Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve ποντάρει η Wall Street

Σε μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve ποντάρει η Wall Street
Η τιμολόγηση των swap έδειξε επίσης ότι οι προσδοκίες για το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τον Δεκέμβριο θα είναι σχεδόν μισή μονάδα κάτω από το τρέχον επίπεδο του 4,83%
Οι επενδυτές ομολόγων αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού η τελευταία ανακοίνωση έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν.
Τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της Fed αντανακλούν περίπου 80% πιθανότητα αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2023, αφού η πιθανότητα αυτή μειώθηκε σε λίγο πάνω από δύο στα τρία νωρίτερα.
Η τιμολόγηση των swap έδειξε επίσης ότι οι προσδοκίες για το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων τον Δεκέμβριο θα είναι σχεδόν μισή μονάδα κάτω από το τρέχον επίπεδο του 4,83%, ένας βαθύτερος βαθμός χαλάρωσης από ό,τι αναμενόταν αργά την Τρίτη.
Τα στοιχήματα για χαλαρότερη πολιτική έως το τέλος του έτους εξασθένησαν από τα ακραία επίπεδα που παρατηρήθηκαν αυτές τις ημέρες, προκαλώντας ανάκαμψη και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ήταν ελάχιστα μεταβλητές γύρω στο 4,02%, αφού έπεσαν έως και 15 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον ΔΤΚ.
Τα σχόλια του προέδρου της Richmond Fed Thomas Barkin συνέβαλαν στην αντιστροφή, καθώς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πυρήνας του πληθωρισμού.

Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

"Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, αλλά έχει κορυφωθεί και θα μειωθεί μέρος της πίεσης προς τη Fed να συνεχίσει την αύξηση", δήλωσε η Priya Misra, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην TD Securities.
Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σχέση με το προηγούμενο έτος μειώθηκε στο 5% από 6%.
Αυτό ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 5,1%.
Η βασική μέτρηση που αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια διαμορφώθηκε στο 5,6%, υψηλότερα από το μέγεθος του προηγούμενου μήνα (5,5%), αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
"Οι αποδόσεις ήταν περισσότερο από λίγο ευμετάβλητες πρόσφατα", δήλωσε ο Andrew Patterson, ανώτερος διεθνής οικονομολόγος της Vanguard Group.
"Η εστίαση στην τιμολόγηση της αγοράς είναι χρήσιμη, αλλά δεν παρουσιάζει ολόκληρη την ιστορία.
Και τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα σε ετήσια βάση και αυτό μας λέει ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει".
Δεν αγοράζουν όλοι τα στοιχήματα για χαλάρωση της Fed φέτος.
Οι μειώσεις επιτοκίων είναι ιδιαίτερα απίθανες το 2023, εάν η οικονομία αποδειχθεί ότι επιβραδύνεται μόνο σταδιακά, δήλωσε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo.
"Εάν έχουμε μια ήπια προσγείωση, θα μπορούσα να δω το ποσοστό πληθωρισμού να παραμένει στο 3% με 3,5%", δήλωσε ο Bryson.
Εάν η Fed χρειάζεται ακόμη να επαναφέρει τον πληθωρισμό "πίσω στο 2% δεν πρόκειται να δείτε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Έτσι, έχω μια μικρή διαφωνία με το πού βρίσκεται η απόδοση των 2 ετών αυτή τη στιγμή"

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης