Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόφαση - σταθμός για την Ολλανδία: Επεκτείνει την ευθανασία... στα παιδιά, όλων των ηλικιών

Απόφαση - σταθμός για την Ολλανδία: Επεκτείνει την ευθανασία... στα παιδιά, όλων των ηλικιών
Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Υγείας, αυτό θα ισχύει για «μια μικρή ομάδα περίπου πέντε έως 10 παιδιών» ετησίως.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τον νόμο της για την ευθανασία για να επιτρέψει στους γιατρούς τη δυνατότητα να βάλουν τέλος στη ζωή παιδιών ηλικίας μεταξύ ενός και 12 ετών που πάσχουν από ανίατη νόσο.
Η αλλαγή του νόμου περιλαμβάνει την προσαρμογή ενός υπάρχοντος πρωτοκόλλου από την κυβέρνηση και δεν απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση.

Χρόνιο αίτημα

Η απόφαση έρχεται μετά από χρόνια αιτημάτων ορισμένων Ολλανδών γιατρών για μείωση του ορίου ηλικίας των 12 ετών για ευθανασία, καθώς και συζήτηση εντός του υπουργικού συμβουλίου.
«Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο θέμα που ασχολείται με οδυνηρές καταστάσεις που δεν θα επιθυμούσατε σε κανέναν», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Ernst Kuipers.
«Είμαι ικανοποιημένος που μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καταλήξαμε σε μια λύση με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που πάσχουν από ανίατη νόσο, τους γονείς τους και επίσης τους ασκούμενους».

Ευθανασία για παιδιά σε τελικό στάδιο νόσου

Οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν για τα παιδιά που πάσχουν από ασθένεια σε τελικό στάδιο που υποφέρουν από αφόρητους πόνους από την ασθένειά τους και για τα οποία η παρηγορητική φροντίδα δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.
Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Υγείας, αυτό θα ισχύει για «μια μικρή ομάδα περίπου πέντε έως 10 παιδιών» ετησίως.
Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, «Το τέλος της ζωής για αυτήν την [ηλικιακή] ομάδα είναι η μόνη λογική εναλλακτική λύση στα αφόρητα και απελπιστικά βάσανα του παιδιού».

Δεύτερη χώρα που επιτρέπει την ευθανασία για μικρά παιδιά

Επί του παρόντος, στην Ολλανδία, η ευθανασία υπόκειται σε αυστηρά κριτήρια και επιτρέπεται σε βρέφη μικρότερα των 12 μηνών και σε παιδιά άνω των 12 ετών—αν και πρέπει να λάβουν τη γονική συναίνεση εάν είναι κάτω των 16 ετών.
Για τους εφήβους 16 και 18 θα πρέπει να δίνουν έγκριση και οι γονείς.
Οι γιατροί που πραγματοποιούν ευθανασία πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι ο ασθενής που ζήτησε υποβοηθούμενο θάνατο το έκανε οικειοθελώς και ότι η ταλαιπωρία του είναι αφόρητη και δεν έχει καμία πιθανότητα βελτίωσης.

Η Ολλανδία ακολουθεί το... Βέλγιο

Οι τελευταίες αλλαγές στην Ολλανδία για τη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ευθανασία δεν είναι άνευ προηγουμένου—το Βέλγιο έγινε το 2014 η πρώτη χώρα που ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία για μικρά παιδιά, με τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με το ολλανδικό πρωτόκολλο, εάν το παιδί δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του, η ευθανασία μπορεί να συνεχιστεί με την άδεια των γονέων, σε συνεννόηση με έναν γιατρό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Axel Dees.
Η Ολλανδία το 2002 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία.
Το Βέλγιο ακολούθησε αμέσως μετά, την ίδια χρονιά.
Στην Ολλανδία, όλες οι περιπτώσεις ευθανασίας πρέπει να αναφέρονται στις ιατρικές επιτροπές.

Πενταπλάσιος ο αριθμός των θανάτων από ευθανασία

Το 2022, μόνο ένα περιστατικό ευθανασίας για ανήλικο ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών αναφέρθηκε στην Ολλανδία, δείχνουν στοιχεία από περιφερειακά συμβούλια αναθεώρησης ευθανασίας.
Συνολικά, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περισσότεροι από 8.720 άνθρωποι ή το 5,1% των συνολικών θανάτων ήταν μέσω ευθανασίας στην Ολλανδία το 2022 - η πλειοψηφία (57,8%) των οποίων έπασχε από ανίατο καρκίνο.
Αυτό ήταν μια αύξηση 13,7% από τον αναφερόμενο αριθμό θανάτων από ευθανασία το 2021 σε 7.666 αναφορές.
Από τότε που νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η ευθανασία, ο αριθμός των θανάτων από ευθανασία στην Ολλανδία έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί (480,44%).
Το 2003 καταγράφηκαν 1.815 θάνατοι από ευθανασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης