Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λάβρος ο Warren Buffett κατά των τραπεζών - Κρύβουν τις ζημιές, διογκώνουν τα κέρδη, αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους

Λάβρος ο Warren Buffett κατά των τραπεζών - Κρύβουν τις ζημιές, διογκώνουν τα κέρδη, αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους
Ο διάσημος επενδυτής αποκάλυψε ότι πούλησε τις συμμετοχές του σε αρκετές τράπεζες επειδή εντόπισε "κόκκινες σημαίες" στα οικονομικά τους στοιχεία
Άκρως επικριτικός κατά του τραπεζικού κλάδου ήταν ο Warren Buffett, ο οποίος κατηγόρησε τις τράπεζες ότι αναλαμβάνουν περιττούς κινδύνους και συγκαλύπτουν τις ζημίες τους.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πούλησε τις συμμετοχές του σε αρκετές τράπεζες επειδή εντόπισε "κόκκινες σημαίες" στα οικονομικά τους στοιχεία.
Ο διάσημος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ότι αρκετές τράπεζες προχώρησαν σε παραπλανητική λογιστική για να διογκώσουν τεχνητά τα κέρδη τους.
Έφερε το παράδειγμα των τραπεζών που αποτιμούσαν τα μακροπρόθεσμα ομόλογά τους στην ονομαστική τους αξία αντί της αγοραίας τους αξίας, γεγονός που έκρυβε το γεγονός ότι η αξία τους είχε μειωθεί αισθητά.
"Δεν μου αρέσει όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται υπερβολικά στο μέγεθος των κερδών και ξεχνούν τις τραπεζικές αρχές", δήλωσε ο Buffett.
"Μερικά από τα ανόητα πράγματα που κάνουν οι τράπεζες περιοδικά αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου".

Λάθη διαχείρισης

Ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι οι τράπεζες που αντιμετώπισαν προβλήματα τις τελευταίες εβδομάδες δεν έκαναν τα ίδια απερίσκεπτα λάθη που έκαναν κατά την περίοδο που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αντιθέτως, διαχειρίστηκαν λανθασμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους, κάτι που περιέγραψε ως έναν αιώνιο πειρασμό για τις τράπεζες.
Ο Buffett υπογράμμισε επίσης τη σημασία του να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις είναι ασφαλείς.
"Είναι σημαντικό οι τράπεζες να διατηρούν την εμπιστοσύνη του κοινού και να μην τη χάσουν μέσα σε δευτερόλεπτα", είπε.
Ο επικεφαλής της Berkshire δήλωσε ότι πούλησε ορισμένες τραπεζικές μετοχές αφού είδε σημάδια προβλημάτων στα κέρδη τους.
Η εταιρεία του Buffett έχει περικόψει ή εκποιήσει πλήρως αρκετές χρηματοοικονομικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, PNC Financial, US Bancorp και BNY Mellon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης