Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτο στήριξης 100 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης φέρνει η Κομισιόν

Πακέτο στήριξης 100 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης φέρνει η Κομισιόν
Επικυρώνει την απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η Κομισιόν,  μετά τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προχώρησαν πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα επιτρέπουν τη διαμετακόμισή τους
Σχετικά Άρθρα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε να αποδεσμευτεί ένα πρόσθετο ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να στηριχθούν οι αγρότες της ανατολικής Ευρώπης που επηρεάζονται περισσότερο από την πτώση της τιμής των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ετοιμαζόμαστε τώρα να παρουσιάσουμε μια δεύτερη δέσμη οικονομικής υποστήριξης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (…) στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης» αναφέρει η von der Leyen σε επιστολή της προς τους ηγέτες των πέντε μελών που επηρεάζονται περισσότερο (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία).
Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, είπε ότι οι Βρυξέλλες θα λάβουν «προληπτικά μέτρα», όπως τα χαρακτήρισε, για ορισμένες κατηγορίες σιτηρών και σπόρων ελαίων, ιδίως για το σιτάρι, το καλαμπόκι, τον ηλιόσπορο και την ελαιοκράμβη.
Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, η Ένωση μπορεί να περιορίσει την εισαγωγή προϊόντων σε ορισμένα μέλη της ή και σε όλα, επιτρέποντας όμως τη διαμετακόμισή τους.
Ο Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dobrovskis θα συζητήσει τα σχέδια αυτά αργότερα σήμερα με υπουργούς των πέντε χωρών, καθώς και με τους Ουκρανούς ομολόγους τους.
Τον περασμένο μήνα η ΕΕ ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τους αγρότες των χωρών αυτών, υπενθύμισε η Ursula von der Leyen.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ανέστειλε για έναν χρόνο τους τελωνειακούς δεσμούς για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία και οργανώθηκε ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να εξάγει τα αποθέματα των σιτηρών του, αφού έκλεισε η θαλάσσια οδός διαμετακόμισης μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Όμως, αντί να διαμετακομίζονται τα προϊόντα, οι χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία είδαν να συσσωρεύονται στο έδαφός τους σιτάρι, ηλιόσποροι και αραβόσιτος από την Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της τιμής των ντόπιων προϊόντων. Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένες χώρες, όπως την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και σήμερα τη Βουλγαρία, να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ώστε να προστατεύσουν τον αγροτικό τομέα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης