Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέα αύξηση επιτοκίων 0,25% από την ΕΚΤ στις 4/5

Προς νέα αύξηση επιτοκίων 0,25% από την ΕΚΤ στις 4/5
Οι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η συζήτηση στην ΕΚΤ παραμένει ανοιχτή και οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν
Σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, συγκλίνουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, παρόλο που άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και η συζήτηση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης έκαστη σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις - ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί ποτέ - για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Αλλά μια σειρά από παράγοντες υποστηρίζουν τώρα την υπόθεση της αυξημένης επιφυλακτικότητας, δήλωσαν στο Reuters οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει στην οικονομία, οπότε χρειάζονται λιγότερες, επειδή οι προηγούμενες κινήσεις εξακολουθούν να έχουν αποτελέσματα, ανέφεραν οι πηγές.

Κοντά στο τέλος των αυξήσεων

Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το "τελευταίο μίλι" είναι ασφαλέστερο να διανύεται με μικρότερα βήματα.
Ένα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε υπέρ της σταδιακής προσέγγισης ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 3%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή και οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν - ιδίως με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης