Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στις ΗΠΑ για τους «ναζιστικούς» λογαριασμούς της Credit Suisse - Αναζητούνται οι δικαιούχοι

Σάλος στις ΗΠΑ για τους «ναζιστικούς» λογαριασμούς της Credit Suisse - Αναζητούνται οι δικαιούχοι
Η Credit Suisse διατηρούσε λογαριασμούς - ως επί το πλείστον μέχρι τώρα αδήλωτους - για "τουλάχιστον 99 άτομα που ήταν είτε ανώτεροι αξιωματούχοι των Ναζί στη Γερμανία είτε μέλη ομάδων που συνδέονταν με τους Ναζί στην Αργεντινή
Σχετικά Άρθρα
Νέο μέτωπο φαίνεται ότι έχει ανοίξει η Credit Suisse, η οποία κατηγορείται από μερίδα Αμερικανών Γερουσιαστών ότι σκόπιμα έχει παρεμποδίσει έρευνα για τα ναζιστικά περιουσιακά στοιχεία.
Μάλιστα, όπως καταγγέλουν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές που ασχολούνται με το θέμα, η τράπεζα είχε εξυπηρετήσει "δεκάδες" αδήλωτους λογαριασμούς - με τουλάχιστον έναν λογαριασμό που συνδεόταν με ανώτερο αξιωματικό των SS και ήταν ανοιχτός μέχρι το 2002.
Μια εμπιστευτική έκθεση του ίδιου του πρώην διαμεσολαβητή της τράπεζας, η οποία κλήθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή προϋπολογισμού της αμερικανικής Γερουσίας την Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, ανέφερε ότι παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, η Credit Suisse αποφάσισε ουσιαστικά τον Ιούνιο του περασμένου έτους να "εγκαταλείψει τη δέσμευσή της" να διερευνήσει διεξοδικά τους πρώην πελάτες της από τους Ναζί.
Ο ισχυρισμός σχετίζεται με μια έρευνα που ξεκίνησε το 2020 στην Credit Suisse σχετικά με τους ισχυρισμούς της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Simon Wiesenthal Center ότι χιλιάδες μετανάστες Ναζί στην Αργεντινή είχαν ενδεχομένως χρησιμοποιήσει λογαριασμούς στην τράπεζα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε παράνομα χρήματα - ορισμένα από αυτά λέγεται ότι είχαν λεηλατηθεί απευθείας από δολοφονημένους Εβραίους.

Το πόρισμα AlixPartners

Η Credit Suisse υποσχέθηκε να διεξάγει ενδελεχή, χωρίς περιορισμούς, έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς και διόρισε τους εταιρικούς συμβούλους AlixPartners για να αξιολογήσουν τα στοιχεία του Κέντρου Wiesenthal.
Ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής, ο Neil Barofsky, εταίρος της Jenner & Block, διορίστηκε για να επιβλέπει την έρευνα και τους όρους της.
Την Τρίτη (18/4), η Credit Suisse ισχυρίστηκε ότι η έρευνα της AlixPartners την απάλλαξε από την κατηγορία των αδικημάτων.
"Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της SWC ότι πολλά άτομα σε έναν κατάλογο 12.000 ονομάτων της Αργεντινής είχαν λογαριασμούς στην Credit Suisse κατά την περίοδο των ναζί", ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Οι ερευνητές της AlixPartners είχαν αποκτήσει απρόσκοπτη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων για "εκατομμύρια" ιστορικούς λογαριασμούς της Credit Suisse, τονίζεται.
Δεν υπήρχε "καμία απόδειξη" για την κατοχή περιουσιακών στοιχείων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από την τράπεζα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η έρευνα επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Bergier που αποτέλεσε ορόσημο και διερεύνησε και διευθέτησε θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις των ελβετικών τραπεζών με τη ναζιστική Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Ωστόσο, Αμερικανοί γερουσιαστές απέρριψαν το συμπέρασμα αυτό και δημοσίευσαν την έκθεση του ίδιου του Barofsky - την οποία η τράπεζα είχε επιλέξει να κρατήσει μυστική - σχετικά με τη φύση της έρευνας της AlixPartners.

Η έρευνα Barofsky

Η Credit Suisse διατηρούσε λογαριασμούς - ως επί το πλείστον μέχρι τώρα αδήλωτους - για "τουλάχιστον 99 άτομα που ήταν είτε ανώτεροι αξιωματούχοι των Ναζί στη Γερμανία είτε μέλη ομάδων που συνδέονταν με τους Ναζί στην Αργεντινή", ανέφερε η επιτροπή της Γερουσίας.
Η επιτροπή πήρε συνέντευξη από τον Barofsky και ανώτερα στελέχη της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένου του γενικού συμβούλου της τράπεζας, πριν από τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της.
Επίσης, δήλωσε ότι η δική της εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που είχε κλητεύσει, με επίκεντρο την έκθεση του Barofsky, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 14 λογαριασμοί "παρέμειναν ανοιχτοί μέχρι τον 21ο αιώνα".
Μεταξύ των κατόχων των λογαριασμών ήταν ανώτεροι διοικητές των SS, ένας ναζιστής επιστήμονας και ένας αξιωματικός που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στη Νυρεμβέργη.
Ο λογαριασμός του ήταν ανοιχτός μέχρι το 2002.
Η τράπεζα δεν έδωσε κανένα στοιχείο στους εσωτερικούς ερευνητές σχετικά με το αν συγγενείς των ατόμων είχαν πρόσβαση στους λογαριασμούς και έκαναν αναλήψεις.
Η τράπεζα ήταν αρχικά ιδιαίτερα συνεργάσιμη, καταλήγει η έκθεση του Barofsky - με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου - επιτρέποντας στην AlixPartners να εντοπίσει 80 λογαριασμούς ατόμων στην Αργεντινή που ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος.

Η αλλαγή στάσης

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ωστόσο, η τράπεζα άλλαξε "απότομα" πορεία, συνεχίζει.
"Στη συνέχεια, η Credit Suisse ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών για να περιορίσει και τελικά να τερματίσει την έρευνα, υπολειπόμενη έτσι των προτύπων που είχαν θέσει οι πρώην πρόεδροί της και των διαβεβαιώσεων που παρείχαν τα πιο πρόσφατα στελέχη της", αναφέρει η έκθεσή του.
"Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει δείχνουν ότι η τράπεζα καθόρισε ένα άσκοπα άκαμπτο και στενό πεδίο και αρνήθηκε να ακολουθήσει νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης", δήλωσε ο γερουσιαστής Chuck Grassley, ο ανώτερος Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή προϋπολογισμού.
"Η απομάκρυνσή της από έναν ανεξάρτητο διαμεσολαβητή και η επιμονή της στην επεξεργασία τμημάτων της έκθεσής του, καθώς και η αρχική άρνησή της να ακολουθήσει στοιχεία για λογαριασμούς που μπορεί να σχετίζονται με ναζιστικές γραμμές δεν είναι τρόπος διεξαγωγής μιας ενδελεχούς και πλήρους έρευνας".
Η Credit Suisse δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, αλλά ότι η έκθεση του Barofsky περιέχει "πολυάριθμα πραγματικά λάθη, παραπλανητικές δηλώσεις και αβάσιμους ισχυρισμούς που βασίζονται σε ελλιπή κατανόηση των γεγονότων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης