτε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με όλους τους ξένους εταίρους.
Σημείωσε δε ότι η Σερβία πιστεύει πως η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αδελφικά έθνη, λυπάται για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και παραμένει έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης