Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικράτηση Erdogan στον δεύτερο γύρο με 52,6% - Οι αναποφάσιστοι θα του δώσουν τη νίκη στην προεδρική κούρσα

Επικράτηση Erdogan στον δεύτερο γύρο με 52,6% - Οι αναποφάσιστοι θα του δώσουν τη νίκη στην προεδρική κούρσα
Οι αναποφάσιστοι θα δώσουν τη νίκη στον Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν σε διάστημα δύο εβδομάδων πιθανόν να προκαλέσουν χαμόγελα στο πρόσωπο του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, καθώς διεκδικεί άλλη μια θητεία, αυτή τη φορά απέναντι σε μια προφανώς ισχυρότερη αντιπολίτευση.
Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Areda διεξήχθη μεταξύ 12-14 Απριλίου και με τη συμμετοχή 10.136 ατόμων σύμφωνα με την Daily Sabah.
Ακολουθεί μια άλλη που διεξήχθη από την ίδια εταιρεία μεταξύ 28 Μαρτίου και 1 Απριλίου.
Ο Erdogan θα κερδίσει το 50,8% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο Kemal Kılıçdaroğlu, ο υποψήφιος του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης, μπορεί να συγκεντρώσει το 43,1% των ψήφων.
Οι δύο άνδρες προηγούνται κατά πολύ του Muharrem İnce, του μοναδικού υποψηφίου χωρίς την υποστήριξη της συμμαχίας, ο οποίος θα κερδίσει το 4,5% των ψήφων, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο Sinan Oğan, ένας ακροδεξιός υποψήφιος, παραμένει στο 1,6%.

Νίκη στον δεύτερο γύρο με 52,6%

Οι ερωτηθέντες υποστήριξαν επίσης με συντριπτική πλειοψηφία τον Erdoganσε περίπτωση εκλογών δύο γύρων.
Ο Erdogan επικρατεί με ποσοστό 52,6%, όταν απάντησαν ποιον θα ψήφιζαν σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο.
Ο Kılıçdaroğlu αύξησε επίσης την ψήφο του στην έρευνα σχετικά με τις εκλογές δύο γύρων και το 47,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα τον υποστήριζε στον δεύτερο γύρο.
Η τελευταία έρευνα δείχνει αύξηση της ψήφου του Ερντογάν κατά 0,2% σε σύγκριση με την έρευνα της 28ης Μαρτίου - 1ης Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Κόμμα ΑΚ) του Erdogan εξασφάλισε το 40,4% των ψήφων στην έρευνα, μπροστά από το 25,5% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο θεωρείται το κλειδί των εκλογών, έρχεται τρίτο στην έρευνα με 10,3% των ψήφων, αν και οι υποψήφιοί του θα κατέλθουν με το όνομα Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP) στις επερχόμενες εκλογές εν μέσω του κινδύνου να κλείσει το κόμμα με δικαστική έγκριση.
Το κουρδικό HDP άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει τον Kılıçdaroğlu στις προεδρικές εκλογές, ενώ θα κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές.
Το Καλό Κόμμα (IP), ο σημαντικότερος εταίρος του CHP στο μπλοκ της αντιπολίτευσης, έμεινε πίσω από το HDP με ποσοστό 7,6%.
Εν τω μεταξύ, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ο κύριος σύμμαχος του Κόμματος ΑΚ στη Λαϊκή Συμμαχία, θα κερδίσει το 8,8% των ψήφων σύμφωνα με την έρευνα της Areda.
Το Κόμμα της Πατρίδας (MP) του Muharrem Ince ακολουθεί το IP στην έρευνα, με 3,1%.
Οι άλλοι εταίροι στη Λαϊκή Συμμαχία, το Κόμμα Νέας Ευημερίας (YRP) και το Κόμμα Μεγάλης Ένωσης (BBP), συγκεντρώνουν 1,6% και 0,3% των ψήφων αντίστοιχα, ενώ το κόμμα Νίκης (ZP), που είναι νέο στην πολιτική σκηνή, κατά των προσφύγων και των μεταναστών, φαίνεται να συγκεντρώνει 1% των ψήφων.

Οι αναποφάσιστοι θα δώσουν τη νίκη στον Erdogan

Μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας ερευνών Metropoll, ρίχνει φως στο ποσοστό των "αναποφάσιστων" ψηφοφόρων, ένα τμήμα της κοινωνίας που όλα τα κόμματα επιδιώκουν να προσεταιριστούν.
Αυτό το τμήμα, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από υποστηρικτές πολιτικών κομμάτων που έχουν απογοητευτεί από τις πολιτικές τους, μπορεί ακόμη να φέρει το κόμμα ΑΚ στην εξουσία στις εκλογές της 14ης Μαΐου, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες στην εξουσία.
Το Κόμμα ΑΚ θα κερδίσει μόνο το 35% των ψήφων χωρίς την ενσωμάτωση της ψήφου των "αναποφάσιστων", σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40,1% με την ενσωμάτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης