Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά έτους εκτινάχθηκε το ευρώ, με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed – Στο 0,91 έναντι του δολαρίου

tags :
Σε υψηλά έτους εκτινάχθηκε το ευρώ, με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed – Στο 0,91 έναντι του δολαρίου
Το ευρώ σημείωσε άνοδο έως και 0,6%, στα 1,1056 δολ. – επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2022
Σε υψηλά έτους εκτινάχθηκε το ευρώ την Πέμπτη 13 Απριλίου 2023, καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε έναντι των περισσότερων σημαντικών ανταγωνιστών του στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες πως η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ θα αναγκάσει την ομοσπονδιακή τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περικόπτοντας άμεσα τα επιτόκια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ σημείωσε άνοδο έως και 0,6%, στα 1,1056 δολ. – επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2022.
Από την άλλη, η βρετανική λίρα «σκαρφάλωσε» στο 1,2 δολ.
Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι μαζί με το ελβετικό φράγκο, ενώ ο δείκτης του δολαρίου του Bloomberg υποχωρούσε έως και 0,5%, ευρισκόμενος στο χαμηλότερο σημείο του από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η άνοδος του δολαρίου έλαβε επιπλέον ώθηση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δείκτη τιμών παραγωγού, που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις βαίνουν μειούμενες.
Οι επενδυτές είναι πλέον σίγουροι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας τον Μάρτιο αποκάλυψαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων φέτος, μετά τις πτωχεύσεις τριών τραπεζών.
«Πολλοί επενδυτές εστιάζουν στην πιθανότητα ότι η Fed θα μπορούσε να κάνει περικοπές μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Jane Foley, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στη Rabobank.
«Η αγορά το γιορτάζει αυτό».
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου, μετά από ένα βραχύβιο ράλι στις αρχές του τρέχοντος έτους. Επανέλαβε δε την πτωτική του τάση στα μέσα Μαρτίου, όταν η πτώχευση τριών αμερικανικών τραπεζών πυροδότησε φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες ανάγκασαν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια, εξισορροπώντας τα στοιχήματα για επιθετική σύσφιξη από τη Fed και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.
Η αδυναμία του δολαρίου ωθεί τους επενδυτές προς το ευρώ, με τις αντιστροφές κινδύνου τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου -ένα χρονικό διάστημα που αποτυπώνει τις επόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- να αγγίζουν τα λιγότερο πτωτικά επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022.

ΕΚΤ και σύσφιξη…

Πέρα από τα παραπάνω, το ευρώ βρήκε σημαντικό στήριγμα στα σχετικά πιο επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι θα συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Έχουμε δει μία εντυπωσιακή αλλαγή στις επιτοκιακές διαφοροποιήσεις υπέρ του ευρώ.
Ο συνδυασμός της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και του μεγαλύτερου κινδύνου της ύφεσης έχει κάνει τις αγορές να αρχίσουν να προεξοφλούν και πάλι την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους συγκριτικά με τις περαιτέρω αυξήσεις που σχεδιάζει η πιο επιθετική ΕΚΤ», αναφέρει ο Ben Leyndler, στρατηγικός αναλυτής της eToro.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν προς μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάιο, παρότι παραμένουν στο τραπέζι και άλλες επιλογές και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση του θέματος που επικαλέστηκε σήμερα το Reuters.
H ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – ήταν ο ταχύτερος ρυθμός στην ιστορία – για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Ωστόσο, πολλοί παράγοντες δείχνουν ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, όπως είπαν στο Reuters οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.
Μία ημέρα νωρίτερα ωστόσο, το κατεξοχήν «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Robert Holzman είχε δηλώσει ότι είναι δικαιολογημένη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου.
Tα επόμενα σημαντικά οικονομικά στατιστικά που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ είναι αυτά για τις πωλήσεις λιανικής αύριο Παρασκευή, τα οποία θα δείξουν σε ποιο βαθμό ο πληθωρισμός επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης