Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Lula δίνει το σύνθημα για την αποδολαριοποίηση: Μπορούμε να κάνουμε εμπόριο και με άλλο νόμισμα

O Lula δίνει το σύνθημα για την αποδολαριοποίηση: Μπορούμε  να κάνουμε εμπόριο και με άλλο νόμισμα
«Γιατί όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;» διερωτήθηκε ο Lula
Σχετικά Άρθρα
Την πρόθεσή του να σταματήσει τη χρήση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές της Βραζιλίας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της χώρας, Luis Inacio Lula da Silva, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Γιατί όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;» διερωτήθηκε ο Lula ενώ παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας της πρώην προέδρου της Βραζιλίας Dilma Russeff στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, παλαιότερα γνωστή ως τράπεζα BRICS στη Σαγκάη.
«Γιατί μια τράπεζα όπως αυτή των BRICS δεν μπορεί να έχει ένα νόμισμα που να μπορεί να χρηματοδοτήσει την εμπορική σχέση μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, μεταξύ Βραζιλίας και άλλων χωρών BRICS;» είπε ο Lula.

Κοινό νόμισμα

Ο Βραζιλιάνος ηγέτης, ο οποίος επέστρεψε για μία τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο, συνέχισε να διερωτάται γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα νομίσματα.
O Lula επιδιώκει να απομακρυνθεί από το δολάριο πιέζοντας για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος στο πλαίσιο των BRICS και των οικονομικών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότια Αφρικής.
Τον Ιανουάριο, η Αργεντινή και η Βραζιλία διατύπωσαν την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος για χρήση στην περιοχή.
Την εποχή εκείνη ο Lula υπογράμμιζε ότι στόχος θα ήταν να εμβαθύνουν οι «εμπορικές και οικονομικές σχέσεις» και των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής και να αυξηθεί η πιθανότητα ενός άλλου κοινού νομίσματος μεταξύ των κρατών της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης