Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ρωσικά μαχητικά κυριαρχούν στον ουρανό της Ουκρανίας - Ξεμένει από πυραύλους το αμυντικό σύστημα του Κιέβου

Τα ρωσικά μαχητικά κυριαρχούν στον ουρανό της Ουκρανίας - Ξεμένει από πυραύλους το αμυντικό σύστημα του Κιέβου
Oι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ότι το Κίεβο θα ξεμείνει από εξοπλισμό και πυρομαχικά αεράμυνας
Σχετικά Άρθρα
Το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κρίσιμη πρόκληση, καθώς έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστούν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα με το Eurasian Times, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα αποθέματα οπλισμού της Ουκρανίας εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει το σύστημα αεράμυνάς της ευάλωτο στις ρωσικές επιθέσεις.
Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που η Πολωνία έχει λάβει άδεια από τη Γερμανία να στείλει πέντε μαχητικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29 στην Ουκρανία.
Στις 13 Απριλίου, η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας να στείλει πέντε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Η Πολωνία απέκτησε 22 MiG-29 από τη Γερμανία το 2003, τα οποία αρχικά ανήκαν στον ανατολικογερμανικό στρατό.
Όμως, η μεταφορά αυτών των μαχητικών αεροσκαφών σε οποιονδήποτε τρίτο απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τη Γερμανία, η οποία δόθηκε στην προκειμένη περίπτωση για την υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.
Η Πολωνία και η Σλοβακία συμφώνησαν να παραδώσουν περίπου δύο δωδεκάδες MiG-29 στο Κίεβο. Τον Μάρτιο, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα πρώτα σλοβακικά αεροσκάφη είχαν ήδη εμπλακεί σε μάχη στην περιοχή του Χάρκοβο.
Αν και η άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών Mikoyan MiG-29 από την Πολωνία θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετη αεροπορική ισχύ, είναι απίθανο να αλλάξει την έκβαση της συνεχιζόμενης εναέριας σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της φέρονται να αγωνίζονται να αποκτήσουν περισσότερα πυρομαχικά για τα ουκρανικά όπλα αεράμυνας, τα οποία είναι απαραίτητα για να εμποδίσουν τα αεροσκάφη και τους πυραύλους της Ρωσίας να μπορούν να επιτεθούν.
Λόγω του ότι τα συστήματα αεράμυνας της κάθε πλευράς εμποδίζουν την άλλη πλευρά να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή, η χρήση των ρωσικών και ουκρανικών αεροσκαφών πάνω από το πεδίο της μάχης εξακολουθεί να είναι κάπως περιορισμένη.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Μίτσελ στις 22 Μαρτίου, ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων λειτουργεί αποτελεσματικά. Πρόσθεσε ότι μπορούν ακόμη και να καταρρίψουν το ένα αεροσκάφος του άλλου.
Εξήγησε ότι η ύπαρξη περισσότερων αεροσκαφών θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προσεγγίσει το πεδίο της μάχης από διαφορετικές κατευθύνσεις, καθιστώντας το πιο δύσκολο για τη Ρωσία.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας μπορεί να ξεμείνει από πυραύλους

Σύμφωνα με πρόσφατα διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ότι το Κίεβο θα ξεμείνει από εξοπλισμό και πυρομαχικά αεράμυνας μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητο και φέρει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, περιέχει μια περίληψη που αναφέρει ότι η υφιστάμενη στρατηγική αεράμυνας της Ουκρανίας έχει ως στόχο να κατανείμει τους περιορισμένους πόρους της για την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών, πληθυσμιακών κέντρων, στρατευμάτων πρώτης γραμμής και άλλων βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Αναφέρεται ότι τα σοβιετικής σχεδίασης συστήματα Buk και S-300 αποτελούν το 89% των αμυντικών συστημάτων της Ουκρανίας κατά στόχων πάνω από τα 20.000 πόδια.
Το έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι, με βάση τον τότε ρυθμό δαπανών, τα συστήματα αεράμυνας S-300 σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας θα είχαν εξαντληθεί μέχρι τις 2 Μαΐου. Δεν είναι σαφές εάν ο ρυθμός χρήσης έχει αλλάξει έκτοτε.
Συστήματα όπως τα απαρχαιωμένα SA-3 από τη σοβιετική εποχή ή τα NASAM που παρέχονται από τις δυτικές χώρες είναι ανεπαρκή σε ποσότητα και ανίκανα να ανταποκριθούν στην ένταση των επιθέσεων.

ukraine_2.jpg

Οι πύραυλοι Stinger και τα πυροβόλα Gepard, δύο από τα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς που παρέχει η Δύση, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για πρόσθετους πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να σταματήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.
Ο συνταγματάρχης Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του υλικού που περιέχεται στα έγγραφα.
Αλλά δήλωσε στην Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην απόκτηση των πυρομαχικών σοβιετικής σχεδίασης για τις ζωτικής σημασίας συστοιχίες S-300 και Buk.
Είπε στην εφημερίδα ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές εάν η Ουκρανία ηττηθεί στη μάχη για τον έλεγχο του ουρανού. Προέτρεψε επίσης τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν την υποστήριξή τους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.
Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα είχαν περισσότερα περιθώρια να επιτεθούν σε ουκρανικές τοποθεσίες και να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, εάν οι πύραυλοι αναχαίτισης δεν αποτελούσαν πρόβλημα.
Θα επέτρεπε επίσης στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιεί πιο ακριβείς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρίς να αποφεύγει την αεράμυνα.
Αυτό, με τη σειρά του, θα τους επέτρεπε να επεκτείνουν τους τύπους των πυρομαχικών που χρησιμοποιούν και να διεξάγουν ένα ευρύτερο φάσμα εναέριων επιχειρήσεων, καθιστώντας δυσκολότερο για την Ουκρανία να συγκεντρώσει δυνάμεις για να εξαπολύσει αντεπιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης