Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 10 γκάφες του Biden που έφεραν τις ΗΠΑ στο χείλος της κατάρρευσης - Η «προφητεία» Θουκυδίδη

Οι 10 γκάφες του Biden που έφεραν τις ΗΠΑ στο χείλος της κατάρρευσης - Η «προφητεία» Θουκυδίδη
Γιατί και πώς, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ένας μπερδεμένος και συχνά ασυνάρτητος Joe Biden και η ομάδα του δημιούργησαν τέτοιο παγκόσμιο χάος
Οι εχθροί των ΗΠΑ δεν τις φοβούνται, οι σύμμαχοι τις κρίνουν ως αναξιόπιστες και οι ουδέτεροι υποθέτουν ότι η Αμερική βρίσκεται σε κάθοδο και είναι πολύ επικίνδυνη.
Γιατί ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάνει τα χατίρια της Κίνας, ενώ χλευάζει τον παλαιότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Γιατί ξαφνικά γίνεται λόγος για την απόρριψη του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος;
Γιατί η Ιαπωνία και η Ινδία σηκώνουν τους ώμους τους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στο μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου;
Γιατί ο πρόεδρος της Βραζιλίας ταξιδεύει στην Κίνα για να επιδιώξει αυτό που αποκαλεί "όμορφη σχέση";
Γιατί το Ισραήλ αντιμετωπίζει ξαφνικά επιθέσεις από τους εχθρούς του προς όλες τις κατευθύνσεις;
Τι συνέβη στην Τουρκία; Γιατί απειλεί την γείτονα Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ; Εξακολουθεί να είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ένας απλός ουδέτερος ή ένας ντε φάκτο εχθρός;
Γιατί υπάρχουν ξαφνικά ασταμάτητες κινεζικές απειλές προς την Ταϊβάν;
Γιατί η Σαουδική Αραβία σύναψε νέο σύμφωνο με το Ιράν, τον πρώην εχθρό της;
Γιατί η Αίγυπτος στέλνει πυραύλους στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία;
Από πότε οι Ρώσοι μιλούν ασταμάτητα για την πιθανή χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου;
Γιατί ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador καυχιέται ότι εκατομμύρια Μεξικανοί έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι από αυτούς παράνομα;
Και γιατί παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές προτρέποντας τους ομογενείς του να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς;
Γιατί και πώς, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ένας μπερδεμένος και συχνά ασυνάρτητος Joe Biden και η ομάδα του δημιούργησαν τέτοιο παγκόσμιο χάος;

Τα 10 λάθος βήματα του Biden

1) Ο Biden απέσυρε απότομα όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν.
Άφησε πίσω στους Ταλιμπάν εκατοντάδες Αμερικανούς και χιλιάδες φιλοαμερικανούς Αφγανούς.
Ο Biden εγκατέλειψε αμερικανικό εξοπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην κεντρική Ασία -που πρόσφατα μετασκευάστηκε με κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων- και μια πρεσβεία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλεσε μια τέτοια πανωλεθρία επιτυχία.
Ο κόσμος διαφώνησε και είδε μόνο ταπείνωση.

2) Η κυβέρνηση Biden επέτρεψε σε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο μεγάλου ύψους να διασχίσει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, κατασκοπεύοντας βασικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι Κινέζοι ήταν προκλητικοί όταν πιάστηκαν και δεν ζήτησαν συγγνώμη.
Σε απάντηση, το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση απλώς είπαν ψέματα για την έκταση που η Κίνα παρακολουθούσε άκρως απόρρητες εγκαταστάσεις.

3) Τον Μάρτιο του 2021, σε μια μίνι σύνοδο κορυφής στο Άνκορατζ της Αλάσκας, οι Κινέζοι διπλωμάτες εξαπέλυσαν ένα ανελέητο μπαράζ κατά των εμβρόντητων και ως επί το πλείστον σιωπηλών Αμερικανών ομολόγων τους.
Έκαναν διάλεξη στους δειλούς διπλωμάτες της κυβέρνησης Biden για την αμερικανική τοξικότητα και υποκρισία.
Και αρνήθηκαν προκλητικά να εξηγήσουν γιατί και πώς το ιολογικό τους εργαστήριο γέννησε τον ιό COVID που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

4) Τον Ιούνιο του 2021, ως απάντηση στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Biden ζήτησε πράως από τον Putin να καταστήσει τουλάχιστον απαγορευμένες ορισμένες κρίσιμες αμερικανικές υποδομές.

5) Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Biden απάντησε ότι η αντίδραση θα εξαρτιόταν από το αν οι Ρώσοι πραγματοποιούσαν μια "μικρή εισβολή".

6) Μεταξύ 2021 και 2022, ο Biden προσέβαλε και καυχιόταν ότι δεν θα συναντούσε τον Muhammad bin Salman, τον de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας και έναν από τους παλαιότερους και πολυτιμότερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή.

7) Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021, η κυβέρνηση Biden έκανε γνωστό ότι ήταν πρόθυμη και έτοιμη να προσφέρει παραχωρήσεις για να επανέλθει στην επικίνδυνη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν - σε μια εποχή που το Ιράν έχει ενωθεί με την Κίνα και τη Ρωσία σε μια νέα γεωστρατηγική εταιρική σχέση.

8) Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση απομάκρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ισραήλ, επανέφερε την οικονομική βοήθεια προς τους ριζοσπάστες Παλαιστίνιους και τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά αποξένωσε τη σημερινή κυβέρνηση Netanyahu.

9) Στη συνέχεια ο Biden σταμάτησε κάθε κατασκευή του συνοριακού τείχους και άνοιξε τα σύνορα.
Έκανε γνωστό ότι οι παράνομοι αλλοδαποί ήταν ευπρόσδεκτοι να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου 6-7 εκατομμύρια το έκαναν.
Επανέφερε το "πιάσε και άφησε ελεύθερους".
Και δεν έκανε τίποτα για την εισαγωγή μεξικανικού καρτέλ φεντανύλης που πρόσφατα σκότωσε πάνω από 100.000 Αμερικανούς ετησίως.

10) Τα τελευταία δύο χρόνια, το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει μια ατζέντα που προκαλεί αφυπνίσεις.
Ο στρατός υπολείπεται κατά 15.000 στην ετήσια ποσόστωση πρόσληψης.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν έχει συμβαδίσει με τον πληθωρισμό.
Μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ μόλις έγινε από το Πεντάγωνο.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να παραδεχτεί την ενοχή του και παραπλάνησε τη χώρα σχετικά με το Αφγανιστάν και την πτήση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού.
Ο σημερινός πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού τηλεφώνησε στον Κινέζο κομμουνιστή ομόλογό του και επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για να τον ενημερώσει ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα προειδοποιούσε τους Κινέζους αν έκρινε ότι μια διαταγή του αρχιστράτηγου τους Τραμπ ήταν ακατάλληλη.

Συνέχεια στις γκάφες

Αυτός ο κατάλογος αυτών των αυτοπροκαλούμενων καταστροφών θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί.
Αλλά τα παραδείγματα εξηγούν αρκετά καλά γιατί οι εχθροί των ΗΠΑ δεν τις φοβούνται, οι σύμμαχοί τους τις κρίνουν αναξιόπιστες και οι ουδέτεροι υποθέτουν ότι η Αμερική βρίσκεται σε κάθοδο και είναι πολύ επικίνδυνη για να συμμετάσχει.
Ωστόσο, χωρίς την Αμερική, το αποτέλεσμα είναι μια νέα κινεζική τάξη πραγμάτων, στην οποία, υπενθυμίζοντας το ρητό του ιστορικού Θουκυδίδη, "οι ισχυροί κάνουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν ό,τι πρέπει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης