Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gazprom: H φύση... βοήθησε την Ευρώπη, αλλά σύντομα θα καταλάβει τι σημαίνει ενεργειακή κρίση

Gazprom: H φύση... βοήθησε την Ευρώπη, αλλά σύντομα θα καταλάβει τι σημαίνει ενεργειακή κρίση
Η Gazprom ανέφερε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα δεν θα είναι εύκολη, κατηγορώντας για "πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις με στόχο τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου από αγωγούς
Η ενεργειακή κρίση θα είναι σφοδρότερη τον επόμενο χειμώνα για την Ευρώπη, προειδοποίησε η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι είναι μία ακόμη υπενθύμιση ότι ο Vladimir Putin ξεκινά μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης της ενέργειας.
Η Gazprom, δήλωσε ότι η Ευρώπη πέρασε τον χειμώνα παρά τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, αλλά προειδοποίησε ότι "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η φύση θα κάνει ξανά ένα τέτοιο δώρο".
Σε ανακοίνωσή της στο Twitter, ανέφερε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα δεν θα είναι εύκολη, κατηγορώντας για "πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις με στόχο τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου από αγωγούς".
Η Ρωσία περιόρισε πέρυσι τις προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που εκδόθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο αγώνας των αποθεμάτων

Ο αγώνας για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εισαγωγές από όλο τον κόσμο προκάλεσε μια εκτίναξη των τιμών και μια μεγάλη κρίση κόστους ζωής που στοίχισε στις κυβερνήσεις της Ευρώπης δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η Ευρώπη βγαίνει τώρα από τον χειμώνα με αποθέματα φυσικού αερίου περισσότερο από το μισό γεμάτα, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή του έτους.
Αυτό φέρνει την ήπειρο σε ισχυρότερη θέση για να τα βγάλει πέρα με λιγότερο ρωσικό αέριο, ενώ μπορεί επίσης να στηριχθεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αλλού.
Οι ροές ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη είναι σήμερα κατά μέσο όρο περίπου 67 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως τον Απρίλιο του 2023, σε σύγκριση με περίπου 281 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τον Alex Froley, ανώτερο αναλυτή LNG στην εταιρεία εμπειρογνωμόνων της αγοράς ICIS.
Η πτώση των εξαγωγών έχει πλήξει τα ταμεία της Ρωσίας, με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να φέρονται κατά 40-50% χαμηλότερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τον Froley "επειδή οι βιομηχανίες και οι καταναλωτές μείωσαν τη ζήτησή τους λόγω των υψηλών τιμών και επειδή ήταν ήπιος ο χειμώνας, η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο στην αποθήκη απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.
"Έτσι, σύμφωνα με τα περισσότερα μοντέλα μας, θα πρέπει να είναι αρκετά εφικτό για την Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα.
"Δεν περιμένουμε τεράστιες εκτοξεύσεις των τιμών αυτό το καλοκαίρι του τύπου που είδαμε πέρυσι".

Ο καιρός...

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο ψυχρός καιρός του επόμενου χειμώνα θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τη ζήτηση και τις τιμές.
"Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και θα μπορούσαν να παραμείνουν αυξημένες για μερικά χρόνια ακόμη", πρόσθεσε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε ελάχιστο φυσικό αέριο από τη Ρωσία απευθείας πριν από τον πόλεμο και έκτοτε έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές.
Ωστόσο, είναι συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή αγορά και οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούν στενά εκείνες της ηπείρου.
Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία σκαρφάλωσαν μέχρι και 500 πένες ανά θερμίδα κατά τη διάρκεια του βάθους της κρίσης πέρυσι.
Έκτοτε έχουν υποχωρήσει σε περίπου 100p, υπερδιπλάσιες του μακροπρόθεσμου μέσου όρου των λιγότερο από 50p.
Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή περισσότερου από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία και για τη θέρμανση της πλειονότητας των κατοικιών και των επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Η National Gas, η ιδιοκτήτρια του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βρετανίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν "επαρκείς προμήθειες" για να καλυφθεί η ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι εργασίες συντήρησης σε αγωγούς από τη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Βρετανίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παραδόσεις στη Βρετανία κατά την περίοδο αυτή.
Οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς της Νορβηγίας θα καταστήσουν τη Βρετανία περισσότερο εξαρτημένη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αν και ο Froley δήλωσε ότι δεν το βλέπει ως ιδιαίτερο πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Οι διακοπές πραγματοποιούνται το καλοκαίρι, επειδή η ζήτηση είναι χαμηλότερη - θα πρέπει να υπάρχει LNG", δήλωσε.
"Επομένως, είναι ένας άλλος παράγοντας, αλλά δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα".
Η National Gas δήλωσε ότι αναμένει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρα "διαμετακόμισης" φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ρόλος του LNG

Κατά το τελευταίο έτος, το LNG που προορίζεται για την ήπειρο από τις ΗΠΑ και αλλού έχει πρώτα υποστεί επεξεργασία στη Βρετανία, έχει παραληφθεί σε τερματικούς σταθμούς στο Milford Haven της Ουαλίας, έχει μετατραπεί ξανά σε αέρια μορφή και έχει σταλεί στην ήπειρο μέσω σωλήνων από το Bacton του Norfolk.
Στο Twitter, η Gazprom προειδοποίησε ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που διατίθεται στην Ευρώπη θα επηρεαστεί "σε μεγάλο βαθμό από τον ανταγωνισμό για το LNG".
"Η αναπλήρωση των αποθεμάτων has στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο επίπεδο του περασμένου έτους μπορεί να γίνει ένα μη συνηθισμένο έργο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες", πρόσθεσε.
Ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS, δήλωσε: "Η ICIS δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό αέριο.
"Αισθάνεστε ότι η Gazprom θα ήθελε πραγματικά να ανακάμψει η ασιατική ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, έτσι ώστε να επηρεάσει πιο οδυνηρά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης