Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάγγελμα Macron Δευτέρα 17/4 για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αναγγελία νέων απεργιών

Διάγγελμα Macron Δευτέρα 17/4 για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αναγγελία νέων απεργιών
Αντιδράσεις για τον Νόμο που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης στα 64
Σχετικά Άρθρα
Με την αντιπολίτευση να τον καταγγέλλει για τη σπουδή που επέδειξε σε σχέση με τη θέσπιση του νέου νόμου για το συνταξιοδοτικό δημοσιεύοντας τον στην εφημερίδα της κυβερνήσεως λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» του Συνταγματικού Συμβουλίου και με τα συνδικάτα να απαντούν αρνητικά στην πρόσκληση τους, για συνάντηση στο Ελιζέ - δίνοντας «ραντεβού στους δρόμους» την Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος Emmanuel Macron θα απευθύνει τη Δευτέρα το βράδυ διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, θέλοντας εμφανώς να θέσει κάποιο τέλος στις διαδηλώσεις και στις κοινωνικές εντάσεις των τελευταίων μηνών.

Στην Παναγία των Παρισίων

Χθες, επιθεωρώντας κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας τις εργασίες στο τμήμα της Παναγίας των Παρισίων που είχε καταστραφεί λόγω πυρκαγιάς απέφυγε να αναφερθεί απ ευθείας στο συνταξιοδοτικό, είπε ωστόσο, πως όταν πριν από τέσσερα χρόνια ανακοίνωνε πως το έργο της αναστύλωσης θα ολοκληρωθεί το 2023 ελάχιστοι τον πίστεψαν και πολλοί τον κατηγόρησαν, αλλά τώρα αποδεικνύεται πως είχε δίκιο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως με τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, (που δεν αφορούσε την ουσία του συνταξιοδοτικού, αλλά το αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν συμβατή προς τις διατάξεις του γαλλικού Συντάγματος), επί της ουσίας ολοκληρώθηκε η επικύρωση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης «δια της δημοκρατικής οδού».

Μια δημοκρατική οδός που ακολουθήθηκε σε μια γαλλική Εθνοσυνέλευση στην οποία η κυβέρνηση δεν διέθετε την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και όπου η αντιπολίτευση δεν διέθετε την απαραίτητη πλειοψηφία για την απόρριψη του.
Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρεί πως η απόφαση του Συμβουλίου είναι μη αμφισβητήσιμη, η Ακροδεξιά Marin Lepen έθεσε θέμα σύνθεσης του Συμβουλίου ενώ ο ηγέτης της αριστερής συμπαράταξης Nupes δήλωσε πως με την απόφαση του το Συμβούλιο έκλινε προς «προεδρική μοναρχία και όχι προς τον κυρίαρχο γαλλικό λαό».

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν τον πρόεδρο Macron ότι περιφρονεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων και προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της Πρωτομαγιάς, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Χθες το βράδυ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και επεισόδια έγιναν σε πολλές γαλλικές πόλεις.
Στο Παρίσι, περίπου 4000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως τέθηκαν σε καθεστώς κράτησης 138 άτομα.

Νόμος τα 64 μετά την υπογραφή Macron 

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με την σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Macron υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο αποκτά πλέον ισχύ νόμου, μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.
Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Macron υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους.
Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Macron να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.
"Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος", διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elisabeth Borne, κάνοντας λόγο για "το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας" του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο "49.3" του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης