Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να παραπεμφθεί o Zelensky σε διεθνές δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης - Το θερμοβαρικό TOS-1A τρομάζει τους Ουκρανούς

Να παραπεμφθεί o Zelensky σε διεθνές δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης - Το θερμοβαρικό TOS-1A τρομάζει τους Ουκρανούς
Καθημερινά οι Ουκρανοί χάνουν από 350 έως 550 στρατιώτες
(upd5) Να παραπεμφθεί η ηγεσία της Ουκρανίας σε ένα διεθνές δικαστήριο τύπου Νυρεμβέργης προτείνει ο Ουκρανός Πολιτικός Viktor Medvedchuk

Μια διεθνής δίκη του καθεστώτος του Ουκρανού Προέδρου Zelensky, όπως συνέβη με το στρατιωτικό δικαστήριο της Νυρεμβέργης, θα βοηθήσει να αποφευχθεί ένας πυρηνικός πόλεμος, εξέφρασε ο ουκρανός πολιτικός της αντιπολίτευσης Viktor Medvedchuk σε άρθρο του.
Σύμφωνα με τον Viktor Medvedchuk, τα κράτη που δεν επιθυμούν «την επανάληψη της τραγωδίας της Γερμανίας του περασμένου αιώνα και της σημερινής Ουκρανίας στο έδαφός τους» πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να «διεξάγουν μια δίκη σύμφωνα με το παράδειγμα του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης», δίνοντας μια νομική αξιολόγηση των ενεργειών του καθεστώτος Zelensky και των προκατόχων του.

Σύμφωνα με τον Medvedchuk, από το 2005 έως το 2022, δυτικοί πολιτικοί και υπηρεσίες πληροφοριών, με τη βοήθεια «ελίτ, μεταμόρφωσαν τη μαζική συνείδηση του ουκρανικού λαού», καθιστώντας τον υπάκουο εργαλείο για τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες που στρέφονται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια Ουκρανοί και ρώσοι ζούσαν μαζί και ξαφνικά έγιναν εχθροί.

Ο πολιτικός εξέφρασε την άποψη ότι επί προεδρίας Zelesnky «η Ουκρανία μετατράπηκε τελικά σε νεοναζιστικό κράτος».
Ο Medvedchuk πιστεύει ότι «ο Zelensky και οι κολλητοί του κατέστρεψαν εντελώς τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των Ουκρανών», τα οποία κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας, καθώς και σε διεθνείς νομικές πράξεις.
Κατά τη γνώμη του, η Ουκρανία έπαψε να είναι ένα δημοκρατικό, νόμιμο, κυρίαρχο κράτος και «μετατράπηκε σε αποικία της Δύσης».

Έως και οκτώ εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Zaporozhye

Από έξι έως οκτώ εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Zaporozhye που ελέγχεται από την Ουκρανία, δήλωσε ηγέτης του κινήματος Είμαστε μαζί με τη Ρωσία.
«Την Κυριακή 16/4, αρχής γενομένης από τις 21:42 περίπου ώρα Μόσχας, ακούστηκαν μια σειρά από εκρήξεις στο περιφερειακό κέντρο της περιοχής Zaporozhye, το οποίο κατέλαβε προσωρινά το καθεστώς Zelensky.
Τουλάχιστον 6-8 εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορες συνοικίες της πόλης»….

Καθημερινά οι Ουκρανοί χάνουν από 350 έως 550 στρατιώτες

Ο ρωσικός στρατός χτύπησε τις ταξιαρχίες εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας 125 και 102 κοντά στην Yampolovka
Επίσης οι ρώσοι κατέστρεψε τρεις αποθήκες πυρομαχικών του Ουκρανικού στρατού κοντά στο Terny
Οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζονται κοντά στην Avdiivka αλλά και στο δυτικό τμήμα της Marinka.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Ουκρανών συνεχίζονται στο Bakhmut
Έως και 80 Ουκρανοί στρατιώτες, 1 τεθωρακισμένο όχημα, 1 οβιδοβόλο καταστράφηκαν από το ρωσικό πυροβολικό στο μέτωπο Krasniy-Liman.
Έως και 145 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 2 άρματα μάχης, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 pickups καταστράφηκαν από το ρωσικό πυροβολικό στο μέτωπο του Donetsk.
Έως και 45 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 1 οβίδα καταστράφηκαν από το ρωσικό πυροβολικό στο Νότιο Donetsk και Zaporizhia.

Οι Τούρκοι στέλνουν τεθωρακισμένα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της Ουκρανίας πρόκειται να παραλάβουν αρκετές δεκάδες τουρκικής κατασκευής οχήματα μεταφοράς πεζικού Cobra II μέσω Ρουμανίας.
Στις 13 Απριλίου, βίντεο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο που δείχνει 20 έως 30 οχήματα Cobra II να κινούνται μέσω τρένων στη βορειοανατολική Ρουμανία προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρουμανίας δεν χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου οχήματα, γεγονός που δείχνει ότι οι Ουκρανοί τα προμηθεύονταν απευθείας από την Τουρκία.

Το Cobra II είναι ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα κινητικότητας πεζικού 4×4 που κατασκευάζεται από την τουρκική Otokar.
Το όχημα τροφοδοτείται από έναν εξακύλινδρο, υδρόψυκτο, υπερτροφοδοτούμενο, common rail, κινητήρα ντίζελ 6,7 λίτρων που αποδίδει ισχύ 360 ίππων.
Έχει μέγιστη ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να λειτουργήσει σε εμβέλεια 700 χιλιομέτρων.

Το όχημα, το οποίο ζυγίζει περίπου 12 τόνους, μπορεί να μεταφέρει εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού και του διοικητή.
Διαθέτει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι πολλών απειλών, από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς έως νάρκες ξηράς.

Η Τουρκία δεν διέκοψε τη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αρχές 2022.
Η Τουρκία παρείχε πλήθος όπλων στις δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, οχημάτων προστασίας από ναρκοπέδια BMC Kirpi και κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας TRLG-230.
Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα πληρώθηκαν από την Ουκρανία ή τους συμμάχους της.
Η προμήθεια οχημάτων Cobra II θα αναπληρώσει ορισμένες από τις υλικές απώλειες των δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεν θα αλλάξει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης, ούτε θα οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που διατηρούν στενές σχέσεις.

Πιο ενεργές οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαίνεται να μεταθέτει όλο και περισσότερο την ευθύνη για επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία στα ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα (VDV).
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK MoD) ανέφερε στις 16 Απριλίου ότι είναι πολύ πιθανό ο διοικητής του VDV, Στρατηγός Συνταγματάρχης Mikhail Teplinsky, να έχει επιστρέψει σε έναν «μείζονα» αλλά απροσδιόριστο ρόλο στην Ουκρανία μετά από αναφορές ότι το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τον αντικατέστησε στις 13 Ιανουαρίου.
Η επιστροφή του Teplinsky στη διοίκηση στην Ουκρανία δεν θα περιοριστεί μόνο σε μονάδες VDV, αλλά ότι είναι επίσης πιθανό ο Teplinsky να προσπαθήσει να προωθήσει τον παραδοσιακό ρόλο του VDV ως ελίτ δύναμης.

Ρωσία: Το Κίεβο καταστρέφει όλα όσα μας συνέδεαν - Η Ουκρανία είναι αναλώσιμη για τη Δύση

Οι σημερινές αρχές στο Κίεβο καταστρέφουν όλα όσα συνέδεαν με οποιονδήποτε τρόπο την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Mikhail Galuzin, στο συνέδριο «Η Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
«Η ιστορία των ουκρανικών εδαφών είναι ποικίλη και πολύ περίπλοκη. Προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία. Οι σημερινές ουκρανικές αρχές καταστρέφουν όλα όσα συνέδεαν -με οποιονδήποτε τρόπο- τις χώρες μας», είπε.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Κιέβου, «τα εγχειρίδια ιστορίας έχουν ξαναγραφτεί, λογοτεχνικά και μουσικά έργα έχουν απαγορευτεί, μνημεία και πολιτιστικά αντικείμενα έχουν καταστραφεί».
Ταυτόχρονα, ο Galuzin επεσήμανε ότι «στην παγκόσμια δημόσια συνείδηση, η Ουκρανία και η Ρωσία θεωρούνταν πάντα ως μια ενιαία πολιτιστική και ιστορική κοινότητα που μπορεί να βιώσει περιόδους αναταράξεων, αλλά πάντα αναπόφευκτα επανενώνεται σε ένα σύνολο».
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει γίνει όργανο της πολιτικής της Δύσης.
«Μιλάμε για την Ουκρανία, η οποία σήμερα έχει γίνει εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης», είπε. «Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει γίνει αναλώσιμο υλικό για την πολιτική της συλλογικής Δύσης, κυρίως των Αγγλοσάξωνων που στοχεύουν στην οικοδόμηση ωφέλιμων για τους ίδιους διεθνείς σχέσεις, προκειμένου να μην ξεφύγει από τα χέρια τους με κάθε μέσο η μονοπολικότητα και η πρώην ηγεμονία» συμπλήρωσε.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Προέλαση σε Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις νότια της Kreminna.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές ενέργειες 5 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Torske (14 χλμ δυτικά της Kreminna) και το Nevske (18 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εν μέρει θέσεις κοντά στην Bilohorivka
Στοιχεία των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας «Akhmat» απέκρουσαν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις κοντά στην Bilohorivka
Οι μάχες θέσης σημειώθηκαν κοντά στη δασική περιοχή Serebrianska (10 χιλιόμετρα νότια της Kreminna) στις 15 Απριλίου
Οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV) πιθανότατα έχουν ενσωματώσει το θερμοβαρικό πυροβόλο TOS-1A σε επιχειρήσεις κοντά στην Kreminna προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Ουκρανούς.
Το θερμοβαρικό πυροβόλο TOS-1A προκαλεί τρόμο στους Ουκρανούς

Συνεχίζεται η προέλαση στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Bakhmut στις 16 Απριλίου. Τ
ο ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Bakhmut και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές δυνάμεις δυτικά του Bakhmut κοντά στο Khromove (αμέσως δυτικά) και το Ivanivske (6 χιλιόμετρα δυτικά).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Bakhmut, συμπεριλαμβανομένου νότου του εργοστασίου AZOM στο κεντρικό Bakhmut, στις 15 Απριλίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις στο βόρειο, δυτικό και νότιο Bakhmut.
Οι καθυστερήσεις για την πλήρη κατάληψη του Bakhmut – ήδη ελέγχεται το 85% - ως μια σκόπιμη επιχείρηση για να εξοντώσει τις ουκρανικές δυνάμεις για όσο διάστημα η Ουκρανία είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί το Bakhmut.
Το γεωγραφικό υλικό δείχνει ότι η ρωσική 132η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1ο Σώμα Στρατού) δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα νότια του Bakhmut κοντά στο Mayorsk.

Εδαφικά κέρδη στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka στο Donetsk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις κοντά σε Avdiivka, Novokalynove (8 χλμ βόρεια της Avdiivka), Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), Vodyane (8 χλμ. νοτιοδυτικά της Avdiivka), Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Stepove (3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka), στο Sieverne και στο Pervomaiske και επιτέθηκαν κοντά στη Novomykhailivka (10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk.

Νότιο μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τον ρυθμό των επιδρομών πυροβολικού στη νότια Ουκρανία στις 16 Απριλίου.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν τα πυρά πυροβολικού στη δυτική (δεξιά) όχθη της περιφέρειας Kherson και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες για να χτυπήσουν στρατιωτικές υποδομές .
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν την πρακτική της χρήσης πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 για να χτυπήσουν χερσαίους στόχους βαθιά στο πίσω μέρος της Ουκρανίας.

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν στις 16 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ουκρανικές αντεπιθέσεις στη νότια Ουκρανία.
Ο Ουκρανός δήμαρχος του Enerhodar Dmytro Orlov δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν χαρακώματα και εκκενώνουν τους κατοίκους από το Enerhodar.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται σε οικισμούς κατά μήκος της όχθης του ποταμού Dnipro στην περιφέρεια Kherson για μια πιθανή προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_162023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_162023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_162023.png

Οι Wagner στο Bakhmut

 1389347.jpg

Ρωσία: Στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας μάχης - Ο Shoigu στον Putin για την αιφνιδιαστική επιθεώρηση του στόλου του Ειρηνικού

Περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και 167 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων 12 υποβρυχίων, συμμετέχουν σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση του Στόλου του Ειρηνικού (PTF).
Αυτό ανέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στρατηγός του στρατού Sergei Shoigu τη Δευτέρα.
"Σύμφωνα με την απόφασή σας, η αιφνιδιαστική επιθεώρηση του Στόλου του Ειρηνικού βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14 Απριλίου.
Πάνω από 25.000 στρατιωτικοί, 167 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων 12 υποβρυχίων, 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχουν σε αυτήν", δήλωσε.
Ο Putin σημείωσε κατά τη συνάντηση με υπουργό Άμυνας ότι, μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις του στόλου "μπορούν βεβαίως να χρησιμοποιηθούν και σε συγκρούσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση" και ζήτησε από τον υπουργό να το έχει αυτό κατά νου.
«Το περιβάλλον μας προς πολλές κατευθύνσεις είναι πολύ ταραχώδες και είναι γεμάτο από συγκρουσιακές καταστάσεις και περιφερειακές συγκρούσεις.
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τη γεωγραφία αυτών των περιφερειακών συγκρούσεων.
Για αυτό ακριβώς μιλάμε», εξήγησε αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Έναρξη της επιθεώρησης

Ο Shoigu πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις και τα στρατεύματα που συμμετέχουν στην επιθεώρηση έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα εκπαίδευσης και μάχης με τους καθορισμένους περιορισμούς.
Σύμφωνα με τον υπουργό, διεξάγονται τακτικές ασκήσεις και δοκιμαστικές βολές και εξασκούνται θέματα διυπηρεσιακής συνεργασίας.
"Οι ανθυποβρυχιακές δυνάμεις που βρίσκονται σε υπηρεσία έχουν αναζητήσει υποβρύχια στις προσεγγίσεις του κόλπου Πέτρου του Μεγάλου και του κόλπου Αβάτσα. Η ναυτική αεροπορία του Στόλου του Ειρηνικού έχει διασκορπιστεί σε επιχειρησιακά αεροδρόμια", δήλωσε ο Shoigu.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα αεροσκάφη της διοίκησης αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς έχουν μετακινηθεί σε προωθημένα αεροδρόμια.

Δεύτερο στάδιο της επιθεώρησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο στάδιο του ελέγχου βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.
Στη μακρινή θαλάσσια ζώνη, η σχηματισμένη ομάδα πραγματοποιεί τη μετάβαση στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Οχότσκ, εκτελώντας μαχητικούς ελιγμούς και καθήκοντα υποβρύχιας ανίχνευσης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι τα θέματα της μαχητικής σταθερότητας των υποβρυχίων στρατηγικών πυραύλων και της ετοιμότητάς τους για χρήση όπλων έχουν επεξεργαστεί. Έχει επίσης ξεκινήσει μια τακτική άσκηση για την αντιαεροπορική άμυνα και έχουν επιστρατευτεί αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας για να επισημάνουν τον εχθρό.
Με τη σειρά τους, οι δυνάμεις του Στόλου του Ειρηνικού, σημείωσε ο υπουργός, θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις για την αναζήτηση και καταστροφή υποβρυχίων και ομάδων πλοίων του συμβατικού εχθρού, καθώς και πρακτική βολή πυροβολικού σε θαλάσσιους και εναέριους στόχους. "Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, οι δυνάμεις του στόλου θα επιστρέψουν στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους", ενημέρωσε ο Shoigu.
"Τα αεροπλανοφόρα στρατηγικών πυραύλων θα πραγματοποιήσουν πτήσεις προς το κεντρικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού με προσομοίωση πλήγματος εναντίον ομάδων πλοίων του αντιπάλου", πρόσθεσε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας.

Τελικό στάδιο

Σύμφωνα με τον Shoigu, ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο των δοκιμών στην Άπω Ανατολή από τις 18 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι ομάδες κρούσης πλοίων μαζί με τα παράκτια τμήματα πυραύλων θα εξασκηθούν σε πυραυλικά πλήγματα με ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις, δήλωσε ο υπουργός.

Αξιολόγηση του προέδρου

Αφού άκουσε την έκθεση του υπουργού Άμυνας, ο Putin συνόψισε: "Το πρώτο στάδιο της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης διεξήχθη πράγματι σε πολύ υψηλό επίπεδο". "Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που οργάνωσαν αυτό το έργο", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης