Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βράζει η Γαλλία μετά το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό – Σε θέσεις μάχης οι διαδηλωτές, «δεν τελείωσε τίποτα»

Βράζει η Γαλλία μετά το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό –  Σε θέσεις μάχης οι διαδηλωτές, «δεν τελείωσε τίποτα»
Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
Σχετικά Άρθρα
Ανάστατη παραμένει η Γαλλία παρά το πράσινο φως του Συνταγματικού Συμβουλίου στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε στις 14/4/2023 τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις της δεύτερης θητείας του Emmanuel Macron, κατά της οποίας συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εδώ και μήνες.
Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Σε θέσεις μάχης αντιπολίτευση - διαδηλωτές

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν από τον Macron να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.
«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε μεγάλη κινητοποίηση.
Εξάλλου τα συνδικάτα καλούν σε κινητοποιήσεις, που προγραμματίζονται και για τις επόμενες ώρες ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί τις προηγούμενες ώρες έξω από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
france_2.JPG
Ο αγώνας συνεχίζεται

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Ο αγώνας συνεχίζεται», αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean Luc Melenchon, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Marine Le Pen δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε».

Η εισβολή στα γραφεία της Louis Vuitton

Την Πέμπτη (13/4), διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ειδών πολυτελείας στον κόσμο, στο Παρίσι.
Ένας ηγέτης του συνδικάτου είπε: «Προφανώς η κυβέρνησή μας αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, επομένως πρέπει να βρεθούν χρήματα εκεί που είναι, τα οποία είναι σε δισεκατομμύρια σε εταιρείες όπως η LVMH», δήλωσε ο Fabien Villedieu από το συνδικάτο Sud-Rail.

frabce_3.JPG
Διάλογο ζητά ο Macron

Νωρίτερα ο Macron κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη (18/4), «όποια κι αν ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» ανακοίνωσε η προεδρία.
«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης