Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ΕΕ: Τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να επιστραφούν στη Ρωσία με το τέλος του πολέμου

Παραδοχή ΕΕ: Τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να επιστραφούν στη Ρωσία με το τέλος του πολέμου
Υπάρχει πολιτική βούληση τα παγωμένα ρωσικά asset μεταφερθούν στην Ουκρανία αλλά τα νομικά εμπόδια είναι υψηλά
Σχετικά Άρθρα
Στο συμπέρασμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας, που έχουν παγώσει στην ΕΕ θα πρέπει να επιστραφούν στη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κατέληξαν οι δικηγόροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως γράφει η Die Welt επικαλούμενη σχετικό έγγραφο.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας δεν μπορούν απλώς να μεταφερθούν στην Ουκρανία, είπαν ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Υπάρχει πολιτική βούληση (σ.σ. να μεταφερθούν στην Ουκρανία) αλλά τα νομικά εμπόδια είναι υψηλά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν αφού κάποτε, όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να επιστραφούν στη Ρωσία», ανέφερε η εφημερίδα.
Το επόμενο που προτείνει η Commission είναι να επενδύσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και να χρησιμοποιήσει τους τόκους για πληρωμές στο Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, η νομική υπηρεσία της ΕΕ δεν έχει βρει ακόμη απάντηση σε μια ερώτηση τι να κάνει εάν η ΕΕ χάσει αυτά τα κεφάλαια σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, ανέφερε η εφημερίδα.
Οι ενέργειες σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν, ανέφερε η Die Welt.

Το κυνήγι του θησαυρού - Ρωσία: Είναι κλοπή

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επενδύσει τα παγωμένα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και αναμένει ετήσια απόδοση 2,6%.
Σύμφωνα με τις αρχές, αυτό το έκτακτο μέτρο είναι πιθανώς νομικά ορθό», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει πλέον δυσκολίες στην εύρεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία.
Η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η Commision εξακολουθεί να μην γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Το κυνήγι του ρωσικού θησαυρού αποδείχθηκε πιο δύσκολο από το αναμενόμενο», γράφει η Die Welt.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Δύση αύξησε την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα, ειδικότερα, δεσμεύοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova χαρακτήρισε κλοπή αυτό που συνέβη και υπενθύμισε ότι διαρκείγια περισσότερο από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα αξιωματούχο, από το 2014, η ΕΕ έχει εκδώσει πολλές παράνομες και αδικαιολόγητες αποφάσεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών και εταιρειών και «τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τα δημόσια κεφάλαια».

Δικαίωση για Ρωσία μέσω Ελβετίας

Η κατάσχεση ιδιωτικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα υπονομεύσει το ελβετικό σύνταγμα και την κυρίαρχη έννομη τάξη, είχε αναφέρει η ελβετική κυβέρνηση στις 15/2/2023 επικαλούμενη τα ευρήματα ομάδας εργασίας που συστήθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης.
Η Ελβετία πάγωσε οικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,5 δισεκ. ελβετικών φράγκων στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων προκειμένου να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.
«Η στήριξη για την Ουκρανία θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις για δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε σήμερα το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Η Βέρνη εξέτασε τι θα μπορούσε να κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία ύστερα από τις διεθνείς συζητήσεις και τα κοινοβουλευτικά ερωτήματα για το εάν τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Η ομάδα εργασίας που συστήθηκε για να εξετάσει το θέμα δήλωσε ότι με βάση την ελβετική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, νομίμως αποκτηθέντων, χωρίς αποζημίωση.
«Η κατάσχεση δεσμευμένων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν συνάδει με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα και την κυρίαρχη έννομη τάξη και παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελβετίας», ανέφερε σήμερα το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Άλλες χώρες έχουν παρόμοια συνταγματικά δικαιώματα και εγγυήσεις».
Οι ελβετικές τράπεζες είναι επίσης κατά των κατασχέσεων.
«Δεν υπάρχει σήμερα νομική βάση για κατάσχεση», ανέφερε τον περασμένο μήνα η Ένωση Ελβετών Τραπεζιτών.
Η Ελβετία έχει ήδη υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.
Η Βέρνη υιοθέτησε επίσης το τελευταίο πακέτο της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου, επιβάλλοντας κυρώσεις σε 200 και πλέον πρόσωπα και ανακοινώνοντας νέους περιορισμούς, όπως η απαγόρευση εξαγωγών για την αεροπορική βιομηχανία προκειμένου να καλύπτει τους κινητήρες για αεροσκάφη και drones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης