Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάψει να πάσχει από «ουγγροφοβία», δεν αποδέχεται τη λαϊκή βούληση

ΥΠΕΞ Ουγγαρίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάψει να πάσχει από «ουγγροφοβία», δεν αποδέχεται τη λαϊκή βούληση
Ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία χωρίς κοινοβουλευτική ψήφο και την αλλαγή του νόμου για τις εκλογές στη Γερμανία με απλή πλειοψηφία, είναι «γελοίο» να μιλάμε για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στο Ουγγαρία
Σχετικά Άρθρα
Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την «ουγγροφοβική συμπεριφορά» που προκαλεί το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να «χωνέψουν» την απόφαση των Ούγγρων στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, μιλώντας στην ουγγρική τηλεόραση τη Κυριακή 16 Απριλίου 2023
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για τις Βρυξέλλες να σταματήσουν την ουγγροφοβική συμπεριφορά τους, είναι σαφές ότι δυσανασχετούν από το γεγονός ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στις ουγγρικές διαδικασίες, δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του ουγγρικού λαού…
Στην πραγματικότητα , η κατάσταση είναι τέτοια που οι Βρυξέλλες δεν έχουν προβλήματα με συγκεκριμένες πράξεις, αλλά με την ουγγρική λαϊκή βούληση γενικότερα», είπε ο Szijjártó.
Ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία χωρίς κοινοβουλευτική ψήφο και την αλλαγή του νόμου για τις εκλογές στη Γερμανία με απλή πλειοψηφία, είναι «γελοίο» να μιλάμε για παραβιάσεις του νόμου στο Ουγγαρία, και χαρακτήρισε «ψευδή προβλήματα» τους ισχυρισμούς των Βρυξελλών λόγω της συμμετοχής Ούγγρων πολιτικών στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων.
«Στη διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουγγαρίας, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για νομικά γεγονότα. Εάν επρόκειτο για αυτά, θα είχαμε λάβει έναν κατάλογο, θα τον μελετούσαμε σωστά, θα το είχαμε εξετάσει, θα το συζητούσαμε, φυσικά, και θα αποδεχόμασταν αυτό που θεωρούμε Αλλά δεν πρόκειται για αυτό», δήλωσε ο Szijjarto.

Δεν αποδέχονται τη βούληση του ουγγρικού λαού

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «οι Βρυξέλλες απλώς δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν τη βούληση του ουγγρικού λαού», ο οποίος στις εκλογές προτίμησε «ένα δεξιό, εθνικά προσανατολισμένο, ειρηνευτικό, χριστιανοδημοκρατικό , πατριωτική κυβέρνηση».
«Στην Ουγγαρία, μια τέτοια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δεκατρία χρόνια.
Οιι άνθρωποι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους στις εκλογές και στις Βρυξέλλες απλά δεν μπορούν να χωνέψουν και να καταπιούν αυτό, ότι μια δεξιά , η χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να έχει επιτυχία», τόνισε.

Εκπαιδευτικά ιδρύματα

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Ουγγαρία για τον τερματισμό της χρηματοδότησης ορισμένων ουγγρικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, εάν υψηλόβαθμοι πολιτικοί συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια αυτών των πανεπιστημίων.
Μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ούγγρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Tibor Navracic δήλωσε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να εγκρίνει τις απαραίτητες νομικές πράξεις σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών πανεπιστημίων, οι οποίες θα επιτρέψουν στα ουγγρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Νωρίτερα στις ουγγρικές κοινοβουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022, η συμμαχία Fidesz-Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Fidesz-CDPP), υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Orban, κέρδισε 135 από τις 199 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και διατήρησε τη συνταγματική πλειοψηφία για τρίτη φορά στην μια σειρά.
Μετά τις εκλογές, το ουγγρικό κοινοβούλιο επανεξέλεξε τον Viktor Orban ως πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ηγείται της κυβέρνησης για πέμπτη φορά στην καριέρα του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης