Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Σέρβοι της Βοσνίας σχεδιάζουν να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους – Έντονες αντιδράσεις και για ΝΑΤΟ

Γιατί οι Σέρβοι της Βοσνίας σχεδιάζουν να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους – Έντονες αντιδράσεις και για ΝΑΤΟ
«Σκεφτόμαστε με τους πιο σοβαρούς όρους να πάρουμε μια απόφαση για ανακήρυξη ανεξαρτησίας και απόσχιση της Δημοκρατίας μας εκτός εάν επιλυθεί το περιουσιακό ζήτημα», είπε ο επικεφαλής της σερβικής περιοχής
Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Milorad Dodik εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της σερβικής περιοχής, εάν δεν επιλυθεί ένα σοβαρό θέμα με την κυριότητα των εδαφών.
«Σκεφτόμαστε με τους πιο σοβαρούς όρους να πάρουμε μια απόφαση για ανακήρυξη ανεξαρτησίας και απόσχιση της Δημοκρατίας μας εκτός εάν επιλυθεί το περιουσιακό ζήτημα», είπε ο Dodik σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, το εθνικό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει έναν νόμο περί ιδιοκτησίας που θα ισχύει σε ολόκληρη τη Βοσνία, αλλά ο Dodik, ο οποίος είναι πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, λέει πως στερεί από τη σερβική περιοχή στη Βοσνία το δικαίωμα στη γη, τα ποτάμια και τα δάση της.
Η Σερβία -η οποία ήταν σύμμαχος των Σερβοβόσνιων κατά τη διάρκεια του πολέμου- θεωρεί την ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία κρίσιμη για τη λειτουργία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Dodik.
Στην ίδια συνέντευξη ο Dodik απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είπαμε ότι ακολουθούμε τη θέση της Σερβίας σε αυτό το θέμα: η πολιτική μας είναι η ουδετερότητα και η μη ένταξη σε οποιοδήποτε στρατιωτικό μπλοκ.
Το ΝΑΤΟ δεν εξετάζεται καν», σημείωσε ο Dodik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης