Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (Γαλλία): Είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Κίνα

Le Maire (Γαλλία): Είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά θα συνεχίσουμε να μιλάμε με την Κίνα
Ο Le Maire δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θέλουν να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική πορεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά θέλουν να είναι ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι η χώρα του είναι «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος» των ΗΠΑ, αλλά ότι συζητά και με την Κίνα, μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
«Έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν πρέπει να υπάρχουν παρανοήσεις πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Le Maire, ο οποίος συμμετείχε στην Ουάσινγκτον στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Le Maire δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θέλουν να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική πορεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά θέλουν να είναι ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Προτού μεταβεί στην Κίνα, ο πρόεδρος Macron τηλεφώνησε στον πρόεδρο Biden για να συντονίσει πράγματι τις θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας έναντι της Κίνας, υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι υπήρχε μεγάλος συντονισμός μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγκτον στις θέσεις τους για τη χώρα αυτή και ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν μια συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα.
Ο Μacron προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι «ακόλουθος» της Ουάσινγκτον ή του Πεκίνου στο θέμα της Ταϊβάν, δηλώσεις που ερμηνεύτηκαν ως μια αποστασιοποίηση από την αμερικανική πολιτική.

Κλιμάκωση στην Ταϊβάν

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Le Maire έκρινε ότι είναι προτεραιότητα να ζητηθεί από την Κίνα να σταματήσει την κλιμάκωση στην Ταϊβάν.
Όσον αφορά την οικονομία, ο Le Maire αποδοκίμασε το γεγονός ότι ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες νομίζουν ότι θα έπρεπε να αποσυνδεθούν πλήρως οι οικονομίες των χωρών της Δύσης - αμερικανικές και ευρωπαϊκές - και της Κίνας», ενώ «ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός».
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ανήλθαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Θεωρεί επίσης αναγκαίο να εξακολουθήσει να ζητείται η συμμετοχή της Κίνας, είτε πρόκειται για τη μη πώληση όπλων στη Ρωσία, είτε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή την αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχών χωρών, των οποίων το Πεκίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές.
«Θέλουμε τη συμμετοχή της Κίνας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη σχέση της Κίνας είναι η συμμετοχή της», υπογράμμισε.

www.bankingnews.γρ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης