Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο γκουρού των αγορών Jeremy Grantham: Σε ελεύθερη πτώση -50% οι μετοχές – Πολλαπλά κραχ την επόμενη διετία

Επιμένει ο γκουρού των αγορών Jeremy Grantham: Σε ελεύθερη πτώση -50% οι μετοχές – Πολλαπλά κραχ την επόμενη διετία
Ο S&P 500 θα «βουτήξει» τουλάχιστον 27%, περίπου στις 3.000 μονάδες, ενώ μπορεί να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος, δήλωσε ο θρύλος της αγοράς και συνιδρυτής της GMO, σε πρόσφατη συνέντευξή του
Σχετικά Άρθρα
Προετοιμαστείτε για την πτώση των αμερικανικών μετοχών, πτώση της οικονομίας και εμφάνιση περισσότερων χρηματοοικονομικών φιάσκο, προειδοποίησε ο Jeremy Grantham.
Ο S&P 500 θα «βουτήξει» τουλάχιστον 27%, περίπου στις 3.000 μονάδες, ενώ μπορεί να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος, δήλωσε ο θρύλος της αγοράς και συνιδρυτής της GMO, σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN.
Στο χειρότερο σενάριο, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει περισσότερο από 50%, στις περίπου 2.000 μονάδες, πρόσθεσε.
Ως γνωστόν πλέον, ο Grantham κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για μια τεράστια φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και προβλέπει ένα καταστροφικό κραχ μέσα στην επόμενη διετία.
Ο βετεράνος επενδυτής είπε στο CNN ότι κάθε «μεγάλη φούσκα» στην Iστορία τελειώνει με οικονομική ύφεση.
Χαρακτήρισε δε «αρκετά δυσοίωνη» την προοπτική να σκάσουν οι φούσκες τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στον τομέα των ακινήτων.
«Οι υφέσεις είναι ήπιες, εάν όλοι κάνουν τα πάντα σωστά και δεν υπάρξουν επιπλοκές», είπε. «Είναι όμως τρομακτικές, αν οι άνθρωποι τα κάνουν όλα λάθος».
Ο Grantham προειδοποίησε ότι η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο μπορεί να είναι μόνον μία από τις πολλές καταστροφές φέτος.

«Kαταστροφή»

Η εν λόγω «καταστροφή» πυροδότησε φόβους για περαιτέρω τραπεζικές καταστροφές και προκάλεσε ανησυχίες ότι οι καταθέτες μπορεί να πανικοβληθούν και να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, προκαλώντας μια πιστωτική κρίση τέτοια που θα πλήξει βάναυσα τα εμπορικά ακίνητα και άλλους τομείς που εξαρτώνται από το χρέος.
«Και άλλοι τομείς θα… σπάσουν
Και ποιος ξέρει τι θα είναι…», είπε ο Grantham.
«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Όταν οι μεγάλες φούσκες σκάνε, ασκούν μεγάλη πίεση στο σύστημα», συνέχισε, συγκρίνοντας την καταπόνηση με το νερό που πιέζει ένα φράγμα και απειλεί να σκάσει.
Στη συνέχεια, ο γκουρού των αγορών κατηγόρησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τη διαιώνιση ενός κύκλου από φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και οδυνηρές συντριβές.
Ξανά και ξανά, η κεντρική τράπεζα μείωσε υπερβολικά τα επιτόκια και διοχεύτεσε υπερβολικά χρηματικά ποσά στην οικονομία, είπε.
Ο Grantham ζήτησε από τον Πρόεδρο της Fed Jerome Powell να ενεργήσει περισσότερο σαν τον Paul Volcker.
Ο προκάτοχος του Powell ονομάστηκε «δολοφόνος του δράκου του πληθωρισμού», αφού αύξησε αδυσώπητα τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές τη δεκαετία του 1980.
Ο Grantham επισήμανε επίσης αρκετούς μακροπρόθεσμους, παγκόσμιους αντίθετους ανέμους.
Όπως προειδοποίησε, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων και η γήρανση του πληθυσμού απειλούν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης