Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η οικονομία της Ρωσίας σε 4 διαγράμματα: Πώς ο πόλεμος, οι κυρώσεις και οι ροές πετρελαίου αναδιαμόρφωσαν μια παγκόσμια δύναμη

Η οικονομία της Ρωσίας σε 4 διαγράμματα: Πώς ο πόλεμος, οι κυρώσεις και οι ροές πετρελαίου αναδιαμόρφωσαν μια παγκόσμια δύναμη
Οι αναλυτές της ΕΚΤ σημείωσαν ότι οι κυρώσεις της Δύσης οδήγησαν σε απότομη αρχική πτώση των θαλάσσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας, αλλά οι όγκοι έχουν έκτοτε ανακάμψει, γεγονός που αντανακλά την ικανότητα της Ρωσίας να ανακατευθύνει το εμπόριο
Από τότε που ο Vladimir Putin ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα δυτικά έθνη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχουν περιορίσει τις ενεργειακές ροές και έχουν μποϊκοτάρει εθελοντικά το εμπόριο με τη χώρα.
Πριν από την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" της Μόσχας, η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ και σχεδόν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου του μπλοκ.
Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, η ενεργειακή υπεροχή της υπερδύναμης εξασθενεί και η οικονομία της έχει υποστεί δραματική υποχώρηση και ανακατατάξεις.
Το εμπόριο μεταξύ της ευρωζώνης και της Ρωσίας έχει καταρρεύσει και οι υπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο όγκος του εμπορίου έχει μειωθεί στο μισό από την περίοδο πριν από τον πόλεμο.
Οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από την Ευρώπη έχουν σημειώσει ιδιαίτερα απότομη πτώση, καθώς οι κυρώσεις απαγόρευσαν τον άνθρακα τον Αύγουστο του 2022, το αργό πετρέλαιο τον Δεκέμβριο του 2022 και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.
Euro Area trade with Russia
Το παραπάνω γράφημα και το γράφημα του Οικονομικού Δελτίου της ΕΚΤ που ακολουθεί αναδεικνύουν πώς οι κυρώσεις μετατόπισαν το εμπόριο σε γενικές γραμμές και ειδικότερα τις ροές των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου.
Πριν από τις κυρώσεις, η ΕΕ και οι δυτικές χώρες έπαιρναν πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ, αλλά το μοτίβο ουσιαστικά αντιστράφηκε και μετατοπίστηκε προς την Ασία, με την Κίνα και την Ινδία να παίρνουν την πλειονότητα των βαρελιών, καθώς έγινε γνωστή η είδηση για το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Russian economy oil sanctions crude imports
Ανακατεύθυνση του εμπορίου

"Η ανακοίνωση τον Ιούνιο ενός επερχόμενου εμπάργκο της ΕΕ και η "αυτοκυρωτική" συμπεριφορά των Ευρωπαίων πελατών οδήγησαν στην πτώση των θαλάσσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας προς την ΕΕ κατά σχεδόν 70% (1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως) μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2022", σύμφωνα με την ΕΚΤ, η οποία τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ροών ρωσικού πετρελαίου ανακατευθύνθηκε προς την Ασία.
Οι αναλυτές της ΕΚΤ σημείωσαν ότι οι κυρώσεις της Δύσης οδήγησαν σε απότομη αρχική πτώση των θαλάσσιων εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας, αλλά οι όγκοι έχουν έκτοτε ανακάμψει, γεγονός που αντανακλά την ικανότητα της Ρωσίας να ανακατευθύνει το εμπόριο.
"Συνολικά, ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών θαλάσσιου αργού πετρελαίου παρέμεινε, κατά μέσο όρο, πρακτικά αμετάβλητος μετά την εφαρμογή των κυρώσεων για το αργό πετρέλαιο σε σύγκριση με τον όγκο των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2022", έγραψαν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.
Russia has become more dependent on China and other eastern nations during the war.
Μεγαλύτερη η εξάρτηση από την Κίνα

Το παρακάτω γράφημα από την ΕΚΤ υπογραμμίζει περαιτέρω πώς η Ρωσία έχει γίνει πιο εξαρτημένη από την Κίνα και άλλα ασιατικά έθνη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν δει μια μείωση άνω του 5% στις ρωσικές εισαγωγές από προπολεμικά έως τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η Κίνα έχει δει μια στροφή άνω του 5% προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Τέλος, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει καταστήσει ύποπτα τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ Adrian Schmith και η οικονομολόγος πολιτικής Hanna Sakhno έγραψαν σε έκθεση του Φεβρουαρίου για το Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παρέχει μεγαλύτερο πλαίσιο στην ύφεση της χώρας.
Η Sakhno δήλωσε ότι η δυναμική του ρωσικού ΑΕΠ αντανακλά τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες καλύπτουν την επιβράδυνση της ιδιωτικής οικονομίας.
"Αυτό είναι ορατό στον εναλλακτικό μας ανιχνευτή της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας: Οι λιανικές πωλήσεις έχουν μειωθεί, η πτώση των εγχώριων αγορών πτήσεων και η στασιμότητα της αγοράς κατοικίας", εξήγησε.
"Αυτά είναι τα πράγματα που παραδίδουν οι επιχειρήσεις και αγοράζουν οι καταναλωτές σε μια οικονομία και έχουν απορροφήσει τον αντίκτυπο.
Ο ανιχνευτής μας δείχνει συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας πριν από την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούμε δείκτες υψηλής συχνότητας από την ιδιωτική οικονομία".
Το παρακάτω διάγραμμα από την έκθεση των Sakhno και Schmith απεικονίζει πώς η πτώση των δαπανών των νοικοκυριών οδήγησε σε μεγάλο βαθμό την αρχική συρρίκνωση τον Μάρτιο του 2022.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό αντανακλά τη μείωση των εισαγωγών που ακολούθησε τις κυρώσεις.
Russia economy recession indicators European Central Bank
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης