Τελευταία Νέα
Διεθνή

Commonwealth Financial Network: Οι 3 λόγοι που ακόμη το δολάριο είναι κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα... και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη

Commonwealth Financial Network: Οι 3 λόγοι που ακόμη το δολάριο είναι κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα... και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη
Ενώ η Κίνα προσπαθεί να αναβαθμίσει το γουάν για να αμφισβητήσει το δολάριο, η κυβέρνησή της εξακολουθεί να κατέχει περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων
Οι φόβοι ότι το αμερικανικό δολάριο θα καταρρεύσει είναι υπερβολικοί, καθώς το δολάριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί σύντομα, υποστήριξε ο CIO του Commonwealth Financial Network.
Ο Brad McMillan αναγνώρισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με το δολάριο, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ρωτούν αν η αξία του θα καταρρεύσει και θα καταστήσει τις αποταμιεύσεις άχρηστες.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.
"Όσο οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή εμπορική οικονομία, όσο όλοι στον κόσμο θέλουν πρόσβαση στην αμερικανική οικονομία και όσο η αλλαγή χρειάζεται πολλή δουλειά και μεγάλη ταλαιπωρία, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι ασφαλής", έγραψε ο McMillan.
Ο McMillan επισήμανε ότι ακόμη και ενώ η Κίνα προσπαθεί να αναβαθμίσει το γουάν για να αμφισβητήσει το δολάριο, η κυβέρνησή της εξακολουθεί να κατέχει περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα υπέρ του δολαρίου

Κατά την άποψή του, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες υπέρ του δολαρίου: το τεράστιο μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας, ο ελεύθερα μετατρέψιμος χαρακτήρας του δολαρίου (σε αντίθεση με το γουάν) και η σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ σε σύγκριση τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Κίνα.
"Όταν εξετάζετε όλα τα κομμάτια, το αμερικανικό δολάριο δεν είναι μόνο η καθιερωμένη επιλογή και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η έξυπνη επιλογή, αλλά είναι η μόνη επιλογή", είπε.
"Πραγματικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση".

Οι υποστηρικτές του δολαρίου

Ο Chamath Palihapitiya και ο οικονομολόγος Peter C. Earle έχουν επιχειρηματολογήσει ξεχωριστά κατά της απο-δολαριοποίησης, επισημαίνοντας τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί η Κίνα στο γουάν.
Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες για την απο-δολαριοποίηση αυξάνονται, ιδίως καθώς ορισμένες χώρες εισήγαγαν πρόσφατα εμπορικές συμφωνίες χωρίς δολάριο.
Για παράδειγμα, η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν να εγκαταλείψουν το δολάριο στις διασυνοριακές συναλλαγές, η Ρωσία βασίζεται περισσότερο στο γουάν και ορισμένα συμβόλαια πετρελαίου έχουν τιμολογηθεί σε νομίσματα εκτός δολαρίου.
Αλλά το δολάριο δεν καταρρέει και αντίθετα διαπραγματεύεται περίπου στο ίδιο επίπεδο έναντι άλλων νομισμάτων, όπως ήταν τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε ο McMillan.
"Ειλικρινά, πολλά από τα λόγια είναι ανοησίες που έχουν σχεδιαστεί για να πανικοβάλουν και να κάνουν τους επενδυτές να αγοράσουν κάτι που οι καταστροφολόγοι προσπαθούν να πουλήσουν, συχνά χρυσό", έγραψε.
Ο χρυσός έχει κάνει άλμα 25% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου και είναι κοντά στο να φτάσει το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του που είχε σημειωθεί για τελευταία φορά στα μέσα του 2020.
"Όσον αφορά τις αγορές, το δολάριο εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί που ήταν πάντα.
Αν θεωρήσουμε τις αγορές ως ένα σύστημα προειδοποίησης, εξακολουθούν να αναβοσβήνουν με πράσινο χρώμα", έγραψε ο McMillan.
"Όταν αρχίσουν να γίνονται κίτρινες ή κόκκινες, τότε θα είναι η ώρα να ανησυχήσουμε -αλλά αυτό δεν είναι κάτι που βλέπουμε", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης