Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall, λόγω των λιανικών πωλήσεων – Στο -0,21% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,35%

Πτώση στη Wall, λόγω των λιανικών πωλήσεων – Στο -0,21% ο S&P 500, ο Nasdaq -0,35%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street...
Ήπια καθοδικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου, λόγω των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα απόσχουν από την περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής τους - αν και οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης περιόρισαν τα κέρδη.
Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών παραγωγού υποχώρησε περαιτέρω τον Μάρτιο.
Τα στοιχεία, τα οποία ήρθαν μία ημέρα μετά την πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή, ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι επίκειται παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Fund δείχνουν ότι οι αγορές τιμολογούν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάιο, ακολουθούμενη από μια παύση τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος της Fed, Christopher Waller, εξήρε την ανάγκη μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων και τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της έλλειψης προόδου στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι αμερικανικές τράπεζες, με τις JPMorgan, Wells Fargo και Citi να δημοσιεύουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,42%, στις 33.886 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε μείωση 0,21%, στις 4.137 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 0,35%, στις 12.123 μονάδες.
φσδασφδαφσδαφσδ.JPG
Στα επιχειρηματικά, στα 4,99 δισ. δολ. ή 1,23 δολάρια ανά μετοχή αυξήθηκαν τα κέρδη της Wells Fargo για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 3,79 δισ. δολαρίων ή 91 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η BlackRock, λόγω των σημαντικών καθαρών εισροών στο πρώτο τρίμηνο.
Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων σημείωσε κέρδη 7,93 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας το consesus για κέρδη 7,75 δολαρίων ανά μετοχή.
Kαθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 4,6 δισ. δολαρίων ή 2,19 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα 21,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Citigroup για το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 4,3 δισ. δολαρίων ή 2,02 δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
Τέλος, άλμα 52% σημείωσαν τα κέρδη της JPMorgan Chase το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έδωσαν ώθηση στην καταναλωτική της δραστηριότητα, σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 12,62 δισ. δολάρια ή 4,10 δολάρια ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Στα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων και άλλων μεγάλων αντικειμένων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία έχασε έδαφος στο τέλος του πρώτου τριμήνου λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,0% τον περασμένο μήνα, ενώ τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2% αντί για 0,4% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει διολίσθηση των πωλήσεων κατά 0,4%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από αύξηση 0,3% έως μείωση 1,5%.
Οι λιανικές πωλήσεις αφορούν κυρίως αγαθά, τα οποία συνήθως αγοράζονται με πίστωση, και δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% τον Μάρτιο και 0,2% σε ετήσια βάση.
Τον Μάρτιο, η παραγωγή της μεταποίησης και της εξόρυξης μειώθηκε κατά 0,5%.
Ο δείκτης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εκτινάχθηκε κατά 8,4%, καθώς η επιστροφή σε πιο εποχικές καιρικές συνθήκες μετά τον ήπιο Φεβρουάριο ενίσχυσε τη ζήτηση για θέρμανση..
Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε στο 79,8% τον Μάρτιο, ποσοστό που είναι 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της (1972–2022).

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι προσδοκίες για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στηρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να καταγράφουν κέρδη για 5η διαδοχική συνεδρίαση.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,5%, στις 15.807 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,36%, στις 7.871 μονάδες.
Στις 7.519 μονάδες με άνοδο 0,52% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,89% στις 27.872 μονάδες.
σδαδσαδασασδ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης