Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rubino (οικονομολόγος): Το αιματοκύλισμα άρχισε – Η θανάσιμη σπείρα ξεκίνησε από την αγορά εμπορικών ακινήτων και θα σαρώσει τα πάντα όπως το 1929

Rubino (οικονομολόγος): Το αιματοκύλισμα άρχισε –  Η θανάσιμη σπείρα ξεκίνησε από την αγορά εμπορικών ακινήτων και θα σαρώσει τα πάντα όπως το 1929
Το τύπωμα δολαρίων από τη Fed και ο εφιάλτης του υπερπληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Οικονομικό κραχ των ίδιων ή ακόμη και μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτό της δεκαετίας του 1930 προβλέπει ο αναλυτής και οικονομικός συγγραφέας John Rubinο
Επισήμανε σε δηλώσεις του τον Φεβρουάριο, «Βρισκόμαστε σε μια θανάσιμη σπείρα ανεξόφλητου χρέους και καταστροφής των οικονομικών αξιών» που θα επιβάλει δραματικές αλλαγές στον κόσμο.
Με τη κρίση να ξεκινά σε πρώτο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό τομέα, επειδή τον Μάρτιο, η Silicon Valley Bank (SVB) εξαγοράστηκε και η FDIC και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναγκάστηκαν προκειμένου να σταματήσουν τις μαζικές εκροές των καταθέσεων να προσφέρουν ασφάλιση σε όλο τον τραπεζικό σύστημα για ποσά μέχρι 250.000 δολ..
Τα οικονομικά προβλήματα δεν έχουν τελειώσει, το αντίθετο βρίσκονται στη στην εκκίνησή τους όπως εξηγεί ο Rubino,
«Βασικά, τα επιτόκια ήταν τεχνητά χαμηλά εδώ και μια δεκαετία…

Η μαύρη τρύπα στην αγορά των εμπορικών ακινήτων 

Εκείνη την εποχή, οι αριθμοί κτιρίων γραφείων αυξήθηκαν σε ανορθολογικό βαθμό και χρηματοδοτήθηκαν με πολύ χαμηλά επιτόκια...
Τώρα, τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείων εκτινάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα κτίρια γραφείων δεν είναι πλέον κερδοφόρα.
Τα χρέη που έχουν με επιτόκια 2% με 3% τώρα πρέπει να μεταφερθούν στο 5%, 6% ή 7%.
Αυτό σημαίνει ότι ένα ήδη ασύμφορο κτίριο γραφείων θα είναι ακόμη πιο ασύμφορο λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων.
Τώρα, θέλουν να πουλήσουν αυτόν τον χώρο γραφείων και οι μείωσεις τιμών που πρέπει να γίνουν για να γίνει μια συμφωνία είναι 30% έως 50%...
Κάποιοι επισημαίνουν ότι έχουν μειωθεί ακόμη και κατά 80%...

Οι τοπικές και περιφερειακές τράπεζες είχαν ήδη τα προβλήματά τους τον περασμένο μήνα, αλλά θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα όταν όλα αυτά τα κτίρια αποδειχθούν ότι δεν αξίζουν σχεδόν όσο πιστεύαμε ότι αξίζουν.
Το κόστος που θα κλήθουν να καταβάλουν τα συναξιοδοτικά funds θα είνα εξοφερνικό,,,

Δημιουργική  καταστροφή ή απλώς καταστροφή

Έτσι, η ακίνητη περιουσία μπορεί να είναι ο καταλύτης  σε αρκετούς άλλους τομείς...
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει την κρίση να εξελιχθεί με βάση των αρχλης της δημοιουργική καταστοφής και να έχει μια κρίση όπως το κράχ του 1930 ή να διασώσει τους πάντες με κόστος την άνοδο του πληθωρισμού και την πτώση του δολαρίου».
Ο Rubino λέει: Δεν υπάρχει λύση....
"Δεν υπάρχει τρόπος να ξαναγεμίσουμε αυτά τα κτίρια.
Δεν υπάρχει τρόπος να τα αναχρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος χωρίς να χρεοκοπήσουμε.
..
Κάποια στιγμή φέτος θα επιστρέψουμε στην αρνητική ανάπτυξη και θα είναι λουτρό αίματος.
Δεν υπάρχει λύση, και υπεύθυνοι βλέπουν το παγόβουνο να έρχεται και δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν για αυτό...

Το επόμενο πακέτο διάσωσης και το τύπωμα δολαρίων

Αυτός είναι ο τομέας που θέλουμε να παρακολουθήσουμε και θα είναι ο καταλύτης για την επόμενη μεγάλη κρίση...
Το επόμενο πακέτο διάσωσης θα φέρει την εκτύπωση πολλών δολαρίων δολάρια, και αυτό ωθεί προς τα κάτω το δολάριο, και μετά, βρισκόμαστε στη σπείρα του θανάτου όπου δεν υπάρχει λύση. 
Αυτό είναι εκεί έξω και περιμένει να συμβεί, μια διάσωση τόσο τεράστια που τρομάζει τους κατόχους νομίσματος και ομολόγων του Δημοσίου.
Τότε τελείωσε το παιχνίδι...
Αυτό είναι απλώς ένα ερώτημα πότε το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι.
Αυτή είναι πραγματικά η κατάστασή μας αυτή τη στιγμή».
Στμπεραίνοντας, ο Rubino λέει:
«Αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη εξέλιξη από αυτό που συμβαίνει με το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα.
Αυτό είναι το τέλος ενός παγκόσμιου νομισματικού πειράματος που πρόκειται να ολοκλήρωθεί με ένα πολύ θεαματικό τέλος.
Έναν Αρμαγεδδωνα που θα καταστρέψει την αξία των περιουσιακών στοίχειων που έγινε φούσκα με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.
Αυτό δεν θα είναι ευχαριστο θέμασμα να το βλέπεις».
Ο Rubino συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποκτήσουν απτά περιουσιακά στοιχεία όπως είδη διατροφής, νερό, εργαλεία, χρυσό, ασήμι, τίτλο αυτοκινήτου και κήπο, για να αναφέρουμε μερικά.
«Πρέπει να είμασε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα», επισημαίνει επισείονται τον φόβο για την πρωτοφανή επέκταση των συνθηκών ακραίας φτώχεια στον κόσμο.

Morgan Stanley: Το βουνό.. χρέους του 1,5 τρισ δολ. 

Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι μπροστά μας και στο επίκεντρο (σ.σ. μιας νέας τραπεζικής κρίσης)» για τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων - από κτίρια γραφείων έως καταστήματα και αποθήκες – σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον James Egan, σε ένα σημείωμα που εξέδωσαν για τους επενδυτές στις Αρχες Απριλίου.
«Ο βουνό του χρέους είναι μπροστά μας.
Το ίδιο και οι σχετικοί κίνδυνοι».
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις των γραφείων και των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 40% (από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων εκ μέρους των δανειοληπτών.
Επιπρόσθετα οι μικρές και περιφερειακές τράπεζες -η μεγαλύτερη πηγή πίστωσης στον κλάδο πέρυσι- έχουν κλονιστεί από τις μαζικές εκροές καταθέσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, εγείροντας ανησυχίες όσον αφορά την ικανότητά τους να παρέχουν χρηματοδότηση στους δανειολήπτες.

Το βουνό… του χρέους πρόκειται να χειροτερέψει

Οι λήξεις των δανείων ανεβαίνουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 550 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι περιφερειακές τράπεζες κατέχουν επίσης περισσότερους από τους μισούς τίτλους που υποστηρίζονται από δάνεια σε εμπορικά ακίνητα - πρόκειται ομόλογα που υποστηρίζονται από δάνεια ακινήτων και εκδίδονται από οντότητες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως η Fannie Mae - αυξάνοντας επικίνδυνα την έκθεσή τους στον κλάδο.
«Ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει οι τράπεζες σε αυτό το οικοσύστημα, όχι μόνο ως δανειστές αλλά και ως αγοραστές», θα επιδεινώσει το κύμα αναχρηματοδότησης που έρχεται, επισήμαναν οι αναλυτές.

Η αύξηση των επιτοκίων και οι ανησυχίες για αθέτηση υποχρεώσεων έχουν ήδη βλάψει τις συμφωνίες για τα CMBS.
Να σημειωθεί ότι οι εμπορικοί τίτλοι με υποθήκη (Commercial Mortgage-Backed Securities - CMBS) είναι επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος που υποστηρίζονται από υποθήκες σε εμπορικά ακίνητα και όχι σε οικιστικά ακίνητα.
Η CMBS μπορεί να παρέχει ρευστότητα τόσο σε επενδυτές ακινήτων όσο και σε εμπορικούς δανειστές.
Επειδή δεν υπάρχουν κανόνες για την τυποποίηση των δομών του CMBS, οι αποτιμήσεις τους μπορεί να είναι δύσκολες. Οι υποκείμενοι τίτλοι της CMBS μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εμπορικών υποθηκών διαφορετικών όρων, αξιών και τύπων ιδιοκτησίας—όπως κατοικίες για πολλές οικογένειες και εμπορικά ακίνητα.
Το CMBS μπορεί να προσφέρει μικρότερο κίνδυνο προπληρωμής από ό,τι οι τίτλοι που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια (RMBS), καθώς ο όρος για τα εμπορικά στεγαστικά δάνεια είναι γενικά καθορισμένος.
Οι πωλήσεις των τίτλων χωρίς κρατική υποστήριξη μειώθηκαν περίπου 80% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης