Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank κατά ΕΕ: Οι αυστηρότεροι κανόνες θα ενισχύσουν τον «σκιώδη τραπεζικό τομέα»

Deutsche Bank κατά ΕΕ: Οι αυστηρότεροι κανόνες θα ενισχύσουν τον «σκιώδη τραπεζικό τομέα»
Στόχος της ΕΕ είναι να επικαιροποιήσει τους κανόνες με τους οποίους αντιμετωπίζει πτωχευμένες τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Τα σχέδια της ΕΕ για την αυστηροποίηση των κανόνων για τις τράπεζες απέρριψε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ενισχυθεί ο «σκιώδης τραπεζικός τομέας».
Ο Sewing δήλωσε ότι η μετατόπιση προς την κατεύθυνση της μετατροπής της εξυγίανσης σε τυπικό μέσο για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων «θα ήταν εις βάρος του καλά λειτουργούντος εθνικού μας συστήματος εγγύησης των καταθέσεων».
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται να εκδοθούν αυτόν τον μήνα, θα επιδιώξουν να επιταχύνουν τον χειρισμό των τραπεζών που καταρρέουν, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασωθούν από τους φορολογούμενους αλλά θα «διασωθούν» χρησιμοποιώντας τους δικούς τους πόρους, όπως προκύπτει από έγγραφα της ΕΕ που είδε το Reuters.
Οι προτάσεις της ΕΕ έρχονται σε μια περίοδο αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο μετά τη συγχώνευση της UBS με την Credit Suisse και την κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank.
Ο Sewing πρόσθεσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι πιο εύρωστος και ανθεκτικός από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια και ότι η Ευρώπη έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στη ρύθμιση των τραπεζών, αλλά προειδοποίησε κατά της αυστηρότερης ρύθμισης.
«Μια περαιτέρω μαζική αυστηροποίηση των τραπεζικών κανονισμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω μετακίνηση δραστηριοτήτων στον λεγόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχέδια της ΕΕ

Στόχος της ΕΕ είναι να επικαιροποιήσει τους κανόνες με τους οποίους αντιμετωπίζει πτωχευμένες τράπεζες. Οι κανόνες είχαν θεσπιστεί μετά τη χρηματοικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το λογαριασμό για τις χρεοκοπημένες τράπεζες.
Από εκείνη την περίοδο, αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ, η χρήση των κανόνων «εξυγίανσης» ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περιορισμένη και χρειάζεται να επικαιροποιηθούν, για να χρησιμοποιηθούν για κάθε κατηγορία τράπεζας.
Ακόμα συμπληρώνεται ότι «μέχρι σήμερα, πολλές τράπεζες μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους που πτωχεύουν έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων αντί για το πλαίσιο ασφαλίεας, που χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, όπως είναι το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί στην εξυγίανση».
Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, που διοικείται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ (SRB), το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στο κλείσιμο τραπεζών που πτωχεύουν.

ΕΚΤ και εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα ενημερώνουν το SRB για κίνδυνο πτώχευσης

Οι προτάσεις θα κάνουν τους κανόνες «κατάλληλους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και το πλαίσιο ευθυνών τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εάν απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες», αναφέρεται.
Όπως τονίζεται, τα κράτη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 18 Απριλίου.
Η ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που ρυθμίζουν τις μικρότερες τράπεζες, υποχρεώνονται να ενημερώσουν το SRB «αρκετά νωρίς» εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης μιας τράπεζας, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Ακόμα, οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την εξουσία να αποσύρουν την άδεια μιας τράπεζας σε μια τέτοια κατάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα αναλάβει νέο ρόλο και θα ελέγχει αν οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά σε περίοδο κρίσης, ενώ παράλληλα θα διεξάγει πανευρωπαϊκές ασκήσεις για να συγκρίνει πως εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες εξυγίανσης στο σύνολο των κρατών μελών.
Οι προτάσεις θέτουν κοινά κριτήρια για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως είναι τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το χρηματοδοτούμενο από τις ίδιες τις τράπεζες δίχτυ ασφαλείας, το οποίο συναντάται ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» (IPS).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης