Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Πολωνία και την Ουγγαρία, η Bουλγαρία εξετάζει embargo στα ουκρανικά σιτηρά

Μετά την Πολωνία και την Ουγγαρία, η Bουλγαρία εξετάζει embargo στα ουκρανικά σιτηρά
Την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 ο υπουργός Γεωργίας Yavor Gechev θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Rumen Radev προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Βουλγαρία, μετά την Ουγγαρία και την Πολωνία, εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Yavor Gechev, σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων  (BTA).
«Είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα βουλγαρικά συμφέροντα, ειδικά όταν δύο κράτη αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τη Δευτέρα  17 Απριλίου ο Gechev περιμένει αναφορές για τη νομιμότητα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από άλλες χώρες και την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 αναμένει να συζητήσει την κατάσταση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Rumen Radev.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία εν μέσω διαμαρτυριών από ντόπιους αγρότες, ανακοίνωσαν την αναστολή των εισαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα.

Η διαμαρτυρία 

Στα τέλη Μαρτίου, οι αρχηγοί κυβερνήσεων ορισμένων κρατών της ΕΕ απευθύνθηκαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der leyen, με αίτημα να παρέμβει στην κρίση που προκλήθηκε από την εισροή σιτηρών από τη μετασοβιετική δημοκρατία.
Στην επιστολή, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας επεσήμαναν την άνευ προηγουμένου αύξηση των εισαγωγών δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, αυγών, πουλερικών, ζάχαρης, χυμού μήλου, μούρων, μήλων, αλευριού, μελιού και ζυμαρικών.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οργανώσεις που εκπροσωπούν τους Πολωνούς αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για το ότι τα σιτηρά που εισάγονται από την Ουκρανία για μετέπειτα εξαγωγή σε άλλες χώρες πωλούνται στη χώρα προκαλούντας αθέμιτο ανταγωνισμό..
Οι αγρότες είπαν ότι τα ουκρανικά σιτηρά ήταν ανεπαρκούς ποιότητας, εξαιτίας αυτού οι τιμές για τα τοπικά προϊόντα μειώθηκαν απότομα και μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος αποθήκευσης για μια νέα καλλιέργεια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πολωνική πλευρά, περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εισήχθησαν στη δημοκρατία από την Ουκρανία τον περασμένο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης