Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απόγνωση η Ουκρανία, χάνει αεράμυνα και... ουρανό - Ζητά άμεσα πυραύλους - Κίνδυνος κατάρρευσης της αντεπίθεσης

Σε απόγνωση η Ουκρανία, χάνει αεράμυνα και... ουρανό - Ζητά άμεσα πυραύλους - Κίνδυνος κατάρρευσης της αντεπίθεσης
Τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Ουκρανία θα ξεμείνει πλήρως στις 23/5
Σχετικά Άρθρα
Σε απόγνωση όσον αφορά την αεράμυνα της βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία αναμένεται να ζητήσει από τους συμμάχους της την ερχόμενη Παρασκευή 21/3 στη συνάντηση στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ramstein της Γερμανίας, να την προμηθεύσουν άμεσα με πυραύλους.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερους πυραύλους για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα drones.
«Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βομβαρδιστικά με μη κατευθυνόμενους πυραύλους, τότε η Ουκρανία θα έχει προβλήματα.
Φαντάζει ζοφερό» αναφέρει στους FT μια πηγή που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στη ΝΑΤΟική βάση.

Αεράμυνα τέλος στις 23/5

Υπενθυμίζεται πως τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανέφεραν πως η αεράμυνα της Ουκρανίας κινδύνευε με κατάρρευση έως τις 23 Μαΐου λόγω έλλειψης πυραύλων, κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες μεταξύ άλλων και στις δυνάμεις που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
«Αν αποδειχθεί αληθές ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξοπλισμό και πυρομαχικά ρωσικού τύπου, αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών, τότε η Δύση δεν θα μπορέσει εύκολα ή γρήγορα να αντικαταστήσει αυτό το είδος πυρομαχικών» υποστηρίζει σε δηλώσεις του στους FT o Richard Barrons, πρώην διοικητής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Κίνδυνος για την αντεπίθεση

Όπως αναφέρει ο Barrons, το γεγονός αυτό θα αύξανε τους κινδύνους για την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς θα καθιστούσε τον ουκρανικό στρατό ιδιαίτερα ευάλωτο.
«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ότι μόλις αρχίσει η ουκρανική αντεπίθεση, η Ουκρανία δεν θα μπορεί να ελέγχει τον δικό της ουρανό.
Αυτό θα καθιστούσε τις δυνάμεις της πολύ ευάλωτες και παράλληλα θα επέτρεπε στη ρωσική αεροπορία να διεισδύσει οπουδήποτε θέλει στην Ουκρανία» τόνισε ο Βρετανός στρατιωτικός.

Διαρκές πρόβλημα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας ένα πρόβλημα που «εγείρει συνεχώς η Ουκρανία».
Επιπλέον, οι Financial Times επισημαίνουν ότι ακόμα και αν διατεθούν οι απαιτούμενοι πύραυλοι εδάφους – αέρος, η επίθεση των Ουκρανών θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω της έλλειψης αεροπορικής υποστήριξης των δυνάμεων τους.
Άλλη πηγή επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κάποιον κίνδυνο έτσι ώστε η Ουκρανία να χάσει το πλεονέκτημά της στον αέρα.

Χωρίς πυραύλους

Σύμφωνα με πρόσφατα διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ότι το Κίεβο θα ξεμείνει από εξοπλισμό και πυρομαχικά αεράμυνας μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητο και φέρει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, περιέχει μια περίληψη που αναφέρει ότι η υφιστάμενη στρατηγική αεράμυνας της Ουκρανίας έχει ως στόχο να κατανείμει τους περιορισμένους πόρους της για την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών, πληθυσμιακών κέντρων, στρατευμάτων πρώτης γραμμής και άλλων βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Αναφέρεται ότι τα σοβιετικής σχεδίασης συστήματα Buk και S-300 αποτελούν το 89% των αμυντικών συστημάτων της Ουκρανίας κατά στόχων πάνω από τα 20.000 πόδια.
Το έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι, με βάση τον τότε ρυθμό δαπανών, τα συστήματα αεράμυνας S-300 σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας θα είχαν εξαντληθεί μέχρι τις 2 Μαΐου. Δεν είναι σαφές εάν ο ρυθμός χρήσης έχει αλλάξει έκτοτε.
Συστήματα όπως τα απαρχαιωμένα SA-3 από τη σοβιετική εποχή ή τα NASAM που παρέχονται από τις δυτικές χώρες είναι ανεπαρκή σε ποσότητα και ανίκανα να ανταποκριθούν στην ένταση των επιθέσεων.
Οι πύραυλοι Stinger και τα πυροβόλα Gepard, δύο από τα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς που παρέχει η Δύση, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για πρόσθετους πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να σταματήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Τι σημαίνει εάν η Ουκρανία χάσει τον ουρανό της

Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές εάν η Ουκρανία ηττηθεί στη μάχη για τον έλεγχο του ουρανού.
Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα είχαν περισσότερα περιθώρια να επιτεθούν σε ουκρανικές τοποθεσίες και να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, εάν οι πύραυλοι αναχαίτισης δεν αποτελούσαν πρόβλημα.
Θα επέτρεπε επίσης στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιεί πιο ακριβείς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρίς να αποφεύγει την αεράμυνα.
Αυτό, με τη σειρά του, θα τους επέτρεπε να επεκτείνουν τους τύπους των πυρομαχικών που χρησιμοποιούν και να διεξάγουν ένα ευρύτερο φάσμα εναέριων επιχειρήσεων, καθιστώντας δυσκολότερο για την Ουκρανία να συγκεντρώσει δυνάμεις για να εξαπολύσει αντεπιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης