Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στη Δύση: Μετά την Πολωνία και η Ουγγαρία επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία

Ρήγμα στη Δύση: Μετά την Πολωνία και η Ουγγαρία επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία
Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Μετά την Πολωνία και η κυνέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Istvan Nagy σε γραπτή δήλωσή του αργά το Σάββατο 15 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου TASS την Κυριακή 16 Απριλίου 2023.
Σύμφωνατις δηλώσεις του, η κυβέρνηση αποφάσισε να «απαγορεύσει προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών, ελαιούχων φυτών και ορισμένων άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία».
Η κίνηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να λάβει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαιρετικά φθηνών ουκρανικών σιτηρών που πλημμύρισαν τις ευρωπαϊκές αγορές και ανταγωνίζεται τη εγχώρια παραγωγή.
Ο Nagy είπε ότι η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Προστασία των αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωγισμό

Ο υπουργός εξήγησε την κίνηση με την ανάγκη προστασίας των Ούγγρων αγροτών, οι οποίοι υφίστανται απώλειες λόγω της εισροής φθηνών ουκρανικών τροφίμων.
Σύμφωνα το σκεπτικό της απόφασης, η Ουκρανία χρησιμοποιεί γεωργικές τεχνολογίες, «οι οποίες δεν επιτρέπονται πλέον στην ΕΕ» και της δίνουν τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος παραγωγής  και να πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές με «μεγάλες ποσότητες πουλερικών, αυγών και μελιού, εκτός από σιτηρά και έλαια».
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες της Κεντρικής Ευρώπης «δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους», επισήμανε ο Nagy.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα όσο ισχύει η απαγόρευση, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η Ουγγαρία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει «δίκαιους όρους ανταωνισμού» για την ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε ο Nagy. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πάντα στο πλευρό των εγχώριων αγροτών και θα προστατεύει τον εθνικό αγροτικό τομέα.

Ενιαία αγορά

Την Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις αγορές ουκρανικών σιτηρών και για την επιβολή δασμών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.
Να σημειωθεί ότι μέρος των ουκρανικών σιτηρών, που προορίζεται κυρίως για παράδοση σε αφρικανικά κράτη, καταλήγει σε ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούνται ως οδός διέλευσης προς τις τρίτες χώρες.
Η Πολωνία έλαβε παρόμοια απόφαση το Σάββατο 15 Απριλίου, ενώ η Σλοβακία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση επεξεργασίας και πώλησης ουκρανικών σιτηρών στις 13 Απριλίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης