Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανεξετάζουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ - Παραμένει το πρόβλημα του πληθωρισμού

Επανεξετάζουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ - Παραμένει το πρόβλημα του πληθωρισμού
Ο συνολικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε σημαντικά τον Μάρτιο σε 6,9% ετησίως, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας
Σε επανεξέταση της πορείας των αυξήσεων των επιτοκίων υπό το πρίσμα των τραπεζικών αναταραχών του περασμένου μήνα, βρίσκονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά παραμένουν προσηλωμένοι στη συγκράτηση του βασικού πληθωρισμού.
Οι φόβοι μετάδοσης που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου οδήγησαν στην πτώση πολλών άλλων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και κορυφώθηκαν με την επείγουσα διάσωση της Credit Suisse από τον ελβετικό κολοσσό UBS στην Ευρώπη.
Αν και ο πανικός εκείνη την εποχή οδήγησε σε φυγή επενδυτών και καταθετών από τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, η αγορά έχει έκτοτε ηρεμήσει εν μέσω μιας συναίνεσης ότι οι πτωχεύσεις των τραπεζών ήταν αποτέλεσμα ιδιοσυγκρασιακών αδυναμιών των επιχειρηματικών μοντέλων και όχι συστημικού προβλήματος.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου, στο αποκορύφωμα της τραπεζικής αναταραχής, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων να κάνει παύση.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σημείωσαν τον κίνδυνο αλυσιδωτών οικονομικών επιπτώσεων, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού.
Ο συνολικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε σημαντικά τον Μάρτιο σε 6,9% ετησίως, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλό 5,7%
Τα γεγονότα του περασμένου μήνα ανάγκασαν ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ - όπως ο διοικητής της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας Robert Holzmann - να αναθεωρήσουν.
Ο ίδιος είχε προηγουμένως προτείνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει έως και τέσσερις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ξεκινώντας με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάιο.
Αλλά δήλωσε στο CNBC ότι "τα πράγματα έχουν αλλάξει" από εκείνα τα σχόλια πριν από δύο μήνες και ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση πιο προσεκτικά μετά την επόμενη συνεδρίαση.
"Πολύ σίγουρα αυτό που βιώσαμε με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και με την Ελβετία, αυτό οδήγησε σε αλλαγές στις προοπτικές και αν οι προοπτικές αλλάξουν, θα πρέπει να αλλάξουμε τις απόψεις μας", δήλωσε ο Holzmann.
Πρόσθεσε ότι η επιμονή του πυρήνα του πληθωρισμού εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν είναι "το μόνο" που έχει σημασία, με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες να στενεύουν αισθητά και την πρόσβαση σε πιστώσεις να μειώνεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
"Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Εάν η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιηθεί, γίνει πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να λάβουν πιστώσεις, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Κατά πόσο πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι μας λέει το περιβάλλον αυτή τη στιγμή".

Επιφυλακτικότητα

Αυτόν τον επιφυλακτικό τόνο επανέλαβε και το άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ignazio Visco.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας δήλωσε ότι η χρηματοπιστωτική αναταραχή - αν και δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στη ζώνη του ευρώ, όπου οι τράπεζες είναι ως επί το πλείστον καλά κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα - είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που προσθέτουν πτωτικό κίνδυνο στις οικονομικές προοπτικές.
"Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας τα πάει καλά, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας τα πάει καλά, όσον αφορά τις αναταράξεις που έχουμε δει - σχετίζονται κυρίως με τα επιχειρηματικά μοντέλα των συγκεκριμένων τραπεζών που έχουν επηρεαστεί", δήλωσε ο Visco.
"Πρόκειται για μια ιδιομορφία, αλλά μπορεί να υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες για άλλους λόγους.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν με τρόπους που είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τώρα".

Ανησυχίες για τον πυρήνα του πληθωρισμού

Ο Visco ζήτησε υπομονή στην αξιολόγηση της πορείας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ιδίως από τη στιγμή που οι πιστωτικές συνθήκες έχουν "περιοριστεί σημαντικά".
Ωστόσο, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάζουν τα δεδομένα για ενδείξεις ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώνεται και ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας για πληθωρισμό 2% είναι ορατός.
"Για την ακρίβεια, αν εξετάσετε τα πιστωτικά δεδομένα, δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έχει πέσει από πάνω από 10% στα τέλη του καλοκαιριού στο μηδέν, και αρνητικός σε πραγματικούς όρους τώρα, οπότε σφίγγουμε.
Πρέπει να περιμένουμε την καθυστέρηση που χρειάζεται η νομισματική πολιτική", είπε, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος έως 18 μήνες για να μεταδοθούν οι πρόσφατες κινήσεις πολιτικής στην οικονομία της ευρωζώνης.
Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν ομόφωνα στον προσδιορισμό του πυρήνα του πληθωρισμού ως βασικού μέτρου για την ΕΚΤ στον προσδιορισμό του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και του σταδίου στο οποίο μπορεί να αντέξει να κατεβάσει την ταχύτητα.
Ο Gediminas Šimkus, πρόεδρος της Τράπεζας της Λιθουανίας, δήλωσε ότι η προφανής εμμονή του πυρήνα του πληθωρισμού αποτελεί μείζονα ανησυχία και ζήτησε "τολμηρές ενέργειες".
"Χρειαζόμαστε αυτές τις δράσεις τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, πρέπει να συνεχίσουμε, και αυτή είναι η προσέγγισή μου.
Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα για να αποφύγουμε ακόμη πιο ισχυρές αποφάσεις στο μέλλον", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ανάλογα με τα δεδομένα.
Ο Edward Scicluna, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, δήλωσε επίσης ότι υπάρχει "ακόμη δρόμος να διανύσει" η ΕΚΤ στη μάχη της με τις αυξήσεις των τιμών.
"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις τιμές της ενέργειας, αλλά είμαστε πολύ αναστατωμένοι όταν βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να αποπροσαρμόζεται, ότι οι μισθωτοί θα λένε "α, δεν πιστεύουμε ότι θα μειωθεί, οπότε θα ζητήσουμε αυξήσεις μισθών".
Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις.
Οπότε ναι, ανησυχούμε για τον πυρήνα του πληθωρισμού που δεν έχει ακόμη κορυφωθεί", δήλωσε ο Scicluna.
Πρόσθεσε ότι το μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί δεδομένων των οικονομικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών γύρω από το τραπεζικό σύστημα, αλλά πρότεινε ότι το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις για παύση ή επιβράδυνση αποτελεί ένδειξη ότι τα επιτόκια πολιτικής πλησιάζουν στην κορύφωσή τους.
"Γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάθε φορά.
Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το τέλος του τούνελ δεν είναι τόσο μακριά", δήλωσε.

'Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη το δάσος'

Αν και η οικονομία της ευρωζώνης έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση, οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας Mārtiņš Kazāks το τόνισε αυτό σημειώνοντας ότι το μπλοκ των 20 μελών "σαφώς δεν έχει ξεφύγει ακόμη από το δάσος" και ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι δεδομένος.
"Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει υψηλός.
Υπάρχουν κίνδυνοι για κάποια χρηματοπιστωτική αστάθεια - μέχρι στιγμής, όλα καλά στην Ευρώπη, και υπάρχει κάποιος λόγος να είμαστε σίγουροι γι' αυτό, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση", δήλωσε.
"Ωστόσο, βλέπουμε επίσης ότι οι αγορές εργασίας ήταν πολύ ισχυρές, πολύ ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που οδηγεί στην κατάσταση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο για να τιθασεύσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού, και αυτό μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες για τους θύλακες ευπάθειας που έχουμε δει σε ορισμένα τμήματα της αγοράς να παίζουν επίσης".
Ερωτηθείς σχετικά με την εξισορρόπηση της ανάγκης ελέγχου του πληθωρισμού με τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης και άσκησης περαιτέρω καθοδικής πίεσης στην ανάπτυξη, ο Kazāks κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην εντολή για τον πληθωρισμό και δήλωσε ότι δεν βλέπει "κανένα λόγο να επιβραδύνουμε σύντομα".
"Ο κίνδυνος να μην κάνουμε αρκετά όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικά υψηλότερος από το να κάνουμε πάρα πολλά", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης