Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας... κυριάρχησε η ανησυχία για τις τράπεζες

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας... κυριάρχησε η ανησυχία για τις τράπεζες
Πίσω από τις κλειστές πόρτες κυριάρχησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο παρόμοιων σοκ όπως η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank
Σχετικά Άρθρα

Μόλις ένα μήνα μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι κορυφαίοι φορείς χάραξης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον και δεν ανέφεραν πολλά για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος - τουλάχιστον δημοσίως, σημειώνει το πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.
Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να έχουν ηρεμήσει από τις ισχυρές πολιτικές δράσεις για την αναχαίτιση της εκροής τραπεζικών καταθέσεων, στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας κυριάρχησαν αντ' αυτού οι εκκλήσεις για συνέχιση της μάχης κατά του πληθωρισμού, επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους των φτωχών χωρών και αποφυγή του γεωπολιτικού κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.
Ορισμένοι αξιωματούχοι μετέφεραν την αίσθηση ότι η ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται πιο χαμηλά  στον κατάλογο προτεραιοτήτων των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων.
"Κάποιος κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση αυτής της κρίσης, οπότε πράγματι δεν δόθηκε τόσο μεγάλη έμφαση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στο συγκεκριμένο θέμα", δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
"Αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι για το οποίο πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα", δήλωσε ο Dombrovskis στους δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σταθερό, καλά κεφαλαιοποιημένο και με άφθονη ρευστότητα.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass και ο διευθυντής του ΔΝΤ στη Μέση Ανατολή Jihad Azour άφησαν να εννοηθεί ότι οι ανησυχίες τους για τις πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα ήταν κυρίως στο πλαίσιο της πιθανής μείωσης της διαθεσιμότητας πιστώσεων για τις αναδυόμενες αγορές, σε μια εποχή που η άνοδος των επιτοκίων προκαλεί ήδη εκροές κεφαλαίων.
"Καθώς τα τραπεζικά συστήματα δέχονται πιέσεις ... πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για να υπάρξει ροή κεφαλαίων σε κεφάλαια κίνησης", δήλωσε ο Malpass στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Αλλά άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση δήλωσαν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρχαν πιο έντονες ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παρόμοιων σοκ όπως η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και η αναγκαστική πώληση του παγκόσμιου δανειστή Credit Suisse.

Προτεραιότητα για το ΔΝΤ η επιβράδυνση του πληθωρισμού

Το ΔΝΤ άνοιξε την εβδομάδα προειδοποιώντας ότι μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση της αναταραχής του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 1% φέτος, αλλά προέτρεψε να δοθεί προτεραιότητα στην τιθάσευση του επίμονου πληθωρισμού που έχει συμβάλει στη δημιουργία επιτοκιακής πίεσης στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αποτυχημένων αμερικανικών δανειστών Silicon Valley Bank και Signature Bank.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη που απειλεί να διαρκέσει για χρόνια, προειδοποιώντας ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, επιβραδύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη.
Οι διευθύνουσες επιτροπές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησαν σε γενικές γραμμές για την ανάγκη επαγρύπνησης και ενθάρρυναν τις ρυθμιστικές αρχές να εντείνουν την εποπτεία.
"Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν λάβει γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο παραμένει υγιές και ανθεκτικό, υποστηριζόμενο από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09", ανέφερε η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (IMFC) σε δήλωση του προέδρου.

Ανησυχία για τις τράπεζες... στο παρασκήνιο

Όμως, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της IMFC, οι πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις από τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτέλεσαν κύριο θέμα, δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Serhiy Marchenko.
Είπε ότι τα μέλη της IMFC συζήτησαν τρεις ομάδες χωρών: εκείνες που έχουν ισχυρή εποπτεία και καλά εργαλεία για τον έλεγχο του πληθωρισμού, εκείνες που αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους για τον περιορισμό του πληθωρισμού και εκείνες που αντιμετωπίζουν πιθανή κρίση που προέρχεται από τον πληθωρισμό, την ύφεση ή τις τραπεζικές εκροές.
"Νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να είναι σε μια σελίδα", δήλωσε ο Marchenko σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Αυτό που είναι απαραίτητο είναι όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν".
Ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι οι συναντήσεις τον έκαναν πιο απαισιόδοξο για τις προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επειδή η ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων είχε εγγράψει τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο στις βάσεις ενεργητικού των τραπεζών, δημιουργώντας το ενδεχόμενο για περισσότερα σοκ τύπου SVB.
"Η αίσθησή μου είναι ότι κάποιοι θεώρησαν ότι υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι σε σχέση με την πιστωτική συρρίκνωση, τα εμπορικά ακίνητα, την περαιτέρω πιθανότητα βαρύτητας των καταθέσεων, τα υποβρύχια μακροπρόθεσμα ομόλογα και την οικονομική επιβράδυνση που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφές στον χρηματοπιστωτικό τομέα", δήλωσε ο Mark Sobel, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στις συνεδριάσεις.
"Ανησυχούσαν επίσης για τα τρωτά σημεία του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο Sobel, ο οποίος είναι πρόεδρος των ΗΠΑ στη δεξαμενή σκέψης Official Monetary and Financial Institutions Forum.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι εργάζεται για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οικονομικών κινδύνων, αλλά προειδοποίησε κατά του υπερβολικού αρνητισμού στις προοπτικές.
Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στις συζητήσεις της Yellen με τους ομολόγους της αναγνωρίστηκε σε γενικές γραμμές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αντέξει τις πρόσφατες πιέσεις, αλλά η αναζήτηση για θύλακες μόχλευσης και κινδύνου πρέπει να συνεχιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης