Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Big Short προειδοποίησε με μία λέξη μόνον… πουλήστε και μετά είπε «Έσφαλα» - Ομολογία λάθους ή ειρωνεία για όσους αγοράζουν;

Ο Big Short προειδοποίησε με μία λέξη μόνον… πουλήστε και μετά είπε «Έσφαλα» - Ομολογία λάθους ή ειρωνεία για όσους αγοράζουν;
Ρωτήσαμε τέσσερις πιστούς ακολούθους του «Burryology», ενός subreddit αφιερωμένο στη μελέτη του… αρχηγού της Scion, και μας είπαν τις απόψεις τους
Ο θρυλικός επενδυτής «Big Short», κατά κόσμον Michael Burry, δήλωσε ότι έκανε «λάθος όταν συνέστησε: “πουλήστε”».
Ωστόσο, οι στενοί ακόλουθοί του παραμένουν διχασμένοι για το αν ήταν ειλικρινής ή όχι…
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου ο Michael Burry είχε γράψει στο Twitter μια και μοναδική, δυσοίωνη λέξη: «Πουλήστε».
Δύο μήνες αργότερα συνεχάρη τους επενδυτές που αγόρασαν στην…. πτώση στα τέλη του περασμένου έτους, δηλώνοντας: «Έκανα λάθος που σας πρότεινα να πουλήσετε».
Εύλογα, η στροφή 180 μοιρών τρομοκράτησε τους επενδυτές και ειδικά τον κύκλο των στενότερων ακουλούθων του.
Κάποιοι τον επαίνεσαν για την… αφοπλιστική ειλικρίνειά του και το «θάρρος» που είχε να παραδεχτεί το λάθος του.
Επισημαίνεται πως ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο 8% το 2023, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 17% χάρη σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας όπως η Tesla και η Nvidia.
Άλλοι πιστοί στον Burry, ωστόσο, αμφιβάλλουν ότι ήταν ειλικρινής και εκτιμούν ότι ο έπαινος για όσους αγόρασαν στα χαμηλά ήταν, ουσιαστικά, σαρκασμός.
Είναι δε πεπεισμένοι ότι το αφεντικό της Scion Asset Management παραμένει short σε ό,τι αφορά τις μετοχές λόγω και του ιστορικά υψηλό πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων, της επικείμενης ύφεσης και της πιθανής πιστωτικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτήσαμε τέσσερις πιστούς ακολούθους του «Burryology», ενός subreddit αφιερωμένο στη μελέτη του… αρχηγού της Scion, και μας είπαν τις απόψεις τους για τα τελευταία tweets του Burry, αλλά και πώς αντέδρασαν όταν τα διάβασαν για πρώτη φορά.

North Collection: «Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν πρωτοδιάβασα το tweet του Michael Burry που έλεγε “έκανα λάθος που είπα ότι πουλώ”, το εξέλαβα κυριολεκτικά - τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Ωστόσο, την εποχή που έκανε αυτό το tweet ο Burry ενημέρωσε πως γενικά αρέσκεται στο να κάνει χιούμορ…».

WarrenButtet: «Πιστεύω ότι είναι γνήσιος αυτή τη φορά.
Στις επιστολές της Scion προς τους πελάτες της, πριν από δεκαετίες, είχε πει πως δεν συγκινείται υπερβολικά όταν τα assets στο χαρτοφυλάκιό του κινείται είτε ανοδικά είτε καθοδικά.
Αυτή είναι μια ιδανική φιλοσοφία για όποιον βασίζεται στο έξυπνο stock picking, και όχι μόνο στο μάρκετινγκ, για τη συλλογή προμηθειών από κεφάλαια.
Το να σαρκάζει πάνω σε κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, καθώς θα ήταν ένδειξη ότι είναι πολύ συναισθηματικός.
Η αρχική μου σκέψη όταν είδα το tweet ήταν ότι κανένας συμμετέχων στο χρηματιστήριο δεν μπορεί να δει το μέλλον.
Ο δρ Burry είχε κάνει λάθος στο παρελθόν και είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε όλοι ανεξάρτητα και έξυπνα σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές μας αποφάσεις.
Πολλοί Burryologists αντιμετωπίζουν ό,τι γράφει ο Burry ως ευαγγέλιο, ωστόσο δεν νομίζω ότι ο Burry θα ήθελε κάτι τέτοιο…
Γενικά προσπαθώ να μην παίρνω πολύ σοβαρά αυτά που γράφει στο Twitter.
Θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τη φήμη του για να επηρεάζει την αγορά όπως οι υπόλοιποι ακτιβιστές επενδυτές».

ChiefValue: «Σχετικά με το tweet "πώληση", νομίζω ότι ήταν σαρκαστικός…
Ίσως πιστεύει ότι η αγορά μπορεί να επεκταθεί βραχυπρόθεσμα.
Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι έχει γίνει bullish, όπως πιστεύουν ορισμένοι.
Αν κοιτάξετε τι έλεγε τα τελευταία δύο χρόνια… πολλές από τις ανησυχίες του σχετικά με τις αποτιμήσεις, τον πληθωρισμό και τη δύναμη του καταναλωτή δεν έχουν αλλάξει πραγματικά.
Πιθανότατα πιστεύει ότι κατευθυνόμαστε προς τα κάτω, αλλά ίσως όχι το συντομότερο όπως νόμιζε αρχικά.
Η αναφορά του στο πλήθος των BTFD (αυτών που αγοράζουν στα χαμηλά) πιθανόν να ήταν μια πρόταση του τύπου «Γεια, δεν έπρεπε να πω “πουλήστε, γιατί αυτή η γενιά είναι τόσο εκπαιδευμένη στο BTFD που αυτή η bear market μπορεί να μην είναι όπως αυτές του παρελθόντος.
Του αρέσει να είναι ασαφής στα λόγια του, αλλά τα δεδομένα που μοιράζεται είναι απολύτως ξεκάθαρα.
Είναι ένας τύπος λογικής και δεδομένων, οπότε πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί πραγματικά τις απόψεις του για την αγορά.
Αφού είδα το tweet του BTFD, σκέφτηκα ότι η απογοήτευσή του ήταν αισθητή.
Υπάρχει μια παρανόηση ότι ο Burry έχει προβλέψει εννέα υφέσεις και εκτίμησε σωστά μόλις δύο.
Από αυτήν την άποψη, ίσως τον συκοφαντούν.
Στην πραγματικότητα, έχει πολύ ακριβές ιστορικό εκτιμήσεων.
Οι εκκλήσεις του δεν προορίζονται σε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο χρονικό ορίζοντα.
Νομίζω ότι το tweet του “πουλήσε” θα επαληθευτεί».

JohnnyTheBoneless, ιδρυτής Burryology: «Το tweet "έκανα λάθος που είπα ότι πωλώ" μπορεί να ήταν ένας τρόπος του να τονίσει ότι οι αγορές τελούν πάντα σε κατάσταση ρευστότητας.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, προϊόντος του χρόνου, βιώνουν αλλαγές τιμών και αστάθεια.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες και δυνάμεις (π.χ. οικονομικές συνθήκες , το συναίσθημα των επενδυτών, η προσφορά και η ζήτηση κ.λπ.) που επηρεάζουν την κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθήσουν.
Μπορείτε να μάθετε να διαβάζετε μερικές από αυτές τις δυνάμεις, αλλά άλλες είναι εγγενώς απρόβλεπτες.
Η τραπεζική κρίση συνέβη ένα μήνα μετά το tweet του “πουλήστε”.
Πολύ λίγοι θα μπορούσαν να το είδαν να έρχεται.
Διασκέδασα με τα tweets αλλά δεν αντέδρασα επενδυτικά….
Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν σε αυτά τα tweets…
Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα έκλεισαν θέσεις ή άνοιξαν θέσεις short μετά το tweet “πουλήστε”
Ωστόσο, σε προηγούμενα tweets, ο Burry υποστήριξε τη σημασία του να είσαι ο επενδυτής… του εαυτού σου, να κάνεις την έρευνά σου και να ενεργείς με βάση τις δικές σου ιδέες και εμπειρίες ζωής.
Η λήψη οποιουδήποτε είδους ενέργειας που βασίζεται σε ένα μονολεκτικό tweet παραβιάζει αυτή τη σύσταση».

Το χρονικό...

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, ο «Big Short» Michael Burry έγραψε στο Twitter μια λέξη: «Πουλήστε».

Στη συνέχεια, όχι μόνον διέγραψε το tweet του, αλλά απενεργοποίησε και τον λογαριασμό του, για να τον ενεργοποιήσει ξανά μία εβδομάδα αργότερα, «εξαπολύοντας» ακόμη ένα σαρκαστικό tweet, με το οποίο υποδήλωνε ότι «αυτή η φορά δεν είναι διαφορετική από την κρίση dot-com» (το tweet έχει επίσης διαγραφεί από τότε).

Ωστόσο, όπως σημειώσαμε μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Burry δεν «πουλούσε».
Από τότε, βέβαια, έχουν συμβεί πολλά στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια αγορά:
Υπήρξε άνοδος, ένα σημαντικό sell-off που κορυφώθηκε με την κατάρρευση αρκετών τραπεζών,  αναθεώρηση του ισολογισμού της Fed (επέκταση, από προγραμματισμένη συρρίκνωση) και περισσότερα bailouts, που προκάλεσαν ξανά ανάκαμψη - όλα έκαναν κύκλο και γι' αυτό, μάλλον, ο Burry έγραψε «έκανα λάθος».

Πλέον, λοιπόν, ο Burry υποστηρίζει ότι το τοπίο έχει αλλάξει, καθώς μάλιστα μια έκθεση από το Bloomberg υποδηλώνει ότι το 2023 αναμένεται να είναι ένα από τα καλύτερα χρόνια για όσους αγόρασαν με discount.
Όπως δείχνει σχετικό γράφημα με τη μέση απόδοση του δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τις ημέρες που διαδέχονται πτωτικές συνεδριάσεις τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί οι δύο καλύτερες επιδόσεις της εν λόγω στρατηγικής στην ιστορία (καλύτερη όλων των εποχών το 2020 και μετά το 2023 - έως τώρα).
Παραθέτοντας το γράφημα ο Burry σχολιάζει ότι«πηγαίνοντας πίσω στο 1920 δεν υπήρξε καμία γενιά BTFD (σ.σ. Buy The F@@cking Dip) σαν και εσάς. Συγχαρητήρια».
Θα είχε δίκιο αν…

Αυτή η παραδοχή είναι κάτι που σπάνια παρατηρείται στη Wall Street, οπότε ο Burry αξίζει σεβασμό – αν δεν σας έκανε να χάσετε χρήματα.

Ωστόσο, αν δεν επενέβαινε η Federal Reserve, φυσικά θα είχε απόλυτο δίκιο.
Ποιος θα μπορούσε να δει αυτή τη ράμπα να έρχεται;
Image
Ο Burry, ο ιδρυτής της Scion Asset Management, τον οποίο υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία «The Big Short», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λατρεύεται λόγω της προνοητικότητάς του σχετικά με τους επικείμενους κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Νωρίτερα φέτος, είχε προβλέψει ότι θα υπάρξει νέα άνοδος του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης