Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. του επιτοκίου της Fed προνήγγειλε ο Bostic - Μετά παύση

tags :
Μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. του επιτοκίου της Fed προνήγγειλε ο Bostic - Μετά παύση
"Έχουμε μεγάλη δυναμική που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στην πορεία προς το 2% του πληθωρισμού"
Μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μπορεί να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης με κάποια σιγουριά ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών αυτής της εβδομάδας για επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή και πτώση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού, "συνάδουν με το να προχωρήσουμε άλλη μια φορά", δήλωσε ο Bostic στο Reuters.
"Έχουμε μεγάλη δυναμική που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στην πορεία προς το 2%".
Προς το παρόν, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της 2-3 Μαΐου, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο εύρος 5,00%-5,25%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από λίγο πριν από την έναρξη της ύφεσης το φθινόπωρο του 2007.
Από τον Μάρτιο, όταν οι αξιωματούχοι της Fed επικαιροποίησαν πιο πρόσφατα τις προβλέψεις τους, 10 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούσαν με τον Bostic ότι μία ακόμη αύξηση θα είναι πιθανότατα η τελευταία, και επτά άλλους να θεωρούν ότι ένα ακόμη υψηλότερο επιτόκιο είναι απαραίτητο για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
Στην παρούσα κατάσταση, ο Bostic δήλωσε ότι αισθάνεται ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους, οι οποίες ώθησαν το επιτόκιο πολιτικής από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο, μόλις τώρα αρχίζουν να "επηρεάζουν" την οικονομία.
Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να υπάρξει παύση μετά από μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, είπε, για να μελετηθεί πώς εξελίσσεται η οικονομία και ο πληθωρισμός και να προσπαθήσει να περιοριστεί η ζημία στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
"Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν.
Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα είναι να καταλάβουμε πόσο περισσότερο", δήλωσε ο Bostic, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει δύο έως τρεις φορές πάνω από τον στόχο της Fed, ανάλογα με το μέτρο που χρησιμοποιείται.
Αλλά "νομίζω ότι το νόημα του "χτύπα το στόχο και περίμενε" είναι ξεκάθαρο, εκτός αν δεις μια τάση που είναι αδιαμφισβήτητη, που πηγαίνει προς έναν τρόπο που σε κάνει να νιώθεις άβολα", είπε, αναφερόμενος στα σχέδια της Fed να φτάσει σε ένα αρκετά σφιχτό επίπεδο επιτοκίων και να τα αφήσει αμετάβλητα για ένα δυνητικά παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται.

Έπρεπε να κατεβάσει ταχύτητα

Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα μίλησε αναλυτικά για το πώς η πρόσφατη αναταραχή στις τραπεζικές αγορές έφερε τα πάνω κάτω στις απόψεις του για τη νομισματική πολιτική.
Αρχικά, ο υψηλός πληθωρισμός τον έκανε ανοιχτό σε μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της Fed στις 21-22 Μαρτίου.
Αλλά πηγαίνοντας στη συνεδρίαση, η οποία έληξε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σκεφτόταν να εγκαταλείψει εντελώς την αύξηση των επιτοκίων, μια άποψη που συμμερίζονταν αρκετοί από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.
Μεταξύ της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, της κατάρρευσης της Signature Bank αμέσως μετά και της αναγκαστικής συγχώνευσης της Credit Suisse την παραμονή της συνεδρίασης της Fed, "αναγκάστηκα κατά κάποιο τρόπο να κατεβάσω λίγο ταχύτητα και να πω: "Πρέπει να έχω μια αναμονή ή μια παύση στο τραπέζι, επειδή βρισκόμαστε εν μέσω αυτού του χάους"", δήλωσε ο Bostic.
Ωστόσο, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, ο Bostic δήλωσε ότι πείστηκε κατά τη συνεδρίαση, και περισσότερο από τότε, ότι η πρόσφατη πίεση των τραπεζών δεν θα προκαλέσει δραματικό πλήγμα στον δανεισμό ή βαθύτερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση.
Πράγματι, ο Bostic περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μάχη για τον πληθωρισμό μπορεί να κερδηθεί χωρίς ύφεση ή έστω μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Πρόκειται για μια προοπτική στην οποία δίνουν όλο και λιγότερες πιθανότητες οι επενδυτές που βλέπουν μειώσεις των επιτοκίων της Fed μπροστά τους.
Αντιθέτως, ο Bostic δήλωσε ότι θεωρεί ότι η ανεργία δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί πάνω από το 4%, ενώ η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, έστω και αργά, με ετήσιο ρυθμό περίπου 1%.

Η λογική;

"Είναι η πανδημία", είπε, αποδίδοντας τη συνεχιζόμενη καταναλωτική ζήτηση και τις ισχυρές προσλήψεις που απορρέουν από αυτήν, ως αποτέλεσμα των στρεβλώσεων στην οικονομία από τα τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικής στήριξης που ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης COVID-19.
Αυτές οι στρεβλώσεις θα πρέπει να αμβλυνθούν με την πάροδο του χρόνου, χωρίς, κατά την άποψή του, να καταστρέψουν εντελώς τη δυναμική της οικονομίας ή να απαιτηθεί μαζική "χαλαρότητα" της εργασίας για να πέσει ο πληθωρισμός.
Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις "κάθονται σε μια οικονομική κατάσταση που είναι ανώμαλη, και ανώμαλη με τρόπο που θα οδηγούσε σε υπερβολική κατανάλωση", δήλωσε ο Bostic.
"Αυτή η ανωμαλία δεν έχει λειτουργήσει από μόνη της μέσω της οικονομίας", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης