Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «χειρότερος» γεωπολιτικός εφιάλτης των ΗΠΑ γίνεται πραγματικότητα λόγω...Ουκρανίας – RAND Corporation: Συνθήκη ειρήνης χωρίς ανάκτηση εδαφών

Ο «χειρότερος» γεωπολιτικός εφιάλτης των ΗΠΑ γίνεται πραγματικότητα λόγω...Ουκρανίας – RAND Corporation: Συνθήκη ειρήνης χωρίς ανάκτηση εδαφών
Το RAND Corporation εκτιμάει ότι ο κύριος στόχος του Biden να ανακτήσει η Ουκρανία τα χαμένα εδάφη της από τη Ρωσία μπορεί να μην είναι κατάλληλη επιδίωξη, καθώς είναι πολύ στενά εστιασμένη με την πορεία του πολέμου
Ο «χειρότερος γεωπολιτικός εφιάλτης» των ΗΠΑ γίνεται πραγματικότητα ειδικά στην Ουκρανία αφού οι αμερικανοί στην προσπάθεια τους να αποδυναμώσουν την Ρωσία, αντιμετωπίζουν νέες συμμαχίες που αναδύονται ενώ στο τέλος δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους επιχειρησιακούς στόχους αναφέρει το RAND Corporation ένα αμερικανικό ινστιτούτο σκέψης κοντά στις αμερικανικές κυβερνήσεις…

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν έναν νεαρό που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαρροή απόρρητων μυστικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αυτά διέρρευσαν στις αρχές αυτού του μήνα και αναδείχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν αδυναμία στην Ουκρανία να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία.
Ο συλληφθείς είναι ένας 21χρονος εθνοφύλακας της αεροπορίας ονόματι Jack Teixeira, μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Είναι ο Jack Teixeira ένας «αντιπολεμικός πληροφοριοδότης;
Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ φαίνεται να διχάζεται σε αυτό το ζήτημα.
Η «φιλελεύθερη διανόηση», η οποία περιλαμβάνει τα κυρίαρχα ΜΜΕ των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει τον Jack Teixeira ως «λευκό, χριστιανό και κατά του πολέμου».
Και αυτό τον κάνει «εχθρό του καθεστώτος Biden».

Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι ο Jack Teixeira και οι δυνάμεις πίσω από αυτόν μπορεί να έκαναν κάτι καλό, γνωστοποιώντας στους Αμερικανούς ότι η εμμονή της κυβέρνησης Biden με την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τον χειρότερο γεωπολιτικό εφιάλτη της Αμερικής – την εδραίωση του άξονα Ρωσίας – Κίνας, και σε επόμενη φάση την εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν που θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλια ενός σταθερού Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού, η παγκόσμια σημασία των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φυσικά, οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και τις πολεμικές προσπάθειες εναντίον της Ρωσίας.
Αλλά ο συνολικός αριθμός τους μειώνεται σταδιακά….

Ακόμη και η δικομματική πολιτική υποστήριξη για την Ουκρανία στις ΗΠΑ δείχνει τώρα κάποιες ρωγμές.
Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν τώρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ.

Μειώνεται η στήριξη στην Ουκρανία

Μια δημοσκόπηση έδειξε, «τον Μάρτιο του 2022, οι μισοί πολίτες των ΗΠΑ, σε ανάλογα ποσοστά μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, είδαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως σημαντική απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ωστόσο τον Ιανουάριο 2023, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 35% μεταξύ των Αμερικανών.
Ενώ σημειώθηκε πτώση και στα δύο κόμματα, η μείωση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ήταν πιο απότομη:
Για τους Ρεπουμπλικάνους η άποψη ότι η εισβολή των ρώσων ήταν σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ μειώθηκε από 51% περίπου στην αρχή του πολέμου σε 29% τον Ιανουάριο του 2023».
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πλέον ότι οι ΗΠΑ, παρέχουν υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία….
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα οι Ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη ήταν 9% τον Μάρτιο του 2022, αυξήθηκαν σε 17% τον Μάιο του 2022, σε 32% τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε 40% τον Ιανουάριο του 2023.

Είναι σημαντικό ότι ακόμη και εκείνοι οι Ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Biden για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία αλλάζουν τώρα τις απόψεις τους.
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο κυβερνήτης της Φλόριντα DeSantis, ο βασικός αντίπαλος του πρώην προέδρου Trump για την προεδρία, κατέστησε σαφές ότι ευθυγραμμίζεται με εκείνους που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Ενώ οι ΗΠΑ έχουν πολλά ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα - διασφάλιση των συνόρων μας, αντιμετώπιση της κρίσης ετοιμότητας στο στρατό μας, επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας και έλεγχος της οικονομικής, πολιτιστικής και στρατιωτικής ισχύος της Κίνας - μπλέκονται περαιτέρω σε μια εδαφική διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που δεν αποτελεί ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ», επεσήμανε πρόσφατα ο DeSantis.

Μπορεί να σημειωθεί ότι από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Δεκάδες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μελών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχουν επίσης μεγάλα πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία.

Αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς ξεκάθαρο νικητή (στην πραγματικότητα, νικητής θα είναι η Ρωσία), οι στρατιωτικές αδυναμίες και των δύο μερών έχουν έρθει στην επιφάνεια.
Ο πόλεμος έχει επίσης αποκαλύψει την εξάντληση των αποθεμάτων κρίσιμων πυρομαχικών, ακόμη και οι ΗΠΑ δίνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν πυρομαχικά.

Όπως επισημαίνει ο John Daniel Davidson, Senior Editor στο «The Federalist», «Ποιο είναι το σχέδιο εάν (και πραγματικά, πότε) η Κίνα αποφασίσει να εισβάλει στην Ταϊβάν;
Κανείς δεν φαίνεται να έχει μια απάντηση - ή ακόμη και να φαίνεται πρόθυμος να αναγνωρίσει ένα πρόβλημα.

«Ούτε οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν απάντηση στην ολοένα και πιο προφανή πραγματικότητα ότι η αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία σπρώχνει την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και βοηθά στην επιτάχυνση ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Κίνας για να αμφισβητήσει το αποθεματικό νομισματικό καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ και να εισάγει μια νέα πραγματικότητα που στηρίζεται στον πολυπολικό κόσμο.

«Εν τω μεταξύ, η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται στις ΗΠΑ, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να πλήττει σκληρά τις αμερικανικές οικογένειες, τις αμερικανικές τράπεζες να πτωχεύουν και κάποιοι μιλάνε για επικείμενη ύφεση».

Ουκρανία και διαφθορά

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα δισεκατομμύρια της βοήθειας προς την Ουκρανία χρησιμοποιούνται σωστά από την ηγεσία της Ουκρανίας μια χώρα διαβόητη στην διαφθορά.

Το ουκρανικό κράτος είναι εκπληκτικά διεφθαρμένο, κάτι που δεν έχει αλλάξει υπό τον Πρόεδρο Zelensky και μπορεί να είναι πολύ χειρότερο τώρα, δεδομένης της τεράστιας βοήθειας των ΗΠΑ που ξεπλένεται στη Ουκρανία.
Μπορεί η Ουκρανία να εξελιχθεί σε αξιόπιστο εταίρο ή θα παραμείνει στον βούρκο της διαφθοράς;

Πώς να αποφύγετε ένα παρατεταμένο πόλεμο

Οι εμπειρογνώμονες από το ινστιτούτο σκέψης των ΗΠΑ RAND Corporation σε ανάλυση του επικεντρώνεται πως οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν ένα παρατεταμένο πόλεμο.
Το RAND Corporation υποστηρίζει ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί απλά η Ρωσία δεν θα εξαντληθεί.

Το RAND Corporation εκτιμάει ότι ο κύριος στόχος του Biden να ανακτήσει η Ουκρανία τα χαμένα εδάφη της από τη Ρωσία μπορεί να μην είναι κατάλληλη επιδίωξη, καθώς είναι πολύ στενά εστιασμένη με την πορεία του πολέμου.

«Ο εδαφικός έλεγχος, αν και είναι εξαιρετικά σημαντικός για την Ουκρανία, δεν είναι η πιο σημαντική διάσταση του μέλλοντος του πολέμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμπεραίνουμε ότι, εκτός από την αποτροπή πιθανής κλιμάκωσης σε πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ ή χρήσης πυρηνικών από την Ρωσία, η αποφυγή ενός μακροχρόνιου πολέμου πρέπει να αποτελεί επίσης υψηλή προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να υποστηρίζουν οι ΗΠΑ τις εδαφικές βλέψεις της Ουκρανίας.

«Επιπλέον, η ικανότητα των ΗΠΑ να διαχειρίζονται εκεί που τελικά κρίνεται η μάχη είναι πολύ περιορισμένη, καθώς ο αμερικανικός στρατός δεν εμπλέκεται άμεσα στις μάχες.
Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες… δεν έχουν μόνο το εδαφικό… για να επηρεάσει την τροχιά του πολέμου.

«Έχουμε αναφέρει πιο ισχυρά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να κατευθύνει τον πόλεμο προς μια τροχιά που προωθεί καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να καθορίσουν άμεσα την εδαφική έκβαση του πολέμου, θα έχουν άμεσο έλεγχο σε αυτές τις πολιτικές», γράφουν οι Samuel Charap και Miranda Priebe του RAND Corporation.


Υπογραμμίζουν τη σημασία να «τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Και αυτό θα είναι δυνατό εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν τη δυναμική του πολέμου, «ξεκαθαρίζοντας τα σχέδιά τους για μελλοντική υποστήριξη στην Ουκρανία, δεσμευόμενες οι ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας σχετικά με την ουδετερότητα της χώρας και θέτοντας όρους για ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Ρωσία (τα δύο τελευταία εξυπηρετούν και τα ρωσικά συμφέροντα».

Το RAND Corporation υποστηρίζει ότι μια συνθήκη ειρήνης θα συνεπαγόταν συμβιβασμούς κατόπιν διαπραγματεύσεων σε ορισμένα από τα βασικά πολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται για τις δύο πλευρές.
Εάν οι ΗΠΑ δεν ευθυγραμμιστούν πλήρως με την Ουκρανία θα ήταν πιθανότατα κεντρικής σημασίας για τη Ρωσία.
Η Ουκρανία θα ήθελε ισχυρές δεσμεύσεις της Δύσης για την ασφάλειά της, καθώς δεν εμπιστεύεται τη Ρωσία ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Μια διευθέτηση θα μπορούσε να καλύψει άλλα θέματα, όπως ένα ταμείο ανοικοδόμησης, το διμερές εμπόριο, τα πολιτιστικά θέματα και την ελευθερία κινήσεων ανθρώπων και αγαθών, καθώς και τις προϋποθέσεις για την άρση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Το RAND Corporation, φυσικά, παραδέχεται ότι σε μια συνθήκη ειρήνης θα πρέπει η Ουκρανία να αποδεχθεί ότι δεν θα πάρει πίσω όλα τα χαμένα εδάφη της.
«Αλλά το βασικό αποτέλεσμα θα ήταν η επιστροφή σε κάποιο βαθμό κανονικών σχέσεων μεταξύ των πρώην εμπόλεμων.

«Είναι σημαντικό ότι τα μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να διαφωνήσουν για το καθεστώς ορισμένων εδαφών, ακόμη και όταν συνάπτουν όρους για άλλα ζητήματα.
Για παράδειγμα, η Σοβιετική Ένωση και η Ιαπωνία εξομάλυναν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις το 1956, αλλά οι εδαφικές διαφορές μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας δεν επιλύθηκαν ποτέ.

«Μια πολιτική διευθέτηση δεν χρειάζεται να επιλύσει οριστικά όλες τις διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Πρέπει όντως να αντιμετωπίσει αρκετές από αυτές τις διαφορές για να βελτιώσει ποιοτικά την ευρύτερη σχέση μεταξύ των εμπόλεμων χωρών».
Οι απόψεις του RAND Corporation έχουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και εκτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης