Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που δεν αναχαιτίζεται και φτάνει στην «καρδιά» των ΗΠΑ

Αποκάλυψη: Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που δεν αναχαιτίζεται και φτάνει στην «καρδιά» των ΗΠΑ
Το Πεκίνο πραγματοποίησε μια δοκιμή με τον τελευταίο προηγμένο πειραματικό πύραυλο, τον DF-27 ICBM
Σχετικά Άρθρα
Ανάμεσα σε μια θάλασσα αποκαλύψεων που έγιναν με τη «διαρροή» των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου, ξεχωρίζει η αποκάλυψη πως η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς με το όνομα «DF-27» που μπορεί να διεισδύσει στην ηπειρωτική άμυνα των ΗΠΑ.
Αν και οι αποκαλύψεις που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, τα απόρρητα έγγραφα προσφέρουν επίσης μια σημαντική οπτική στους κινδύνους ασφαλείας που θέτει στις ΗΠΑ η Κίνα, γράφουν οι Eurasian Times.
Για παράδειγμα αποκαλύπτεται πώς η Κίνα είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει φονικά όπλα στη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, το πιο συγκλονιστικό είναι η μυστική δοκιμή του DF-27 ICBM της Κίνας, την οποία η χώρα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δημοσιοποίησαν.
Η Washington Post ανέφερε ότι το Πεκίνο πραγματοποίησε μια δοκιμή με τον τελευταίο προηγμένο πειραματικό πύραυλο, τον DF-27 ICBM, στις 25 Φεβρουαρίου 2023.

Εξουδετερώνει την άμυνα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, ο πύραυλος πέταξε για 12 λεπτά πάνω από 2.100 χιλιόμετρα και είχε «μεγάλη πιθανότητα» να παραβιάσει τα αμερικανικά αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων.
Οι διαρροές έχουν, επομένως, αποκαλύψει τα τεράστια άλματα που έχει κάνει το Πεκίνο στο υπερηχητικό του πρόγραμμα.
«Ο DF-27 έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ικανότητα της Κίνας να απειλεί στόχους πέρα από τη Δεύτερη Αλυσίδα Νησιών και έχει μεγάλη πιθανότητα να διεισδύσει στην άμυνα βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πενταγώνου της 28ης Φεβρουαρίου η οποία «διέρρευσε».
Νωρίτερα, μια έκθεση του υπουργείου Άμυνας των σημείωνε το 2021 ότι ο πύραυλος είχε βεληνεκές από 5.000 έως 8.000 χιλιόμετρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο DF-27 μπορεί να φτάσει σε οποιονδήποτε στόχο στην Ανατολική ή Νοτιοανατολική Ασία και σε σημαντικό τμήμα του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ, όπου βρίσκονται στρατηγικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.
Ο νέος πύραυλος έχει μια ικανότητα «υπερηχητικής ολίσθησης» εκτός από το αυξημένο βεληνεκές του, καθιστώντας τον πιο ισχυρό «δολοφόνο» από τους προκατόχους του, καθώς μπορεί να ελίσσεται για να ξεφύγει από την αμερικανική και συμμαχική αντιπυραυλική άμυνα.
Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τελευταίο υπερηχητικό πύραυλο παραμένουν σπάνιες, ορισμένες προηγούμενες αναφορές έχουν προσδιορίσει ότι ο DF-27 ανήκει στην ίδια τρίτης γενιάς στρατηγικών πυρηνικών όπλων της Κίνας με τον DF-41.
Οι αναφορές επισημαίνουν επίσης ότι η εμβέλεια 4.500–7.000 χιλιομέτρων του DF-27 είναι συγκρίσιμη με αυτή των DF-4 ή DF-4A.
Αναμένεται να είναι εξοπλισμένο με υπερηχητικό όπλο σχεδιασμένο και δοκιμασμένο για επίθεση στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ ή σε ναυτική εγκατάσταση στη Χαβάη.
china_b.jpg

Η υπερηχητική απειλή της Κίνας αυξάνεται

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη κινεζική υπερηχητική δοκιμή που έχει αναστατώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2021, η Κίνα δοκίμασε έναν πύραυλο με πυρηνική ικανότητα που έφερε ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης που έκανε τον γύρο του κόσμου και έχασε τον επιδιωκόμενο στόχο με πολύ κοντινό περιθώριο.
Μια δεύτερη δοκιμή φέρεται να διενεργήθηκε αμέσως μετά. Ο στρατηγός John Hyten, αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε στο CBS News σχολιάζοντας τη δοκιμή υπερηχητικών όπλων της Κίνας ότι οι δοκιμές «θα πρέπει να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος» στις ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο από τότε παρακολουθεί έντονα την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης