Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στις αεροπορικές μεταφορές - Προειδοποίηση Ρωσίας στη Δύση να μη στείλει πυραύλους στην Ουκρανία και η... MH-17

Συναγερμός στις αεροπορικές μεταφορές - Προειδοποίηση Ρωσίας στη Δύση να μη στείλει πυραύλους στην Ουκρανία και η... MH-17
Η προειδοποίηση αποτελεί υπενθύμιση του περιστατικού του 2014 κατά το οποίο η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η μεταφορά MANPADS και ATGMs από τα δυτικά κράτη στην Ουκρανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.
Η προειδοποίηση αποτελεί υπενθύμιση του περιστατικού του 2014 κατά το οποίο η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία.
Το υπουργείο δήλωσε ότι τα MANPADS και τα ATGMs που προμηθεύτηκαν στην Ουκρανία από τα δυτικά έθνη πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως, φτάνουν σε άλλες περιοχές συγκρούσεων και καταλήγουν στα χέρια οργανωμένων εγκληματιών, τρομοκρατών και εξτρεμιστικών ομάδων.
Ως αποτέλεσμα, το ζήτημα της παγκόσμιας ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε το υπουργείο. Οι δυτικές χώρες ζητούν σταθερά την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και αυξάνουν την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν αυτόν τον στόχο.
Το υπουργείο σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν δώσει συλλογικά στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, τα κράτη του ΝΑΤΟ παρέχουν επίσης βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και αεροσκαφών, και έχουν συμφωνήσει να μεταφέρουν περίπου ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών μέχρι το τέλος του έτους.
Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα όπλα που προμήθευσε η Δύση στα χέρια των διεφθαρμένων ουκρανικών αρχών και των μισθοφόρων ήταν υπεύθυνα για τον θάνατο αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σε περιοχές όπως το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα.
Το υπουργείο υποστήριξε ότι το ουκρανικό πυροβολικό στοχεύει συστηματικά κατοικημένες γειτονιές, προκαλώντας ζημιές στις αστικές υποδομές και θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες.
Προειδοποίησαν ότι ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια κινδυνεύει επίσης να πληγεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή πυρηνική καταστροφή στην Ήπειρο.
Το υπουργείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται ήδη στην ουκρανική σύγκρουση, παρέχοντας πολιτική προστασία για κάθε εγκληματική δραστηριότητα, προβοκάτσια και σκηνοθετημένα γεγονότα που διαπράττει η ουκρανική κυβέρνηση.
Τούτου λεχθέντος, πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές τους χώρες να καταλήξουν στα χέρια μη κρατικών φορέων.
Πέρυσι, το State Department των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εκτροπής των αμερικανικών όπλων και της πιθανής κατάληξής τους στην κατοχή φιλορωσικών ή ανεξάρτητων μη κρατικών φορέων.

H κατάρριψη της πτήσης MH17

Ωστόσο, η τελευταία προειδοποίηση της Ρωσίας ξύπνησε μνήμες από την τραγική κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια και των 298 επιβατών και μελών του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτήν.
Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014. Και οι 298 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, καθιστώντας την μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών.
Το επεισόδιο συνέβη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονων πολεμικών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν εμπλακεί σε βίαιο αγώνα εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Με αναφορές για εντατικές μάχες, πυραυλικές επιθέσεις και άλλα είδη βίας, ο εναέριος χώρος όπου πετούσε η πτήση MH17 είχε γίνει ιδιαίτερα ασταθής και επικίνδυνος.
Πριν από την τραγωδία, πολλά εμπορικά αεροπλάνα συνέχισαν να πετούν πάνω από την περιοχή παρά τους κινδύνους- ορισμένα μάλιστα αύξησαν τη συχνότητα των πτήσεων για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.
Οι πραγματικές λεπτομέρειες για το τι συνέβη στην πτήση MH17 εξακολουθούν να συζητούνται και να αμφισβητούνται, με αντικρουόμενες μαρτυρίες από διάφορα μέρη που εμπλέκονται στο περιστατικό.
Όμως, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από εκτοξευτή που βρίσκεται σε τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.
Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι καταρρίφθηκε από ένα ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Buk, γνωστό και ως SA-11 Gadfly, ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς. Ολλανδοί αξιωματούχοι ηγήθηκαν της αρχικής έρευνας, με τη συνδρομή ομάδων ξένων εμπειρογνωμόνων από άλλα έθνη.
Η έρευνα κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος που έπληξε την MH17 εκτοξεύθηκε από εκτοξευτή που ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Τα ευρήματα προκάλεσαν ευρεία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία αρνείται σταθερά ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην κατάρριψη της MH17.
Η τραγωδία αναζωπύρωσε επίσης τη συζήτηση και τον έλεγχο σχετικά με την ασφάλεια των ταξιδιών εμπορικών αεροσκαφών σε εμπόλεμες ζώνες.
Προκάλεσε εκκλήσεις για αυξημένη επαγρύπνηση και λογοδοσία στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.
Η προειδοποίηση αποτελεί επίσης υπενθύμιση των συνεχών κινδύνων και των κινδύνων που ενέχει η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού σε ζώνες συγκρούσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης