Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (ΕΚΤ): Πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε ο δομικός πληθωρισμός - Να προσέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Guindos (ΕΚΤ): Πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε ο δομικός πληθωρισμός - Να προσέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό και να παραμείνουν προσεκτικές μετά την αναταραχή στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο de Guindos
Σχετικά Άρθρα
Οι πιέσεις του δομικού πληθωρισμού είναι πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos.
Ο δομικός πληθωρισμός είναι το μέτρο της αύξησης των τιμών καταναλωτή που δεν περιλαμβάνει τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και αποτελεί το βασικό οδηγό για τη ρύθμιση των επιτοκίων απο τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα υψηλός, είπε ο Guindos σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
«Ο υποκείμενος πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ πιο επίμονος», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να τον επαναφέρει στον στόχο του 2%.
Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναμένουν ευρέως μια νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Μάιο, ωστόσο αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπζες έχουν δηλώσει ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης πλησιάζει στο τέλος του.
Το πόσο ακόμη θα αυξηθούν τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες αυξάνονταν, παρά το ότι ο γενικός πληθωρισμός υποχωρούσε.
Η πρόσφατη τραπεζική κρίση που έπληξε τις ΗΠΑ και την Ελβετία θα έχει επίσης το ρόλο της στην αποφάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Ο Guindos είπε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό και να παραμείνουν προσεκτικές μετά την αναταραχή στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης