Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πειράματα για μια επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου επενδύει το Ίδρυμα Gates

Σε πειράματα για μια επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου επενδύει το Ίδρυμα Gates
Η Smart Immune, μια γαλλική εταιρεία κυτταρικής θεραπείας με επικεφαλής τρεις γυναίκες συνιδρυτές, έχει αναπτύξει τεχνολογία ώστε τα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, να μετατραπούν σε ανώριμα "προγονικά" Τ-κύτταρα σε ένα εργαστήριο
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation πραγματοποιεί μια ασυνήθιστη επένδυση στην πειραματική δοκιμή για τον καρκίνο μιας νεοφυούς βιοτεχνολογικής εταιρείας, ελπίζοντας ότι η νέα τεχνολογία της θα επιτρέψει μια μέρα στους ασθενείς με HIV να ξαναχτίσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η Smart Immune, μια γαλλική εταιρεία κυτταρικής θεραπείας με επικεφαλής τρεις γυναίκες συνιδρυτές, έχει αναπτύξει τεχνολογία ώστε τα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, να μετατραπούν σε ανώριμα "προγονικά" Τ-κύτταρα σε ένα εργαστήριο.
Αυτά στη συνέχεια εγχέονται στο σώμα, όπου ωριμάζουν σε ένα κρίσιμο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και μαθαίνουν να διακρίνουν μεταξύ φυσιολογικών κυττάρων και απειλών.
Αυτά τα νέα Τ-κύτταρα ωριμάζουν σε λιγότερο από 100 ημέρες, σε αντίθεση με τους 18 μήνες που χρειάζεται ένας ασθενής με ανοσολογική ανεπάρκεια που λαμβάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αναδομήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Ζουν επίσης έως και μια δεκαετία στον οργανισμό, σε αντίθεση με τον τρέχοντα χρόνο επιβίωσης των Τ-κυττάρων που χορηγούνται με ένεση, ο οποίος είναι δύο έως έξι εβδομάδες.

Οι επενδύσεις στην Smart Immune

Το Ίδρυμα Gates, το οποίο συνήθως επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, επενδύει 5 εκατ. δολάρια στην Smart Immune για να χρηματοδοτήσει μια δοκιμή αρχικού σταδίου της τεχνολογίας σε ασθενείς με λευχαιμία, η οποία αποσκοπεί στην ανοσοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μετά από χημειοθεραπεία.
Η Smart Immune έλαβε επίσης πρόσφατα επιχορήγηση ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και επένδυση μετοχικού κεφαλαίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος Karine Rossignol δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει τώρα να συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο ύψους 50 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει περαιτέρω την έρευνά της.
"Το έργο μας για τον επανεξοπλισμό του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την παγκόσμια υγεία, δεδομένου ότι η ιδέα αυτή έχει εφαρμογή πέρα από την ογκολογία και σε μολυσματικές ασθένειες όπως ο HIV", δήλωσε η ίδια.
Η Marina Cavazzana, συνιδρύτρια της Smart Immune, ανέπτυξε αρχικά την τεχνολογία για να βοηθήσει στη θεραπεία των "bubble babies", τα οποία γεννιούνται χωρίς ανοσοποιητικό σύστημα.
Είπε ότι πρόκειται για μια "πολύ, πολύ μεγάλη ανακάλυψη", με "τεράστιο" αριθμό εφαρμογών.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της καινοτόμου θεραπείας του καρκίνου, γνωστής ως CAR-T, η οποία βασίζεται στην αφαίρεση ώριμων Τ-κυττάρων από έναν μεμονωμένο ασθενή και την επεξεργασία τους για να επιτίθενται στον καρκίνο, δημιουργώντας ένα έτοιμο προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε ασθενή.

Οι ασθενείς με HIV

Το Ίδρυμα Gates ελπίζει ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς με HIV, που προσβάλλει 38 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, να ξαναχτίσουν πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Λίγοι ασθενείς με HIV που έχουν λάβει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δότες ανθεκτικούς στον HIV έχουν αντιδράσει θετικά.
Η θεραπεία της Smart Immune προσφέρει ελπίδα ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα, τροποποιώντας τα κύτταρα ώστε να είναι ανθεκτικά στον HIV.
Αλλά η θεραπεία θα πρέπει να είναι πολύ φθηνότερη και ευκολότερη στην παραγωγή, ιδίως αν πρόκειται να διανεμηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ζει η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με HIV.
Ο Cavazzana δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για τη δημιουργία ενός μικρού μηχανήματος δίπλα στο κρεβάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την παραγωγή των προγονικών Τ-κυττάρων χωρίς εργαστήριο.
"Θα θέλαμε να καταστήσουμε αυτή την τεχνολογία προσιτή και βιώσιμη για όλους τους ασθενείς που τη χρειάζονται.
Αλλά πρώτα απ' όλα έρχεται η απόδειξη της έννοιας σε κλινικές δοκιμές ότι ο ισχυρισμός μας είναι σωστός", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης